BabySykdom og symptomerHyperaktiv baby?

Hyperaktiv baby?

Av Babyverden 5082 Sist oppdatert 26.04.10

Spørsmål:

Hei! Vi har en datter på seks måneder. Hun er liten, nett og spenstig, og svært aktiv. Hun begynte tidlig å rulle rundt (ca 4 mnd). Nå har hun begynt å «åle» seg, slik at hun kommer seg litt rundt, og har begynt å løfte på stumpen i mageleie. Situasjoner som kan være «utfordrende» er bleie/tøyskift på stellebordet og når hun sitter på fanget. På stellebordet vil hun bare rundt på magen eller strekke seg etter ting som er utenfor rekkevidde og det er nesten umulig å skifte på henne. Når hun sitter på fanget vil hun hele tiden strekke seg etter ting, eller hun strekker hodet i alle retninger, vil få med seg alt.
I utgangspunktet tenker jeg at dette er normalt, tenker at hun er nysgjerrig på verden og at det «kribler» i kroppen. Men på helsestasjonen på seksmånederskontrollen fikk jeg spørsmålet om jeg også var så urolig som liten, og om jeg hadde problemer med å konsentrere meg på skolen – jeg fikk på følelsen av at helsesøster insinuerte at vår datter kunne være hyperaktiv. Videre spurte hun om vår datter hadde reguleringsvansker. Hun sa også at det kunne være viktig med faste rutiner og struktur. Slik jeg ser det har ikke vår datter reguleringsvansker, hvis jeg har forstått dette begrepet rett – hun har et lett temperament, er lett å roe/trøste og er stort sett blid og fornøyd, gråter svært lite. Det jeg lurer på er – kan man virkelig si på et så tidlig tidspunkt at en baby er hyperaktiv?
Øvrig informasjon: Hun får fortsatt morsmelk (jeg fullammer, og hun spiser ca annenhver time på dagtid – virker mett og fornøyd), vi har begynt å gi litt fast føde (grøt og frukt). Hun følger vekstkurven sin fint selv om hun er mindre enn gjennomsnittet, og hun sover stort sett godt om nettene mellom måltidene (fra syv til syv), og sover nokså regelmessig 2-3 ganger på dagtid. (Jeg var som baby tidlig ute motorisk, ingen hyperaktivitet eller konsentrasjonsvansker)

 

 

Svar:

Kjære Marie! Det høres ut som om du har en flott datter. Hun har allerede utviklet god motorikk og er som du selv sier nysgjerrig på verden. Halvtårsalderen er som regel en aktiv alder, der barna forsøker å komme seg rundt omkring og undersøke alt som er i omgivelsene. Det du forteller sier at dere har innarbeidet gode søvn og måltidsrutiner. Det at hun stort sett er fornøyd og lett å roe og trøste, er også tegn på en sunn og trivelig jente som er i fin utvikling. Barn er veldig forskjellige mtp aktivitet, døgnrytme og motorisk utvikling. Det er ikke noe som får meg til å tenke at noe er unormalt. Det høres ut som om hun har en naturlig balanse mellom søvn og aktivitet. Kos deg sammen med barnet ditt. Hilsen Elin
Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: