BloggNår babyen ikke vil ligge i vognen

Når babyen ikke vil ligge i vognen

Illustrasjonsfoto: Crestock
Av barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein, LykkeligBarndom 11396 Sist oppdatert 03.06.13

Hva gjør du når babyen har vognskrekk og bare gråter og er utilfreds når dere skal på trilletur?

Det er mange som opplever at babyen ikke har lyst til å ligge i barnevognen. Det er ikke noe hyggelig for verken babyen eller den som triller når den lille bare gråter. For noen kan en bæresele være løsningen, men det er ikke alltid det passer – for eksempel om du har tvillinger. Å ikke kunne komme seg ut av huset kan være frustrerende, så her er tipsene som kan gjøre trilleturen litt hyggeligere:

Ha babyen vendt mot deg
Mange barn reagerer når de ikke kan se den som triller. Små barn har ikke utviklet tidsforståelse, og tror at det de ikke ser ikke eksisterer. Altså, de skjønner ikke at du går bak vognen og triller. Babyer har en «her og nå» forståelse. Det å se barnet er også bra for tilknytningen og skaper trygghet. Det er mye man opplever, ser og hører på trilletur som kan oppleves skremmende for en liten krabat – for eksempel høye lyder, biler, trikken, eller en hund som plutselig bjeffer. Da er det betryggende å se mamma eller pappas ansikt som viser at alt er trygt! Dette ser man ofte når det lille barnet møter nye mennesker – de ser opp på foreldrene for å få en bekreftelse på om det er trygt eller ikke.

Les også:

Slik velger du riktig barnevogn

La barnet se deg på trilletur

20 råd i småbarnstiden

Å ha barnet vendt mot deg har også andre fordeler. Det er for eksempel bra for språkutviklingen. Vi snakker mye mer med barn som sitter vendt mot oss, enn de som er vendt fra oss. Vi kan jo ikke se dem! Jeg synes det er rart at så mange velger en vogn hvor kan ikke kan se og kommunisere med barnet sitt når man er på tur. Tenk på alt man kan oppleve sammen! Ikke minst kan det være vanskelig for barnet å håndtere så mange inntrykk fra omverdenen, og da kan det være godt å kunne hvile øynene på mamma eller pappa i stedet.

Jeg ser ofte at barn som gråter i vogn er vendt fra den som triller. Mange barn prøver også å vri seg slik at de kan se den som triller, men uten hell. Det synes jeg er trist! Det er også slik at etter en lang barnehagedag, så kan det være fint for den lille å se foreldrene sine på hjemturen – da har de jo ikke sett foreldrene hele dagen.

Heis babyen litt opp!
Det andre du kan gjøre, er å la barnet ligge litt høyere slik at det kan se verden. Hev ryggen i vognen litt. Om det ikke er mulig, kan du legge en dyne, pute eller lignende under babyens hode og rygg. Vent til babyen er opp mot et halvt år før du gjør dette av hensyn til babyens rygg. Begrens bruken - alt med måte. Men babyer kan også kjede seg, så å kunne se seg litt om kan være en god måte å roe babyen i vognen på.

Les også:

Å roe den nyfødte babyen

Hvordan trøste et gråtende barn?

Når skal du bry deg?

Syng, nynn eller snakk til babyen
Snakk til babyen om det dere ser og opplever. Å synge eller nynne for babyen kan også virke beroligende. Min erfaring er at mange små barn roer seg i vognen når den som triller synger for dem. Det føles også trygt for den lille. Ved å høre mamma eller pappa synge, forstår babyen at de fremdeles er der, selv om babyen ikke kan se dem. Det gjelder også for babyer i dypvogn.

Ellers er jo bæresjal eller bæresele fint å bruke når dere kan. Det kan være veldig godt for babyer å bli båret på kroppen. Men det passer ikke for alle, så prøv dere fram.

Lykke til!







Nina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og har jobbet i barnevernstjenesten i Oslo, på barnehjem, på mødrehjem, barneskole, barnehager og blant gatebarn i Rio de Janeiro i Brasil. I tillegg er jeg mamma til Alexander.

Jeg gir råd til norske familier i småbarnsperioden, enten ved å besøke dere hjemme eller via bloggen. Min tilnærming er både faglig og praktisk. Gjennom arbeid og studier har jeg fått både teoretisk innsikt i faglitteratur og forskning om småbarnsperioden og praktisk erfaring med mange vanlige utfordringer for deg som har små barn.


Vi vil minne om at hver bloggers meninger er dens egne. Babyverden behøver ikke være enig med bloggerens meninger.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: