BabySykdom og symptomerFordøyelse til besvær

Fordøyelse til besvær

Av Babyverden 2128 Sist oppdatert 28.01.05

Foreldrene er ikke bare opptatt av hvor mye barnet drikker av morsmelk eller morsmelktillegg, de interesserer seg også for hvor mye som kommer ut igjen. Hos de aller fleste babyene går fordøyelsen sin gang, uten noe problem.

Men i en gruppe jeg deltok i, for en tid siden, kom det frem et eksempel på en noe uvanlig praksis for å «hjelpe babyen til å få det ut». Det viste seg nemlig at en mor «hjalp til» ved å stikke et termometer i babyens endetarm ca. to ganger daglig. Jeg vet ikke helt hvor det rådet er kommet fra, men det kan være direkte skadelig. Spissen av termometeret kan i verste fall perforere tarmen/endetarmen, og da er operasjonsbordet neste stopp.

Mitt råd er at en ikke skal bruke termometer i endetarmen uten at det er for å sjekke høy feber, dersom en ikke har andre moderne termometre tilgjengelig.
Tror en at det hjelper å stimulere rektum, må en heller bruke litt salve på fingeren å smøre rundt endetarmen. Massasje på magen eller rundt navlen, pleier også å sette litt fart på sakene.

Tarmen modnes i takt med at barnet vokser, og naturen har en egen evne til å ordne opp i det meste. La derfor babyen jobbe litt med sakene selv, og trøst underveis så godt det lar seg gjøre.

Hilsen Ebba

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: