Halsbetennelse

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Kjersti Lundemo 9116 Sist oppdatert 14.01.21
Halsbetennelse er oftest forårsaket av virus eller streptokokkbakterier. Symptomene er feber, sår og hoven hals, ubehag ved svelging, og forstørrede og ømme lymfeknuter på halsen.

Barnet er smittebærer i cirka 3 dager etter at sykdommen oppstår. Betennelsen kan iblant spre seg til mellomøret eller luftveiene. I sjeldne tilfeller kan spredning av bakteriene gi hjernehinnebetennelse eller sepsis (blodforgiftning).

De aller fleste halsinfeksjoner går over av seg selv, og trenger ikke behandling med antibiotika. Antibiotikabehandling gir ikke smertelindring, og barnet blir ikke fortere friskt. Antibiotika virker ikke mot virus. Også mange bakterielle infeksjoner går over av seg selv uten bruk av antibiotika. I de fleste tilfeller anbefales det å se situasjonen an i 2-3 dager. Kun i tilfeller hvor lege påviser at halsinfeksjonen skyldes streptokokk A-bakterier, er antibiotikabehandling nødvendig.

Hva kan jeg gjøre?
Gi barnet rikelig å drikke, og gi mat som er mindre vondt for barnet å svelge – for eksempel iskrem. Du kan eventuelt gi barnet smertestillende (for eksempel paracetamol 2-3 ganger daglig). Dersom barnet har feber, virker dette også febernedsettende. Følg med på allmenntilstanden med tanke på komplikasjoner.

Når bør jeg kontakte lege?
Kontakt lege hvis barnet ikke blir bedre i løpet av noen dager, eller hvis allmenntilstanden blir dårlig. Det kan  også være nødvendig dersom barnet ikke klarer å få i seg mat og drikke. Ring lege straks ved mistanke om en alvorlig komplikasjon.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen
Andre kilder: nhi.no


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: