FamilieAleneforelderAlenemor med 9 barn!

Alenemor med 9 barn!

Av Tone Ingrid Lian 9035 Sist oppdatert 13.07.11
Monica handler helst klokken 7 om morgenen, sender fem barn til skole og barnehage, har fire barn hjemme på dagtid, triller to tvillingvogner på tur, skreller 2,5 kilo poteter og steker 40 kjøttkaker. Slitsomt? Nei, hun synes ikke det.

Helt fra jeg var liten har jeg alltid sagt at jeg ville ha åtte barn, sier 33 år gamle Monica Tømte. I fjor kom barn nummer åtte, og i år kom barn nummer ni.

Da Monica var 18 år gammel ble hun mor til Ellen Charlotte, som nå er blitt 15 år. To år senere kom Ida Marien (13) til verden. Etter barn nummer to tok det fem år før nestemann, Arina Victoria (8) meldte sin ankomst. De neste seks barna kom som perler på en snor: Elena Kristine 6 år, Anna Marlene 5 år, Daniel Aleksander 4 år, Elias Nathaniel 3 år, Asbjørn Johannes 1 1/2 år, og sistemann David Leander på åtte måneder.

Elias og Monica Mange fordommer
Vi har gjerne medlidenhet med foreldre som har fått fire tette barn. Det må jo være så slitsomt! Hører vi om noen med ni barn derimot, er det lett å rynke litt på nesen og lure på hvilken sekt de er medlem av. Monica som ikke er med i noen sekt må ofte forsvare sin rolle som mor til mange barn.- Mange danner seg et bilde av meg før de i det hele tatt har sagt hei. Jeg har flere ganger opplevd å bli kritisert av

andre foreldre på skolen fordi jeg umulig kan følge opp mine barns skolegang. Men det stemmer ikke, og jeg får ofte tilbakemeldinger fra ansatte ved skolen at jeg går foran som et godt eksempel når det gjelder å sette seg inn i barnas lekser.

Foruten å stadig bli konfrontert med spørsmål om vi tilhører en sekt, møter også barna fordommer.

– De får kommentarer om at de sikkert må hjelpe til veldig mye hjemme, at de har altfor mye ansvar, og at de ikke får tid til å være barn. Men sånn er det ikke hjemme hos oss. Det er jeg som har ansvaret for barna. Som alle andre barn hjelper de til litt innimellom, men de er først og fremst barn, og jeg legger stor vekt på at de skal være ute å leke sammen med andre unger.

En vanlig dag hos familien Tømte

Klokken seks synes minstemann det er på tide å stå opp, og da starter selvfølgelig også Monicas dag. Etter amming og kos med David begynner hun på vekkerunden litt før 7. De eldste barna har hver sin frokostdag. Det vil si at på sin dag må de opp før de andre, og gjøre klar frokosten, samt smøre niste til de som skal på skolen eller i barnehagen. Barna er kjempe fornøyd med ordningen, for bortsett fra på sin egen dag kommer de til ferdig frokost og slipper å smøre sin egen niste.

Når Monica har hjulpet med å sette i gang smøringen følger hun Anna til barnehagen, som ligger 300 meter unna. Kvart over åtte er barna klare til å gå på skolen, som også ligger rett rundt hjørnet. De neste tre kvarterene går med til å hjelpe med minste med mat og morgenstell.

Fra ni til elleve er det husarbeid. Barna vet at jo raskere husarbeidet er ferdig, jo raskere kommer de seg ut på tur. De som synes det er gøy hjelper til så godt de kan. Så er det på med bobledresser på alle fire guttene og ut på tur! Timene med lek og moro går raskt unna, og de er hjemme igjen når førsteklassingen Elena er ferdig på skolen.

Leken fortsetter til de andre kommer hjem fra skolen. Da er det leksetid, og Monica begynner å lage middag. Mens middagen koker henter hun Anna i barnehagen. Når de er ferdige å spise sjekker hun leksene til de yngste.

– Barna synes jeg er fryktelig nøye. Men det skal så lite til før det sklir ut. Hvis jeg ikke følger med er det fort gjort å hoppe over en lekse her og der.

Kvelden starter med barne-tv, før kveldsstellet, som naturligvis tar litt tid. To og to i dusjen gjør at ting går litt raskere. Etter tannpussen må barna rydde rommene sine før de kan kose seg med bøker på sengekanten.

Etter syv nattaklemmer sjekker Monica leksene til de to eldste, og sistemann legger seg klokka halv ti. Selv om hun gjerne kunne sovnet selv med en gang nyter hun litt alenetid. Monica slapper av med noen bøker, tv, strikking, eller ser på de mange bildene hun har tatt i løpet av dagen. Hun sovner før elleve, og fire timer senere skal David ammes igjen.

2,5 kilo poteter og 40 kjøttkaker
Du blir ikke rik når du er hjemme med ni barn. Men det er heller ikke så viktig. Det handler om å gi barna det de trenger. Familien har et veldig godt nettverk, og arver alt av klær.- Arving av klær gir meg muligheten til å innimellom kunne kjøpe noe barna virkelig har lyst på. Økonomi handler om innstilling. Barna mine er ikke vant til å få alt de peker på, og de forventer det heller ikke.

Hvis en av de får noe de har ønsket seg, er de flinke til å dele med søsknene. De setter utrolig stor pris på det de får, og klager aldri på at de mangler noe.

Familien bor ikke i et digert hus. De holder til i en rekkehusleilighet med tre soverom. Eldstejenta har eget rom, de tre neste i rekken deler et rom, mens de fem yngste sover på det tredje rommet. Monica sover i stuen.

– Jeg har prøvd å skille de mer, men da trives de ikke. Særlig de yngste barna er utrolig sammensveiset, og liker å være i nærheten av hverandre. Hvis jeg flytter de fra hverandre får de ikke sove.

Monica har ikke bil, så når de skal noe sted tar de beina fatt. De vekker stor oppsikt når de kommer trillende med to tvillingvogner, og barn som holder fast i mamma eller i en vogn. Det er mange som spør om det er barnehagen som er på tur, ler Monica.

Det handler mye om å være praktisk når du er alene med ni barn.

– Du tar ikke med deg ni barn på butikken en lørdag mellom ett og to. Jeg gjør det jo innimellom, og det går helt fint, men jeg foretrekker å stikke en tur på Kiwi klokken syv om morgenen. Da har jeg handlet inn før dagen egentlig har startet.

Men når du skal handle inn mat til så mange holder det ikke å snappe med seg en pakke kjøttdeig og noen få poteter. En vanlig middag hos familien Tømte består nemlig av 2,5 kilo poteter, 40 kjøttkaker, en kilo grønnsaker og et par liter saus. Det er ikke rart Monica forsøker å passe på tilbudene!

Asbjørn ble født i trappa
Seks av de ni barna er født premature. Anna ble født allerede i uke 29, men som alle de andre har hun klart seg helt fint. Den mest dramatiske fødselen må likevel ha vært med Asbjørn. Monica synes det var den beste.

Monica var gravid i uke 34 med Asbjørn. Hun måtte på do en natt, og merket at det var noe på gang. Hun var på vei ned trappa for å finne telefonen, men Asbjørn hadde det travelt. Monica satte seg på den nederste trappetrinnet og ut kom Asbjørn.

- Jeg handlet kun på instinkt. Jeg tok han i mot, og pakket han inn i et pledd. Morkaken la jeg i en pose. Jeg ringte mamma, pakket sykehusbagen, tørket opp på gulvet og la frem penger mamma kunne handle mat for neste dag. Så satt jeg meg i sofaen og ventet på ambulansen som kom 20 minutter senere.

Ambulansepersonalet og jordmoren trodde ikke noe på at hun som satt i sofaen akkurat hadde født. Og på sykehuset fikk hun beskjed om at neste gang hun var gravid måtte hun komme inn minst én dag før hun mistenkte at noe kunne skje.
Kos er helt gratis!Å være alene med ansvaret
Selv om de to eldste jenter tilbringer en del tid med faren sin bor alle ni barna hos Monica. Neste sommer flytter forloveden Helge inn med hele familien. Han er far til minstemann, men jobber for tiden i Mexico. Monica ser frem til å bli to voksne i huset, men synes hun får mye hjelp allerede.

- Jeg har venner og familie som med glede stiller opp. Besteforeldrene har lagt sin elsk på barna, henter gjerne

både to tre og fire i slengen. Når jeg trenger barnevakt får jeg alltid ja fra min mor eller en av mine brødre.

Det er ingen automatikk i at man får hjelp fra kommunen eller helsevesenet selv om man har mange barn. Når Monica har med seg de minste for kontroller på helsestasjonen spør de forsiktig om hun ikke er litt sliten, og om hun trenger noe hjelp.

-  Egentlig synes jeg ikke det er slitsomt. Jeg er så innstilt på det, rutine, vane livsstil. Folk spør meg om jeg er sliten. Jeg tenker etter… Neeei, jeg er ikke det. Tror ikke jeg er mer sliten enn folk som har to barn og full jobb. Den tiden andre har på kvelden med sine to barn, den har jeg på dagtid. Mens jeg er ”på jobb” fra ungene kommer hjem fra skole og barnehage til de legger seg. Det er ikke noe verre enn å ha en heldagsjobb. Min jobb består i å passe på egne barn, og det er jo en veldig koselig jobb.

Monica kjenner flere andre som har mange barn. De sier alle det samme. Når du har passert fem da blir det lettere og lettere. De yngste barna lærer så mye av de eldre, ved å observere søsknene ser de hvor grensene går, og tester ikke ut i like stor grad.

Den berømte og beryktede tidsklemma opplever ikke Monica i like stor grad som andre kanskje gjør. Men hun skjønner godt at andre foreldre føler at de har for lite tid.

- Jeg har full forståelse for at de med to barn og full jobb blir slitne. Hvis jeg hadde hatt full jobb og barna i barnehagen hele dagen ville jeg følt at jeg ikke hadde nok tid til barna mine. Sånn det er nå prioriterer jeg de minste på dagtid, de litt større på ettermiddagen, og de største på kveldstid, så alle får på en måte sin periode. Skulle jeg tatt alle sammen på kvelden hadde jeg selvsagt ikke rukket det. Det er en fryktelig tanke.

Når det har vært full fart hele dagen har Monica to favorittaktiviteter. Den ene er bollebaking, da kan barna sitte i flere timer med deigen. Den andre er å la barna bygge legobro over mamma som kan ligge på gulvet og slappe av i en time mens barna storkoser seg.
Til stranda

Kvalitetstid
Hverdagen til Monica er selvsagt travel. Men hun synes ikke det gjør noe. Det er mange ting hun ikke rekker i løpet av en dag men henger seg ikke opp i det.


- Hvis jeg skulle latt meg plage av alt jeg ikke rekker ville det blitt veldig slitsomt. Jeg tenker heller over alt jeg faktisk fikk gjort! Det er viktig for meg å være positiv og rolig, for da blir barna det også. Hvis jeg stresser blir barna grinete og urolige. Jeg gleder meg over alle de små tingene, og da blir dagen alltid god.


Monica synes ikke hun forsaker noe ved å være nibarnsmor. Tvert i mot. Hun føler at hun har mange fordeler andre ikke har.

- Bare alt det jeg lærer av barna. De er alle forskjellig med ulike interesser, og de lærer meg enormt mye. Barn stiller som kjent mange spørsmål, og jeg får utallige hver dag. Da holder det ikke å svare at jeg ikke vet, sammen finner vi svaret og jeg har lært meg noe nytt.

Monica er veldig opptatt av å tilbringe kvalitetstid med alle barna. Søndagene drar de gjerne på piknik alle sammen, eller baker boller og har eventyrstund hjemme.

- Det blir ikke mange restaurantbesøk, kinoturer eller utflukter til Tusenfryd. Men den viktige kvalitetstiden er den som ikke koster noe. Leke på lekeplassen, vaske opp med barna, lage mat, bake boller. Alt man gjør sammen med et av barna og som de koser seg med, og hvor oppmerksomheten er rettet mot barna, det er kvalitetstid!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: