Graviditet og sykmelding

Ta praten tidlig med sjefen din, og med legen, og med jordmoren din. Fortell hvordan du har det, så dere kan tilrettelegge til beste for deg og barnet i magen, råder Kari Løvendahl Mogstad. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Fastlege og terapeut Kari Løvendahl Mogstad, karilovendahlmogstad.no 23 Sist oppdatert 15.07.25
Etter at Navs sjeflege uttalte at høyt sykefravær blant gravide har blitt et samfunnsproblem, har debatten rast. Hva bør gravide tåle, og hva er grunn nok til å bli sykmeldt? Lege Kari Løvendahl Mogstad tror blant annet mental forberedelse og kommunikasjon er viktig for å finne ut hva som er beste for den enkelte.

Ingen ting er mer naturlig enn å være gravid, og føde et barn. Men ingen ting er helle mer skjellsettende, og i all sin «naturlighet», mer krevende og overveldende noen ganger, både for kropp og sjel.

Vi er i Norge så heldige å være på toppen av statistikken når det kommer til hvordan det går med mor og barn i forbindelse med å føde barn. Men veien dit er veldig ulik for alle kvinner. Og mens noen er spreke som en fele, og klarer å holde et høyt og stort tempo – både på jobb og hjemmebane mens de går gravid, har andre små og store plager gjennom svangerskapet.

Svangerskapsplager – noe man bør forvente og tåle?

Men hva er normalt, og noe man «må regne med»? Hva er mer plager enn vanlig, og hva er rett og slett skadelig for fosteret, og kanskje farlig for mor, og for barn? Det er ikke enkle spørsmål å svare på, for svarene er så mange og nesten ulike for hvert tilfelle.
Men som en hovedregel; de aller fleste vanlige svangerskapsplager er nettopp «bare» plager, og verken en sykdom eller noen man skal bekymre seg over, iallfall om det er medisinsk farlig. Dette kan gjelde alt fra kvalme, vondt i korsryggen, kynnere og det at man blir veldig tungpustet og sliten, overraskende tidlig i svangerskapet.

Les også: Tegn på at du er nygravid – fra A til Å

Viktig å være mentalt forberedt
Noe av det viktigste når man blir gravid, er å mentalt klare å forberede seg på endringene kroppen gjør, like mye som de fysiske endringene. Ved å forberede seg best mulig på dette, og ikke minst at man faktisk ikke kan forberede seg på hvordan en selv blir som gravid, tror jeg man bedre klarer å håndtere overgangen, når kroppen endrer seg, og helt nye fenomener og plager oppstår.

Det hjelper ingen ting å se på venninnen sin, en eller annen influenser på nettet, eller et annet sted, og tenke at slik får jeg det også. Noe arvelighet er det, slik at man kan spørre sin egen mor hvordan hennes svangerskap var. Men ellers er det aller beste rådet å prøve og forberede seg mest mulig åpent, og å være forberedt på å ikke ha kontroll på «alt» som man kanskje er vant til.

Heldigvis er de aller fleste svangerskapsplager ufarlige, og det man trenger er å justere både jobbliv og resten av livet i henhold til overskudd, plager og tilstand.

Andre trimester er ofte det beste

Graviditeten er oppdelt i tre terminer, og vi sier gjerne at man ofte er i dårligst form i 1. og 3. trimester, mens man er i bedre form midt i svangerskapet, i 2. trimester. De første ukene og månedene er det mange som er kvalme, uvel og ekstra trøtte, og da kan det være hardt å holde fullt tempo som man er vant til. Men med god tilrettelegging, og en god dialog, både med arbeidsgiver, og partner hjemme, er det mange som finner en grei vei ut av det. Noen blir helt eller delvis sykmeldt i noen uker, mens de verste plagene står på, men er klare til å komme tilbake i større og full jobb når det roer seg, og de kommer lenger i svangerskapet.

I tredje termin er det flere som kjenner på at svangerskapet begynner å «tynge», og det kan være tungt å sove om natten, og finne gode stillinger på jobb også, enten man sitter, står mye, eller har annen type arbeid.

Prøv å finne løsninger sammen med arbeidsgiver

Det er veldig viktig å understreke at arbeidsgiver har plikt til å tilrettelegge, men da er det helt nødvendig at man så tidlig som mulig informerer ham/henne om at man er gravid, så man sammen kan prøve å finne best mulig løsninger for at man kan få være mest mulig på jobb. Det er en rettighet man har.

Det er nok mange som har erfart at det ikke er så enkelt, for eksempel på små og sårbare arbeidsplasser, eller der det rett og slett ikke er så stort rom for endringer eller andre arbeidsoppgaver. Men noen ganger er det ikke mye som skal til, og det aller viktigste er å bli sett og respektert, og at man føler at man blir tatt hensyn til. Bare det å bli møtt med en ekstra klapp på skulderen, å kjenne at man kan ta en ti minutters pause med bena høyt noen ganger om dagen, at de tilbyr annen stol, hvilested, og så videre, kan være det som gjør om noen blir lenger i jobb.

Få ting som er skadelige

Det er veldig få faktorer og årsaker som gjør det skadelig og medisinsk farlig å gå på jobb når man er gravid. Det er undersøkelser som viser at det kan være skadelig for fosteret om mor går jevnlige nattevakter gjennom store deler av svangerskapet, for eksempel. Og det er naturligvis skadelig om hun jobber med farlige kjemikalier, eller har en jobb der hun er utsatt for slag og spark. Det er også en økt risiko for tidlig fødsel dersom en tvillinggravid står i jobb og store belastinger utover i svangerskapet. For eksempel.

Men heldigvis ser det ikke ut til at det er direkte farlig med tanke på de vanlige plagene, så da må legen avgjøre, sammen med den gravide, om hun trenger en tids sykmelding, som en totalvurdering.

Viktig å trygge gravide og la dem bli kjent med egne grenser

Alle ønsker det aller beste for barnet sitt, og det er veldig naturlig at mange kjenner på en viss uro og manglende kontroll på hva som er skadelig, og hva man bare «må regne med» når man er gravid. Det er så viktig at vi som jobber med gravide, både fastleger og jordmødre, trygger og bygger den gravide i troen på seg selv og kroppen sin, og at hun blir kjent med hva som er vanlig og når grensene går for når hun må ha en sykmelding, hel eller delvis.

Svangerskapspenger

Det er også noe som heter svangerskapspenger, som er en ytelse man kan få, om man jobber i miljø som er skadelig for fosteret. Da er vi inne på det jeg nevnte før, med stråling, giftige stoffer, hyppig nattarbeid, slag/spark, blant annet. Sykmelding er når det er mor som er syk, og har plager som regnes som medisinsk sykdom.

Mange trenger sykmelding – men det er ikke alltid svaret

Jeg skjønner at mange gravide blir sykmeldt i løpet av svangerskapet. Det er mange i landet vårt som jobber fullt, kvinner i Norge er høyt på yrkesaktivitetstoppen. Mange har også store krav til livet, til seg selv og alt de skal få til, også når de er gravide – og kanskje til og med har barn fra før også.

Jeg tror samtidig at det kan være ønskelig om flere gravide ble noe i jobb, i en viss prosent, for jeg tror ikke absolutt at sykmelding er det fulle og hele svaret hver gang.

Men det aller viktigste er kommunikasjon! Ta praten tidlig med sjefen din, og med legen, og med jordmoren din.

Lykke til!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: