GravidVet ikke om sengeleie virker

Vet ikke om sengeleie virker

Illustrasjonsfoto: Crestock
Av Maren Eriksen 1288 Sist oppdatert 27.02.12

Hvorvidt sengeleie hjelper til å bremse truende for tidlig fødsel eller ei er ikke vitenskapelig bevist. Men fornuften tilsier at det er gunstig, derfor tyr legene til den løsningen når fødselen ser ut til å starte altfor tidlig.

– Hvis livmorhalsen er svak eller begynner å åpne seg, virker det logisk å avlaste presset mot den, sier overlege Philip von Brandis ved fødeavdelingen på Stavanger Universitetssjukehus.

Han forteller at bruk av sengeleie i svangerskapet er omdiskutert. Flere har forsøkt å bevise eller motbevise at det hjelper uten å kunne konkludere i noen retning.

Det er ifølge von Brandis flest tvilling- og trillinggravide som ender opp liggende på grunn av det store presset mot livmorhalsen, men det er likevel bare et fåtall av alle flerlingegravide som blir sengeliggende mot slutten av svangerskapet.

– Det er særlig om den gravide kan gå i ekstremt prematur fødsel at sengeleie anbefales, sier han.

Etter uke 32 oppheves bevegelsesrestriksjonene, men von Brandis sier at det ikke dermed betyr at barna blir født da. Flerlinger blir vanligvis født noen uker før termin.

Viktig med litt bevegelse om mulig
For de fleste som får beskjed om å legge seg flatt, er det så mye som mulig. Kun i svært sjeldne tilfeller må den gravide ligge hundre prosent av tiden. Hos andre kan det hjelpe å være sykemeldt og ta det med ro hjemme på sofaen. For dem som blir innlagt på sykehus for sengeleie kan det bare være mulighet for bevegelse ved toalettbesøk. Kvinner som ligger så mye av tiden får blodfortynnende medisin for å redusere risikoen for blodpropp.

Også kvinner som har konisert livmorhals (avkortet på grunn av celleforandringer) eller av annen grunn svak livmorhals kan bli anbefalt sengeleie i deler av svangerskapet.

– At man ikke kan bevise at sengeleie virker, betyr ikke at det ikke gjør det. Det blir en skjønnsmessig vurdering. Fornuften tilsier at det er gunstig, sier von Brandis.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: