FamilieForeldreGrip tak i godfølelsen!

Grip tak i godfølelsen!

Hvis du stopper litt opp og kjenner etter, er hverdagen full av fantastiske øyeblikk. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2183
Hverdagen består av mange magiske øyeblikk som ingen andre ofrer en tanke. Ting du selv kanskje ikke legger merke til selv en gang. Men som er med på å gjøre deg lykkelig. Åpne opp øynene og nyt dem til fulle!

Strålte du om kapp med solen og kjente klumpen vokse i halsen – for så å se deg rundt og oppdage at ingen andre la merke til det mest utrolige som nettopp skjedde? De visste jo ikke at det var babyens første smil?

Det finnes mange slike fantastisk herlige øyeblikk som gjør livet meningsfylt. Det er bare så fort gjort å haste forbi og gå glipp av dem.

Her er noen vi gjerne vil minne deg om.

Blikkontakt
Husker du hvor utrolig det føltes første gangen de mørke kloke øynene til barnet ditt møtte dine? Blikkontakt er viktig. Også på travle morgener med dårlig tid. Det krever at du glemmer alt annet en liten stund og bare titter inn i øynene til den kjæreste du har.

Den gode samtalen
Dropp radio, telefonsamtaler eller lydbøker på vei til eller fra barnehagen, og prat sammen heller. Still gode spørsmål, og ikke minst – vær en god lytter. ”Hva ønsker du deg til jul?” kan gi fantastiske svar. Alt fra en liten bil eller bamse, til en lillesøster eller en romrakett han kan bruke til og fra barnehagen. Spør barnet deg om noe, kan du også godt be barnet si hva hun tror svaret er. Slik kan du fort komme over noen gullkorn. Å kutte ut barne-tv og heller sette dere sammen under et pledd i sofaen og prate sammen kan også være koselig. Eller på sengekanten. Bruk mulighetene som byr seg! Barnet får ikke bare øvd seg på å ha en samtale – han/hun får også opplevelsen av å være verdifull. Og du lærer kanskje noe nytt om barnet ditt?

Ta imot og gi klemmer, kyss og nuss
Gjør det noe om leveringen i barnehagen tar et par minutter ekstra når du får med deg en håndfull klemmer og en stor porsjon myke barnekyss som start på arbeidsdagen? To lubne barnehender rundt halsen og en knusekos har man vel alltid tid til? Husk å gi i rikt monn også.

Ta komplimentene til deg
At poden nettopp sa at han heller ville hatt en annen mamma, glemmer du fort. Men ”Du er den beste mammaen i hele verden” kan du godt ta til deg. Det samme med ”Du ser kjempefin ut, mamma!”, selv om det er med kosedyrets hatt på hodet.

Si ”jeg elsker deg”
Når sa du sist ”jeg elsker deg” til barnet ditt? En god ting kan ikke sies for ofte. Dessuten lærer barnet ditt verdien av disse tre ordene, og sjansen er stor for at du selv for høre dem. Fins det noe bedre? ”Jeg er glad i deg” eller ”Jeg er stolt av deg” er også fine. Tenk deg at det pøsregner ute, det er mørkt, vinden uler, og du småløper hånd i hånd med barnet inn porten til barnehagen. Den lille ser opp på deg og sier ”Mamma, skal jeg si deg noe? Jeg elsker deg!” Det blir ikke så mye bedre enn det.

Vær et varmt fang
Hvor er det tryggeste stedet i hele verden? I mamma eller pappas varme fang. Nærhet og kroppskontakt er viktig også mellom barn og voksne. Når barnet ditt sitter på fanget ditt og ser på barne-tv eller dere leser en bok sammen. Rufs barnet litt i håret, gi det en klem eller et kyss på kinnet. Gjett om barnet ditt føler seg trygg. Det er ikke uten grunn at det er lett å sovne – både for små og store, i en sånn setting.

Sov tett inntil
Om du ikke er glad i kalde barneføtter mot varmt mage i de små timer på natten, kan du jo legge deg inntil barnet når du legger det på kvelden, eller dere kan ha en stille stund sammen under et pledd på sofaen. Men å ligge helt tett inntil hverandre, og kjenne hvor fint det er når barnet sovner – det er deilig det. Så godt at man noen ganger faller i søvn selv også.

Bær på ryggen eller på skuldrene
Ikke alltid, og ikke uansett. Og kanskje ikke når årsaken er at småen legger seg ned som en geléklump på bakken og nekter å gå ett skritt til. Men sånn når dere går på oppdagelsestur eller leker hest i stua. Da sitter ofte latteren løst – både hos små og store.

Dans sammen
Sett på favorittmusikken og vrikk i vei. Å se mamma svinge seg i valsen, eller pappa rocke er både morsomt og herlig. Løft opp barnet og dans i vei, eller hold det i hendene mens dere freser over parketten. En god treningsøkt uten tvil! Kanskje får du luftet sangstemmen også?

Les for barnet
Nybadet, trøtt, varm og god i armkroken din. Kanskje under dyna eller et pledd på sofaen. Åpne boken og bli med inn i eventyrland. Bøker er fulle av magi. Og der og da er det bare dere to som finnes. Bare dere to som koser dere sammen. Bare dere som vet om drager, morsomme kuer eller prinsesser. Ta vare på disse stundene.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: