BabySmårollingens leveregler

Smårollingens leveregler

Alle foto: iStock
Av Babyverden 7099
Hva er det som får den lille babyen til å plutselig bli et lite troll? Kan det være innføringen av smårollingens leveregler? Sjekk om ditt barn har trykket dem til sitt bryst!

1. Jeg er familiens vekkeklokke. Jo tidligere jo bedre. Hvem har bestemt at klokken fem er for tidlig å stå opp? Passer jo meg utmerket – hver dag! Særlig i helgene.

2. Aldri aksepter maten umiddelbart. Noe vil alltid være feil. Enten det er at smøret skal være oppå servelaten i dag, at det ikke skulle være SÅ mye melk i glasset, eller at du har sluttet å like favorittmiddagen.

3. Sjekk spretten på alt. Alle må lære seg dette med tyngdekraft og sånn. Hvordan kunne jeg vite at noe kan knuse eller lage merker i parketten? Dessuten har jeg funnet ut at ting spretter best i trapper!

4. Hold deg i bevegelse. Alltid! Å holde på med samme ting i mer enn to minutter er kjedelig! Har man først lært å løpe eller klatre, er det ingen vits i å gå.

5. Bæsj på riktig tidspunkt. Altså ETTER at du er ferdig påkledd, gjerne på vei ut døren eller når bilen har startet. Ekstra poeng for eksplosjonsbæsj.

6. Protester! Er man utrustet med egen vilje, gjelder det jo å bruke den. Og teste den. Og foreldrenes grenser og tålmodighet. Tydelige kroppsbevegelser og ”nei” er fint, men å legge seg ned på gulvet som en geléklump mens man hyler og vrir seg pleier å fungere enda bedre!

7. Alt er mitt. Like greit å bare slå det fast først som sist. Har jeg sett det, tatt på det, tenkt på det, hatt det, likt det, hatt lyst på det, eller du hadde lyst på det? Glem det. Det er mitt!

8. Sørg for at de angrer! Hvis du prøver å ta noe fra meg eller nekte meg noe? Åh, det kommer du til å angre på. Bare vent til jeg setter på sirenene! Kanskje kaster jeg noe, lugger eller biter også – så du er sikker på at dette var helt feil.

9. Lek med maten. De voksne snakker om å venne seg til konsistenser. Det er veldig viktig. Jeg pleier å se nøye på hvordan melken renner bortover bordet, og hvordan det kjennes å plaske med fingrene i den. Eller om spaghetti i håret gir det fylde og volum. All mat bør innom hendene og andre kroppsdeler på vei mot munnen. Nam!

10. Tøm ut! Apropos volum. Hvor mange makaronier får egentlig plass i en boks? Og hvor stort areal dekker en pose mel? Hvordan kunne så mange leker få plass i lekekassen min? Jøss, at det går an, jeg må sjekke det én gang til nå som mamma nettopp har ryddet dem oppi igjen.

11. Bleieskift er en morsom lek. Vri, snu, putt fingrene i veien og gjør jobben vanskelig. Gjør du det rett, slipper du ny bleie med én gang, men får heller lov til å plaske i badekaret. Jippi!

12. Stikk av! Ingen leker er så morsomme som når mamma eller pappa kommer løpende etter meg og ”tar” meg. Ekstra spennende er det i butikken eller på andre offentlige steder.

13. Pass på at kjæledyrene vet hvem som er sjefen. Ikke la katten knurre mot deg uten at mamma kommer og kjefter på den. Men pass på at hun ikke ser at årsaken var at du dro katten i halen.

14. Snakk ustanselig. Etter å ha hørt på alle andre i lange stunder, er det endelig min tur. Og jeg har mye å ta igjen! Skjønner du ikke hva jeg sier, er du dum, og er jeg snill, gjentar jeg det veldig høyt så du kanskje f-o-r-s-t-å-r hva jeg sier!

15. Aldri gjør som de sier første gang de spør. Spiller ingen rolle hva det er. Kanskje med unntak om de spør deg om å hente en is i fryseren og spise den. Men hvor ofte skjer det, liksom?

16. Bilturer er kjedelige. Nekt å sette deg inn i bilen. Geléklump-trikset passer godt her. Spark i setet, hyl og vær Houdini og kom deg ut av selen. Oppkast er ikke påkrevd, men virkningsfullt.

17. Timing is everything, heter det. Å knuse noe passer for eksempel veldig godt idet mamma har tatt sjampo i håret. Eller å tørke klissete hender på juleskjorten like før dere skal ut døra.

18. Du bestemmer når du vil sove. De voksne kan bestemme bading, kveldsmattid, pysj og tannpuss, men du kan nekte å sove helt til det passer for deg. Reis deg opp i senga, hopp, kast ut dyna, klatre ut av sprinkelsenga eller snik deg ut av døra når de ikke ser deg.

19. ”Nei” betyr ”supert, bare fortsett”.

20. Tegn på ALT. Å tegne er kjempegøy. Særlig med (sprit)tusjer. Sofa, vegger, eget ansikt, mammas nye veske, pappas skjorte...

21. Minstemann slipper unna med ALT! Nyt det. Har du eldre søsken, er du virkelig heldig.

Inspirert av Huffington Post

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: