FamilieDerfor blander vi navnene på våre kjære

Derfor blander vi navnene på våre kjære

Du kalte meg hva for noe, mamma? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 13980
Hender det at du må prøve deg både én og to ganger før du finner det riktige navnet på barnet du snakker til? Det har en naturlig forklaring!

Som oftest skjer det helt automatisk, uten at vi tenker over det. Selv om vi er utstyrt med god hukommelse, klarer vi gang på gang å blande sammen navnene på barna våre.

Jeg blander ofte guttene sine navn, eller bruker ofte den eldste sitt navn på begge. Jeg har jo sagt navnet hans i så mange år, og den lille er så lik ham. Så kanskje det er derfor? sier en mor på Babyverdens forum.

Barnas navn er veldig like! Så jeg blander i blant, sier en annen mamma.

Tar feil av folk vi har samme forhold til
Arnulf Kolstad, som er professor i sosialpsykologi, kan trøste oss med at forveksling av navn er helt vanlig. Forskning viser at det også har en ganske enkel forklaring.

– Vi kan si at vi legger navn i skuffer i hjernen, og vi har ufattelig mange slike skuffer. Men vi legger ofte de vi har det samme forholdet til i samme skuff. Når det gjelder ungene våre, er dette skuffen med opplevelsen av å være glad i barn, sier Kolstad.

Tar det første og beste
Dermed buser vi gjerne ut med det første og beste navnet som faller oss inn når ett av barna kommer.

– Vi bruker ikke så mye energi når vi henter fram følelsene for barna våre. Det overordnede er at alle er godt likt, og de gir oss det samme emosjonelle inntrykket. Søsken får ta det som et kompliment – de betyr like mye for foreldrene sine. Det har ingen ting å si hvem som kom først eller sist, ler Kolstad.

Blander vi både gutte- og jentenavn?
– Ja, det vil jeg tro. Jeg gjør i alle fall det. Hvis jeg prøver å holde meg litt mer skjerpet, så går det fint. Men i farten er det fort gjort å forveksle navnene, sier Kolstad.

– Det blir nok en del himling med øynene, og mange artige situasjoner når foreldre bruker feil navn på barna, sier han.

Det har også forumbrukerne fått erfare:
Jeg synes det er så komisk at min egen mor alltid har blandet meg og ett av mine søsken - og han er gutt.

Mamma er helt ekstrem! Skal hun si ett navn, ramser hun opp hele ungeflokken sin på fem. Av og til mannen hennes sitt også.

Pappa går som regel gjennom alle fire ungene sine før han kommer til den han snakker til. Det tok liksom alltid brodden av kjeften da vi var små. Veldig praktisk.

En gutt i familien heter Sondre og gutten min heter Sander. Og både jeg, svigermor og ei grandtante stokker om ofte så det blir både "Sandre" og "Sonder".

Trøblete å blande gammel og ny kjæreste
Fullt så populært er det nok ikke om en har skiftet ut partneren, og oppdager at navnene til både eksen og den nye partneren er lagret i samme skuff i hjernen.

– Det er nok en skuff for koner og ekskoner også. Tar du feil her, får det nok større konsekvenser. En skal ikke se bort fra at noen da benytter anledningen til å bli skikkelig rasende, ler Kolstad.
– Men en kone er en kone, og det er forståelig at det kan skje en glipp. Men du blander ikke konas navn med fastlegen, sier han.

Var det virkelig eks-damas navn du hørte ham si?

Og noen innrømmer å blande navn på en måte som helt sikkert ikke føles så hyggelig for dem det gjelder.

Jeg kan brått finne på å si navnet på bikkja i stedet for samboers eller omvendt, hehe. Hunden har et navn som er ganske vanlig på mennesker og, da.

Hender seg jeg bruker navnet på en av kattene når jeg skal rope på ett av bonusbarna. Og et par ganger har jeg ropt "mamma!" i stedet for gubben sitt navn.

Hunden vår heter Lucas, og det er rimelig ofte guttungen vår har blitt kalt det, for å si det sånn. Og siden jeg har gutt fra før og guttehund, har vesla mi som er 1 ½ måned blitt kalt "gutten min" mer enn hva hun burde.

Blander du navnet på barna og kjæledyret? Du er ikke alene...

Hva med besteforeldre og barnebarn?
– Her er det nok ofte som med barna. Jeg er selv en person som må stoppe opp litt og tenke meg om, fordi jeg vet at jeg ofte kan bomme litt om jeg bare synger ut det første jeg kommer på. Det er ofte lett å bruke det navnet som du brukte sist. Hjernen er konservativ og liker gjentakelser, sier Kolstad.

Her et par andre eksempler på hvordan Babyverdens lesere forveksler navn:

Jeg blander samboeren og sønnen min sine navn. Og datteren min blir kalt for min lillesøsters navn. 

Blander mellom navnene til minsten, svoger og lillebroren min. Der sliter jeg veldig. Og vesla sitt og lillesøsteren min sitt navn.

Det gjelder altså å holde tunga beint i munnen om vi skal unngå å si feil til dem man er glad i.
– Men heldigvis får det sjelden konsekvenser om uhellet skulle være ute, avslutter Kolstad.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: