BloggSkrikekur kan gi ulykkelig baby

Skrikekur kan gi ulykkelig baby

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein, LykkeligBarndom 8112 Sist oppdatert 07.06.13

Visste du at stresshormoner utløst av langvarig gråt kan sitte i både timer og dager etter at barnet har roet seg? Babyen er med andre ord fortsatt opprørt, men holder stille om det.

Babyer forblir ulykkelige og stresset lenge etter at de har sluttet å gråte.

Britiske Daily Mail hadde 24. mai en artikkel om en studie gjort av tidsskriftet for Early Human Development. De finner at spedbarn fortsatt er opprørte og ulykkelige i lang tid etter at de har sluttet å gråte etter ”skrikekur”. Studien og artikkelen fra Daily Mail gir meg ytterligere overbevisning om hvor skadelig disse kurene er.

Det er en lettelse for alle foreldre når et opprørt spedbarn endelig sovner. Men mødre og fedre bør ikke nødvendigvis ta stillheten som et tegn på at alt er bra, for barnet deres kan fortsatt være opprørt, stresset og ulykkelig.

I løpet av denne studien målte man hormonnivåene til både mor og barn. Mange av spedbarna, som var mellom fire og ti måneder gamle, hadde problemer med å komme inn i en rutine eller roe seg ned uten å få en form for trøst fra mor. I løpet av studien ble barna lagt alene i sengen for å sove, og deretter målte man hvor lenge hver baby gråt før de sovnet.

Les også:

Jeg blir ikke bortskjemt! Jeg lover!

Skrikekur er tillitsbrudd mot babyen

Vil forby såkalte skrikekurer

Stressa selv om de sovner fort
Mødrene deres holdt seg i naborommet slik at de kunne høre barnet sitt gråte, men uten at de fikk oppsøke barnet. Kortisolnivåene hos både mødre og barn ble målt den første og den tredje natten. Studien fant at innen den tredje natten gråt barna mindre før de falt til ro. Men kortisolnivåene deres forble høye. Hos mødrene derimot falt kortisolnivåene markant, noe som indikerer at mødrene slappet mer av da barnet gråt mindre.

Wendy Middlemiss, som er forsker ved University of North Texas, mener at ‘selv om barna ikke viste noen tegn på at de fortsatt var opprørte, stresset og ulykkelige etter at de hadde sluttet å gråte, viser kortisolmålingene at de fortsatt opplevde en form for psykisk stress.

Les også:

Å roe den nyfødte babyen

Kan det være kolikk?

Hvordan trøste et gråtende barn

Kan skade hjernen
Margot Sunderland, professor i psykologi ved Center of Child Mental Health i London, er en av mange som advarer oss mot å la babyen ligge alene og gråte. Hun har også forsket på dette og finner en sterk økning av stresshormoner hos de minste når de forlates gråtende. Hun finner at verdiene er høye også etter at babyen omsider har sluttet å gråte. Opioder som gir velvære minskes tilsvarende. I følge Sunderland aktiveres smertebanene i hjernen slik som når barnet skades fysisk og at gjentatt stress kan ødelegge og til og med krympe en viktig del av hjernen.

Kjære foreldre, dette er en oppmuntring til å følge sine egne foreldreinstinkter i forhold til hva som føles riktig og naturlig når det gjelder å forholde seg til babyens gråt og behov for omsorg, trøst og nærhet. Det er ikke naturlig at en baby skal gråte seg i søvn av utmattelse og oppgitthet. Gråt er babyens språk og bør tas på alvor -  uansett tid på døgnet!Nina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og har jobbet i barnevernstjenesten i Oslo, på barnehjem, på mødrehjem, barneskole, barnehager og blant gatebarn i Rio de Janeiro i Brasil. I tillegg er jeg mamma til Alexander.

Jeg gir råd til norske familier i småbarnsperioden, enten ved å besøke dere hjemme eller via bloggen. Min tilnærming er både faglig og praktisk. Gjennom arbeid og studier har jeg fått både teoretisk innsikt i faglitteratur og forskning om småbarnsperioden og praktisk erfaring med mange vanlige utfordringer for deg som har små barn.


Vi vil minne om at hver bloggers meninger er dens egne. Babyverden behøver ikke være enig med bloggerens meninger.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: