BabyPersonlige historierHele familien deler seng!

Hele familien deler seng!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Ellen Maria Skjelsbæk 1885 Sist oppdatert 29.04.09
De fleste som har barn har vel opplevd å ha småtassene sovende hos seg i sengen et par netter grunnet sykdom, urolighet eller kanskje bare for kosens skyld. Hos tre familier Babyverden har snakket med er dette derimot standard prosedyre. Hver natt sover hele familien i samme seng!
Familien Haveland
Anne Kjersti og Asle sover hver natt sammen med barna Liv Ingrid (5), Nora Kristine (3) og Maja Linnea (9 mnd).

– Da jeg gikk gravid med Liv Ingrid, hadde jeg alt klart for meg. Hun skulle sove i egen seng og nattavvennes ved seks måneder. Alle de vanlige ”reglene” skulle jeg følge til punkt og prikke. Men så viste det seg jo at barnet selv ikke fulgte boken! sier Anne Kjersti Haveland om starten på samsovingen.

Liv Ingrid sov dårlig når hun lå alene og mamma Anne Kjersti, som hadde ryggvondt, måtte ha hjelp når hun hadde ammet og skulle legge barnet i sengen igjen. Derfor måtte pappa Asle hver gang vekkes.

– Det ble for dumt. Vi tok henne opp i sengen vår og siden det har hun ligget her, sier Anne Kjersti.

Nå har Liv Ingrid blitt fem år, og familien har fått enda mer selskap i sengen, ettersom Liv Ingrid har fått to søsken ved navn Nora Kristine (3) og Maja Linnea (9 måneder). Men trangt, det er det ikke. To senger på 1,20 meter og en seng på 1,90 meter står tett sammen på loftet og i fotenden er stor-sengen skjøtet på med en 90 centimeter bred seng.

 

Mamma på tuppa
Heller ikke for Ingrid Prøsch var det planlagt på forhånd at hele familien på fem skulle være sammen om sengehyggen hver natt.

– Den første natten eldstemann Oskar levde var jeg helt på tuppa. Tenk om han sluttet å puste eller skrek uten at jeg hørte det? Jeg kikket på ham der han lå i sengen sin og tenkte at nei, dette går ikke. Så tok vi ham opp i sengen til oss og siden har vi aldri sett oss tilbake, sier Ingrid.

Nå sover mamma, pappa, Oskar (4), Lotte (2,5) og Fredrik (10 uker) trygt i den samme tre meter brede sengen. Ingrids mann Petter sov i en diger haug i familieseng da han vokste opp. Han likte det så godt at foreldrene etter hvert begynte å korte inn sengen og lage mindre plass for å motivere barna til å flytte over i egen seng! Men så langt frem i tid tenker ikke Ingrid. Hun tror overgangen til at barna skal sove i egne senger vil gli litt av seg selv. Det får bli når de selv vil.

Familien Aune

– Men så spøker vi jo litt med at den dagen de har med seg en kjæreste hjem får de finne seg en annen seng! sier Ingrid og ler.

Ikke livsfarlig!
Marthe Aune og ektemannen Tore bestemte seg for å samsove da eldstesønnen Tarjei var tre måneder gammel. Tidligere hadde de tenkt tanken, for Marthe samsov med sine foreldre da hun var liten. Men de våget ikke siden en helsesøster skremte dem fra det. Så kom Marthe over nettstedet Tilknytningsomsorg.no og fant slik ut at det slett ikke var livsfarlig å samsove, så sant man tar forholdsregler. Tarjei (4), Vemund (2) og Torgrim (4 måneder) stortrives med nærheten til foreldrene som samsovingen gir dem. Sengeløsningen er likevel litt annerledes enn for de to andre familiene. Torgrim sover nemlig i en sprinkelseng som er åpen og dyttet inntil familiesengen hvor de andre ligger.

Når Marthe forteller andre om samsovingen, får hun blandede tilbakemeldinger.

– Noen synes det er veldig koselig, andre mener vi skjemmer bort barna våre og lager problemer for oss selv. Vi er de eneste i venneflokken som samsover, men jeg har inntrykk av at det er den eldre garde som er mest skeptiske, sier Marthe.

Familien Haveland
Hos familien Haveland er det stor stas når pappa leser. Eldstedatter Liv Ingrid har mulighet til å sove i egen seng hvis hun vil, men det skjer sjelden.

Men innad i familien fungerer det fint. De gangene eldstemann Tarjei har sovet borte, har det vært hos mormor og bestefar, tante eller oldemor og da har han samsovet med dem også.

Gunstig for tilknytningen
Skal vi tro de tre familiene er det slett ikke klamt og trangt, men heller fordelsmessig å sove sammen. Spesielt peker de på forholdet mellom foreldrene og barna som en positiv effekt av samsovingen.

– Det er flott å bruke natten også til å være sammen. Ved å sove i lag og sammen med oss, får barna oppfylt behovet for trygghet og nærhet, selv om vi ikke er våkne og det ikke skjer noe underholdende. Nå er jeg selv hjemme med barna, men jeg kan tenke meg at for de foreldrene som er borte fra barna store deler av dagen må det være spesielt viktig og godt å kunne bruke natten sammen, sier Anne Kjersti.

Dessuten er det gunstig for ammingen, mener hun, siden mor lettere kan fange opp signalene om at babyen er sulten. Det mener Ingrid også.

– En baby gir fra seg mange tegn fra de våkner opp til de akutt trenger noe som for eksempel mat. De kaver og grynter litt. Da våkner mamma og babyen får mat før det blir høylytt skriking. Ved en sånn rolig oppvåkning blir det dessuten lettere å falle i søvn igjen, sier Ingrid.

– Og så blir man fleksibel av å samsove. Barna bryr seg ikke om en fot havner i ansiktet deres, da bare dytter den vekk og sover videre, sier Ingrid lattermildt.

Spedbarn kan sove sammen med resten av familien dersom:
– mor og far ikke røyker
– mor og far ikke er påvirket av alkohol eller andre rusmidler eller sløvende medikamenter
– sengen er bred og madrassen fast slik at barnet får god plass og ikke kan falle ned i sprekk eller trille ut
– barnet har en egen liten og lett barnedyne
– barnet ikke sover ved siden av søsken
Kilde: Landsforeningen for uventet barnedød i samarbeid med Nasjonalt kompetansesenter for amming og Helsedirektoratet.

Plagsomt ved oppkast
Ulempler ved samsovingen har mødrene vondt for å finne, men Anne Kjersti kommer på et par når hun får tenkt seg om.

– Hvis vi får oppkastsjau om natten, kan det være litt plagsomt. Da våkner jo gjerne alle når sengen må skiftes på… Mange lurer dessuten på om ungene ikke forstyrrer hverandre. Vår erfaring er at det kanskje er litt uro med det samme et nytt medlem kommer til. Da blir det lyder som vi alle trenger å bli vant med. Men etter et par netter er lydene kjente og da er det bare mamma som våkner med babyen.

Bare en voksen ved babyen
Familiene har litt forskjellige rutiner for plasseringen i sengen, men det aller viktigste er at når babyen er liten må den ligge ved siden av en voksen, ikke ved siden av søsken.

– Søsknene har ikke samme radar som mamma har og kan derfor uten at de merke det legge armen eller noe annet over ansiktet til babyen, forklarer Ingrid.

Hun eller mannen sover alltid ved siden av babyen og skaper slik en barriere for spark og dytt fra de andre soverne.

Røyking forbudt!
Ingen av foreldrene røyker for det er farlig for spebarn som sover sammen med foreldrene sine. De legger seg heller ikke sammen med barna hvis de en sjelden gang ikke er edru.

– Den som har drukket må sove på sofaen, sier Marthe bestemt.

Men et glass vin til maten setter ikke en stopper for samsovingen, mener hun. Det er Ingrid helt enig i.

Men hva med voksen-kosen?
Det er ikke fritt for at mange lurer på hvordan mor og far kan pleie sitt intime forhold i en seng full av tung barnepust, og kveiler av armer og bein. Men i følge samsoverne er det på ingen måte et problem.

– For det første finnes det andre plasser i huset enn sengen! påpeker Anne Kjersti.

– Det er jo kun snakk om litt fantasi, istemmer Marthe.

– Ja, dessuten er sengen bred og barn sover veldig tungt.. Det er fullt mulig å få til, vi har da fått tre og dét uten å reise på kjærlighetsferie! sier Ingrid.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: