FamilieForeldreVondt i underlivet etter fødselen

Vondt i underlivet etter fødselen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 11037

Fire måneder etter fødselen sliter hun fremdeles med smerter i underlivet, og lurer på om det er normalt. Nå er kvinnen redd for at hun aldri blir bra igjen, og at det kan gå ut over parforholdet. Jordmor Grethe svarer.

Hei!

Eg fødte for snart 4 mnd siden. Har endo vondt «der nere». E da normalt? Og e da nåke så kan gjerast? Eg sydde ein del. Gjere fortsatt vondt å ha dongeri bukse på. Og da gjere vondt når eg skal ta trusa av for å tørke meg. Har ikkje vore på seksvekerskontroll. Veit eg burde gjort da. men tør liksom ikkje. E redd for at da aldri blir bra igjen. Sa til legen då eg va på seksvekerskontroll med ungen min at eg ikkje va heilt klar endo på grunn av at eg endo ikkje hadde møsta alle stingene mine.

Går rundt med angst om at da aldri kjem te å bli bra å at barnefar ska gå i fra meg, eller vera utro.

Håpe du kan svara!

Hei!

Jeg skjønner godt at du er redd for at noe er galt, og at du har masse tanker rundt parforholdet i den forbindelse. Jeg ville nok bedt om en time hos jordmor eller gynekolog (hvis du ikke vil gå til fastlegen) og be en av dem å se på deg.

Noen ganger kan en ha ubehag en del tid etter en fødsel, på grunn av sting som kan ha vært knyttet litt hardt, slik at området føles ømt. Dette vil som regel ordne seg, men jeg ville nok ha tenkt at det skulle ha vært bedre etter fire måneder.

Derfor; i stedet for å gå å bekymre seg, hadde jeg fått noen til å se på det, eventuelt kjenne forsiktig i området, slik at du kan finne ut akkurat hvor ubehaget sitter! Før det, er det vanskelig å si om der er noe som ikke er som det skal.

En kan godt være litt tørr og sår i skjeden når en ammer også. Vasker du deg med milde såper nedentil? I tilfelle ikke, kan det også være greit å prøve ut. Jeg ville også ha unngått string-truser, til du føler du er bedre.

Når det gjelder parforholdet, er dette med en god dialog veldig viktig – som ellers! Mange kvier seg for å fortelle partner at en har slike plager, men hvordan skal han da vite at det ikke er ham det er noe i veien med?

Fortell ham at du har kviet deg for å få det sjekket opp, men at du skal gjør det, og at du bekrefter for ham at dette ikke har noe med ham å gjøre. Han kan ikke vite at du ikke vil la ham se deg, fordi DU er redd for at han skal reagere.

Oftest tenker en det verste, men sjelden er det så ille! Få det sjekket, hopp i det, så kan det godt være at forklaringen er enklere enn du tror!

Masse lykke til!

Mvh jordmor Grethe

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: