BabySykdom og symptomerSammenvokst fontanelle?

Sammenvokst fontanelle?

Av Babyverden 8575 Sist oppdatert 25.04.10

Spørsmål:

Hei. Jeg har en sønn som ble født 3 måneder for tidlig. I det siste undersøkelse jeg har født besjed at han har en hodeform som båtformer, men han har ikke solnedgangblikk eller bussing. Hva kan det være? Når jeg har spurt helsesøster så nekter hun å svare meg og forklare hva dette alt kan betyr? Jeg har lest en del ting og til tross at jeg er ikke norsk ,jeg forstår at han blir ikke undersøk ordentlig og dette fører at det skjer sammenvoksninger i kraniet. Dette har konsekvenser at han skal være psykisk utviklingshemmet med 3-4 diagnoser i tillegg som epilepsi , ADHD eller noe mye verre. Har jeg forstått riktig? Det andre spørsmål hvordan kan jeg kommer fram for å få en annen helsesøster? For at jeg virkelig sliten og frustrert.

 

 

Svar:

Hei!

Hodefasongen hos barn kan variere mye. Det som er viktig å følge med på er hodeomkretsen og hodets vekst. En annen ting er å følge med på barnets fontaneller,- at de er åpne og ikke lukker seg for tidlig. Dette undersøkes rutinemessig etter fødsel, ved barnets 6 ukerskontroll og ved 6 måneder. Helsesøster måler hodeomkretsen regelmessig og følger med på percentilskjemaet at hodet vokser normalt. Det hender en sjelden gang at barnets hodeskalle vokser for tidlig sammen. Dette kan vise seg ved at barnet får en spesiell hodefasong,- alt etter hvor sammenvoksningen har skjedd. Dersom man mistenker dette på barn, er det vanlig å ta røntgen av kraniet. Sammenvoksninger behandles kirurgisk med gode resultater, og barnet kan utvikle seg normalt. I slike tilfeller er det mest vanlig å vente med operasjon til barnet er ca 6 måneder. Jeg vil råde deg til å bestille en time hos helsestasjonslege eller fastlege for å få en avklaring på dette. Det er vondt å gå og være redd for at noe kan være alt med barnet.

Hilsen Elin.

Spørsmål:

Hei! Fikk idag beskjed om at vi videresendes til Rikshospitalet da lillegutt (7mnd) sannsynligvis har en sammenvokst fontanelle. Etter å ha fått sjokkbeskjeden er det lite man får spurt om hos legen (er litt i sjokk).

Lurer derfor på et par ting: -hva heter dette på fagspråket? -kan de vite med sikkerhet at det ikke feiler ham andre ting? -hvor farlig er selve operasjonen? Hva kan skje? -må dette gjøres flere ganger?

Lillegutt er tidlig i utviklingen. Rullet rundt da han var 3mnd og står og gynger på hender og knær når han var 6mnd. Bruker begge hender aktivt. Flytter leker opp til munnen og fra hånd til hånd. Har begynt å bli skeptisk til msk. Har et helt normalt ansikt og et bittelitt avlangt hode, som var grunnen til at vi ble sendt til SUS. Er en super glad gutt som ikke ser ut til å feile noen ting. Og her sitter mor og far med tusen spm i hodet.


 

 

Svar:

Hei Kristina

For tidlig lukking av fontaneller kalles kraniosynostose, det er en kraniedeformitet hos barn som skyldes en for tidlig lukning av en eller flere av kraniesuturene. En kraniosynostose kan være en del av et syndrom eller en isolert defekt. Årsaken til ikke-syndrom kraniosynostose er ukjent og tilstanden opptrer sporadisk i de fleste tilfeller

Når barnet ellers har normal utvikling tyder det på at dette er en isolert defekt, som behandles kirurgisk med operasjon.

Hilsen Hanne May

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: