BloggAmmehjelperbloggenOffentlig amming

Offentlig amming

Burde det ikke være helt greit både for den som ammer, babyen og menneskene rundt at babyen ammes når den er sulten – også når man ikke er hjemme? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 7283
Gjemme seg vekk, dekke seg til når det er tid for å amme? Jeg håper mange synes dette høres rart ut. Men holdingen til offentlig amming har endret seg. Spørsmålet er om vi er på vei mot amerikanske tilstander, og ønsker vi det?

Har du aldri tenkt over at det er noen forskjell på amming hjemme og ute blant folk?

Det dukker av og til opp historier i media om mødre som har blitt bedt om å ikke amme på restauranter eller andre offentlige steder, og jeg tror (og håper) at dette er unntak snarere enn regelen her til lands. Jeg er glad for at vi i Norge er så liberale til amming.

Nursing In Public (NIP)
Jeg har fulgt diverse Facebook-grupper om amming over noen år nå, og i begynnelsen var jeg ganske overrasket over diskusjonene som kom opp rundt offentlig amming, særlig på amerikanske sider. I USA er det mer uvanlig å amme i offentligheten. Mange av dem som gjør det, forteller at de opplever å få tilsnakk av fremmede som synes det er ubehagelig at de ammer i samme rom som de oppholder seg. Det er ønskelig at man heller ammer på offentlige toaletter.

Greit å amme foran egne barn?
Det som overrasket meg mest, var de heftige diskusjonene om hvorvidt det er greit å amme foran sine egne barn. Mange mener det er upassende!

For meg blir det en helt underlig tanke. Jeg lurer på hvordan man oppfatter det å amme hvis det er noe som bør holdes skjult for sin egen familie. Denne holdningen vil jo igjen føre til at barn oppfatter amming som noe flaut, som man helst ikke bør gjøre.

Flere forteller at det har vært ubehagelig når de har fortalt eldre barn hvordan babyen egentlig får mat. Andre forteller at barn har blitt opprørte da de fant ut at babyer dier av brystene til moren.

Annerledes i Norge?
Jeg tror ikke mange har den holdningen til amming i Norge. Men jeg opplever at stemningen er litt annerledes nå enn da jeg fikk mitt første barn i 2001. Kanskje har den blitt litt mer negativ?

Den gangen var det ingen som hadde hørt om ammesjal, for eksempel. Jeg hadde ikke hatt behov for det med de tre første barna, så jeg brukte det heller ikke med barn nummer fire som ble født i 2012 (den lille tiden jeg fikk amme henne). Jeg ser ikke helt poenget. Dersom meningen er at andre ikke skal se at man ammer, er det kanskje mer åpenbart at det er det man gjør når man har et ammesjal på seg, enn når man bare legger babyen i fanget og ammer den?

Er det blitt mer vanlig å dekke seg til når man ammer enn tidligere? Og da mener jeg dekke både brystet og babyen, for de færreste blottlegger seg helt i offentligheten, man åpner jo bare opp litt og slipper babyen til brystet.

Jeg har også hørt fra ammehjelpere som forteller om en økning i henvendelser om håndtering av utpumpet morsmelk. Årsaken var at mor ønsket å pumpe seg for å slippe å amme offentlig.

Vær bevisst!
Jeg tror det er bra om vi er bevisst på hvordan vi har det, og tenker over om vi synes det er sånn det bør fortsette å være. Da kan vi unngå at vi sklir inn på et spor som fører til at amming endrer status, også hos oss.

Så hva tenker du? Jeg vil veldig gjerne ha en debtatt om emnet, med innspill fra alle slags mammaer og pappaer. Vi som jobber med amming kan diskutere dette i det uendelige, men vi har jo ikke alle sider av saken – det er det dere som har!

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: