Sist oppdatert: 19. april 2005

Spørsmål:

Jeg har en sønn på 9 uker som er stiv i nakken (muskelen som går fra bak øret og skrått frem mot kravebenet). Har vært hos fysioterapeut og fått beskjed om å tøye muskelen 2 x 30 sekunder 4-5 ganger per dag.

Problemet at at babyen selvfølgelig misliker dette sterkt, gråter intenst og er vanskelig å trøste etterpå. Han er i utgangspunktet en veldig snill, rolig og blid unge som nesten aldri gråter, kun når han er sulten. Vi er derfor engstelige for at all denne tøyingen skal føre til at han kommer ut av rytme og blir mer urolig. Fysioterapauten foreslo å gjøre tøyingene ved vært stell, men jeg er redd for at stundene på stellebordet da blir veldig negativt ladet for ham.

Har du råd om når på dagen det kan være gunstigst å legge inn tøyingene? F.eks. før mat slik at vi kan bruke måltidet til å roe ham igjen?

Svar:

Jeg vil anbefale at du foretar tøyningene før måltidene, helst før han er skrubbsulten. Det beste var om du hadde en tøyningsbenk i tillegg til stellebordet slik at ikke de gode stundene på stellebordet blir ødelagt.

Det trenger bare være riktig høyde å jobbe på og stå et sted hvor temperaturen er passe, for eksempel et bord eller en benk.

Tøyningene i nakken er veldig viktig å gjennomføre flere ganger daglig, så du får bare fortelle ham at du må gjøre dette for at han skal bli bedre. Ettersom dagene går, vil tøyningene bli mindre smertefulle for ham.

Stå på, hilsen Ebba.

Hva synes du om artikkelen?