Ingen ting er mer naturlig enn å være gravid, og føde et barn. Men ingen ting er helle mer skjellsettende, og i all sin «naturlighet», mer krevende og overveldende noen ganger, både for kropp og sjel.
Vi er i Norge så heldige å være på toppen av statistikken når det kommer til hvordan det går med mor og barn i forbindelse med å føde barn. Men veien dit er veldig ulik for alle kvinner. Og mens noen er spreke som en fele, og klarer å holde et høyt og stort tempo – både på jobb og hjemmebane mens de går gravid, har andre små og store plager gjennom svangerskapet.
Svangerskapsplager – noe man bør forvente og tåle?
Men hva er normalt, og noe man «må regne med»? Hva er mer plager enn vanlig, og hva er rett og slett skadelig for fosteret, og kanskje farlig for mor, og for barn? Det er ikke enkle spørsmål å svare på, for svarene er så mange og nesten ulike for hvert tilfelle.
Men som en hovedregel; de aller fleste vanlige svangerskapsplager er nettopp «bare» plager, og verken en sykdom eller noen man skal bekymre seg over, iallfall om det er medisinsk farlig. Dette kan gjelde alt fra kvalme, vondt i korsryggen, kynnere og det at man blir veldig tungpustet og sliten, overraskende tidlig i svangerskapet.
Les også: Tegn på at du er nygravid – fra A til Å
Viktig å være mentalt forberedt
Noe av det viktigste når man blir gravid, er å mentalt klare å forberede seg på endringene kroppen gjør, like mye som de fysiske endringene. Ved å forberede seg best mulig på dette, og ikke minst at man faktisk ikke kan forberede seg på hvordan en selv blir som gravid, tror jeg man bedre klarer å håndtere overgangen, når kroppen endrer seg, og helt nye fenomener og plager oppstår.
Det hjelper ingen ting å se på venninnen sin, en eller annen influenser på nettet, eller et annet sted, og tenke at slik får jeg det også. Noe arvelighet er det, slik at man kan spørre sin egen mor hvordan hennes svangerskap var. Men ellers er det aller beste rådet å prøve og forberede seg mest mulig åpent, og å være forberedt på å ikke ha kontroll på «alt» som man kanskje er vant til.
Heldigvis er de aller fleste svangerskapsplager ufarlige, og det man trenger er å justere både jobbliv og resten av livet i henhold til overskudd, plager og tilstand.