Når jeg tømmer alle posene etter julehandelen, ser jeg at det har sneket seg inn en del rosa babytøy også. Ikke helt planlagt, men ikke til å unngå heller, kanskje?

Sist oppdatert: 18. desember 2013

Tenk at jeg er blitt 18 uker på vei! Ordinær ultralyd ligger bak meg, vi er snart halvveis og den neste tingen å telle ned til er egentlig termindatoen. Så fremt jeg holder meg friskere enn sist svangerskap, skjer det ikke så mye annet enn å vente i tiden som skal komme. Kose seg, skal man visst også prøve på. Jeg derimot, velger å bruke uka til litt typisk Lilja-stress i stedet.

Les også:

Dette skjer med babyen i uke 18

Gravidlykken slår endelig inn over meg!

Og der kom bekkenløsningen!

Julegaveshopping
Jula nærmer seg, og det med stormskritt. Kanskje er det noen uker igjen enda, men med bekkenet mitt er det ikke godt å vite hvor lenge jeg vil orke å gå i butikker. Så jeg bestemmer meg for å trosse den vedvarende kvalmen, og få unna litt julegaveshopping. 31 gaver skal jeg handle, alt i alt, og hvorfor ikke nesten alle på en gang?

For å spare meg, tar jeg unna alt av leker og slike gaver via internett bestillinger. Klær og slikt, vil jeg derimot se på, så det passer fint med nattåpent på kjøpesentrene denne uka. Jeg tar med min mor og turbo shopper alt det jeg klarer. Det er utrolig hvor mye man klarer å handle på en gang, bare man er fokusert!

Ikke mer babytøy eller mammaklær nå?
Resten av energien min går med på å pakke inn gavene. Når jeg tømmer alle posene, ser jeg at det har sneket seg inn en del rosa babytøy også. Ikke helt planlagt, men ikke til å unngå heller, kanskje? Uansett sier jeg til meg selv at jeg ikke skal handle mer av det etter dette, noe nøytralt har jeg igjen etter storebror, og så får man jo mye gaver også. Det gjenstår å se om jeg klarer å holde meg, men for nå er jeg sjeleglad for å være ferdig med butikker for en god stund.

Så innser jeg at det er ytterligere en ting jeg må ut og shoppe. Kulda nærmer seg enda raskere enn jul, og med min stadig voksende mage, trenger jeg virkelig en varm mamma jakke. Jeg ser litt rundt på internett, før jeg konkluderer med at jeg ikke tørr å bestille et så dyrt plagg uten å ha prøvd det. Jeg orker bare ikke å styre med returer og slikt. I stedet drar jeg mannen min med meg til Sverige, som kun er en halvtime unna. Der vet jeg det er to butikker som selger mammaklær.

Etter å ha prøvd den første jakka, får jeg meg en god latter. Det skal visst ikke være lett å holde varmen, samtidig som man ser noenlunde ok ut! Denne jakka gjør bare at jeg ser ut som en rund ball, og tenk på hvordan jeg da vil se ut når magen virkelig blir stor. Vi går videre, og ender opp med å kjøpe en mer kledelig jakke på H&M. Super kjedelig er den, men den passer i hvert fall. Jeg drar med meg en bukse og en kjole i samme slengen, siden vi nå først er der. Alt i alt føler jeg at siden jeg kjøper så lite, holder jeg på en måte fortsatt det gamle løftet om ikke å kjøpe mer mammaklær.

Når er de andre klar for barn?
Alt lørdagen etter får jeg sjanse til å bruke kjolen jeg har kjøpt, når jeg blir invitert i bursdag. Jeg er helt utslitt etter ukas handling, og er kvalmere enn på lenge, men finner frem alle mulige kremer og sminkeprodukter for å få meg til å se noenlunde ok ut. Kanskje vil jeg ikke orke å få i meg en eneste kake bit under bursdagen, men jeg kan i det minste forsøke å være litt sosial.

Det er en blandet gjeng jenter i bursdagen. Vi er tre gravide, to nybakte mødre med babyene på armen, flere med små barn hjemme, men også noen uten barn. Diskusjonen kommer opp om når disse er klare for barn. Det passer visst ikke med barn nå, og noen av grunnene viser seg å være alt fra ønsket om blodige biffer til oster og spekemat. En som meg, som har vært gravid, ammende og gravid igjen i strekk nå i over to år, må bare le. Så bryter jeg ut med at kan man ikke gi opp den blodige biffen, da er man ikke klar for å få barn enda uansett, før jeg smiler leende igjen.

Les også:

Gravid? Her er matvarene du bør unngå!

Gravide bør drikke så lite cola, kaffe og te som mulig

Gravid? Dropp spekematen!

Tingene man ikke bør spise og drikke
Det er mye man ikke kan spise som gravid, men personlig har jeg intet problem med det. Tross alt er det bare for en periode, selv om man mildt sagt kan bli forvirret av hvilke anbefalinger som gjelder. I fjor da jeg var gravid med lillegutt, var det greit å spise salami om den var relativt nyåpnet. Nå er det best å holde seg unna, om den ikke har vært varmebehandlet. Allikevel, er det ikke et lite offer å gjøre i noen få måneder av ens liv? Hvorfor ta unødige sjanser?

Verre er det for meg å vite hva jeg kan og ikke kan drikke. Alkohol drikker jeg ikke til vanlig heller, så det er ikke noe problem, men lettbrus, det er jeg svak for. Koffein nivået forsøker jeg å holde på et lavmål. Maks to kopper kaffe, eller to-tre kopper te, eller en halv liter svart brus om dagen er det jeg fikk høre av jordmor at var greit. Nå har kvalmen gjort at både kaffe og svart brus er uaktuelt for meg, men lett julebrus har jeg konstant lyst på. Den inneholder ikke koffein, men er de lett stoffene noe bedre? Maks en halvliter lettbrus og, sa jordmor, det er mer enn nok, men det er jo bare to glass.

Foreløpig er jeg flink og drikker bare to glass av lett julebrus om dagen, en til to kopper te og resten vann hver dag. Allikevel gruer jeg meg til kvalmen gir seg, det blir sikkert ikke så lett å holde seg på det nivået om den gamle trangen etter Cola Zero melder seg også, verken med koffein eller lettbrus. Jeg håper jeg er sta nok til å klare det da, det er jo bare litt over halve tiden igjen. For alt for mye lettbrus hver dag kan umulig være bra, kan det vel?

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?