FamilieForeldreKveldskos med god samvittighet

Kveldskos med god samvittighet

Belønning til deg selv på kvelden etter at barnet/barna endelig har sovnet? Pass på så ikke kiloene raser på. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 8506
Endelig har ungene sovnet, du er sliten og trenger litt snacks for å tilfredsstille søtsuget. Men du prøver jo å kutte ned … Ernæringsfysiolog gir deg de sunne alternativene.

Man kan knapt åpne en avis eller skru på tv før noen minner om at det er tid for slankekurer, sunt kosthold og vektnedgang. Kanskje har du allerede latt deg inspirere og er godt i gang. Men kveldskosen sitter langt inne for mange.

– Søtsuget handler også om vaner. Hvis du pleier å krype opp i sofaen foran tv med noe godt, tenker du kanskje ikke så mye over det lenger. Kanskje er du sulten, men mye handler nok om kjedespising, sier ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping.

I ferier er det meste lov, og mange har også noen fristende poser tax-free snop i skapet fra ferien. Poser som formelig roper på en når kvelden kommer og søtsuget melder seg.

– Alt er lov, også tax-free snop. Men du skal vite hva du gjør. Det er stor forskjell på å ta én bit iblant og litt hver kveld, sier hun.

Drøpping sier at barna får med seg mye mer enn vi tror.

– De vet nok om posen du gjemmer bakerst i det øverste skapet, sier hun.

Sulten eller fysen?
Har du skapene fulle av tax-free snop råder Drøpping deg til å bli kvitt dem så fort som mulig. Fyll opp skålene når du har besøk, så slipper du å friste deg selv.

– Jeg vil gjerne slå et slag for kveldsmaten. Er du sulten på kvelden, så spis en brødskive sammen med barna eller sammen med mannen din etter at ungene er lagt. Velg pålegg med vett og forstand, er tipset fra Drøpping.

Greit med sjokolade hver dag!
Men hjelper det egentlig med en brødskive når du egentlig har lyst på sjokolade?

– Har du lyst på sjokolade, så ta deg en rute mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold. Det er sjokolade og gir deg den effekten du ønsker, men samtidig er den sunnere. Fordi den er bitter i smaken, klarer du ikke å spise så mye om gangen, sier hun.

Og klarer du å holde deg til en eller to ruter, så mener Drøpping at du kan kose deg med slik sjokolade hver kveld om du vil.

– Ja, det er det plass til i hverdagen. Men vit hva du gjør – nyt ruten med sjokolade med god samvittighet, men pass på at det ikke blir mange. Mørk sjokolade er dessuten veldig godt sammen med bær, for eksempel bringebær, tipser Drøpping.

Her er andre gode alternativer til kveldskos du kan unne deg med god samvittighet:

- Søt frukt som mango, melon, ananas

- Bær med kesam

- Smoothie

- Grønnsaker med dipp

- Litt nøtter

- Knekkebrød med brunost og litt syltetøy

- En kopp te

Et annet godt tips fra Drøpping er å lage en skål med yoghurt naturell, valnøtter, akasiehonning og blåbær – både sunt og godt.

– Nøtter er sunt, men inneholder mye kalorier. Så her må du være litt forsiktig med mengden, sier Drøpping.

Og om saltsuget melder seg, finnes det alternativer til chips. Men Drøpping advarer mot å tro at popkorn er så mye sunnere enn chips.

– Det er mye kalorier i popkorn også, men det veier mindre og ser ut som mer, så du spiser gjerne mindre mengde popkorn før du er fornøyd. Men spiser du en hel pose popkorn, er du like langt, sier hun.

Matvarer som holder seg lenge i romtemperatur – for eksempel kaker og kjeks – inneholder ofte mye transfett som ikke er bra for kroppen. De er også ofte veldig kaloririke, så sånt bør unngås når du prøver å gå ned i vekt.

Dessert demper søtsuget på kvelden
Melder søtsuget seg kort tid etter middag? Da kan det kanskje være greit å kose seg med en dessert.

– Spiser dere for eksempel fruktsalat til dessert, blir du også mindre fysen på kvelden. Det er bedre, for da er du fremdeles i aktivitet i flere timer før du legger deg, sier hun.

Og går hendene nesten automatisk fra skålen og opp i munnen mens du ser på tv om kvelden – omtrent uten at du registrerer hva som skjer før det er tomt? Da kan det være lurt å bryte mønsteret.

– Har du et strikketøy i hendene, blir det mindre spising. Men du kan også ringe noen, komme deg ut på en kveldstur eller finne på andre ting på kvelden – ting som gjør at du ikke kjenner søtsuget, sier Drøpping.

Føler du at du fortjener noe godt når du utslitt dumper ned i sofaen etter intense runder med legging av små barn? Drøpping advarer mot å premiere deg selv for at ungene er i seng – da har du jo en god grunn til godtemumsing hver eneste kveld!

– Du kan spise på deg mange kilo på kvelden om du ikke er obs på det, avslutter hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: