Mamma Rakel hadde prøvd alt av kjerringråd for å få bukt med vesle Noah Elias' forstoppelse. Så kom hun på å holde ham over doen. Da løsnet det. Siden har han bare bæsjet i do!

Sist oppdatert: 22. april 2013

– Han fikk bare morsmelkerstatning, og skulle ha regelmessig avføring. Men han ble forstoppet. Det var først da jeg holdt ham over do i bæsjestilling av bæsjen endelig kom, forteller mamma Rakel Svansdottir.

Den tidlige pottetreningen var ikke planlagt. Noah Elias’ tre eldre søsken bæsjet i bleie, selv om Rakel pottetrente dem også før de fylte to år.

– Men siden det fungerte, fortsatte vi bare med det. Han har bare hatt to uhell i bleia, og det var da han hadde omgangssyke, sier Rakel.

Les også: Slik er babyens bæsj

Noah Elias sitter stolt på do.Kjenner tegnene og rytmen
Noah Elias er ganske regelmessig når det kommer til avføring. Den kommer som regel på ettermiddagen. I tillegg har Rakel lært seg å kjenne tegnene.

– Han åler seg litt på gulvet, og det kommer litt luft. Det betyr at han må på do, forteller hun.

Noah Elias bæsjer like greit andre steder som hjemme, men de er som regel hjemme på ettermiddagen uansett. Det eneste kriteriet er at det er ro.

Bruker do-ring nå
I begynnelsen holdt Rakel sønnen over doen når han skulle bæsje. Da feil vei, for å få best mulig støtte. Men nå er han åtte måneder og stor nok til å sitte på en vanlig do-ring. Tørkingen skjer foreløpig på stellebordet med våtservietter – det er enklere mens han er så liten.

– Men vi slipper alt klineriet med bæsjen, for når den kommer i do, er det lite igjen på rumpa, sier Rakel.

Hun oppfordrer andre til å prøve det samme – Noah Elias har aldri slitt med magen siden.

– Det er litt mer jobb, men det er jo positivt å etablere rutinene tidlig. Og jeg er jo hjemme i permisjon og har tid til det, sier hun.

Les også: Vislelyd hjelper babyer å bli pottetrent

Stort sett positive reaksjoner
Rakel var selv litt i stuss i starten på om det var bra å la Noah Elias bæsje i do. Men på helsestasjonen mente de at det var helt suverent og bare å fortsette, selv om de ikke hadde hørt om så tidlig pottetrening før.

– De fleste blir overrasket, men noen synes også synd på ham når de hører om det. Men han trives med det, og jeg holder ham jo, sier Rakel.

Spent på om barnehagen følger opp
Åtte måneder og snart bleiefri?Til høsten skal Noah Elias begynne i barnehage. Rakel har allerede tenkt på det.

– Det er nok litt uvant for dem å sette et så lite barn på do. Men jeg kommer til å be dem om å fortsette med det, for det er jo det Noah Elias er vant med. Heldigvis pleier han jo å bæsje på ettermiddagen, så om han fortsetter med det, blir det kanskje ikke noe problem, sier Rakel.

Les også: Pottetrener babyen

Ikke helt bleiefri ennå
Noah Elias bruker fremdeles bleier, ettersom han tisser litt nå og da. Men holdes han over do, eller sitter på do-ringen, kommer det gjerne tiss og. Mamma Rakel vurderer å kutte bleiene helt ut snart.

– Han er veldig villig, og det er like naturlig å gå på do for ham som for oss. Men når han er helt klar til å kutte bleiene, kommer jo an på ham og, sier Rakel.

Det beste med pottetreningen?

– Samboeren min synes det er fint å slippe å bytte bæsjebleier, avslutter Rakel.

Ingen erfaring med så tidlig pottetrening
Helsesøster Elin Asbjørnsen har personlig ikke erfaring med foreldre som har startet renslighetstrening allerede i løpet av barnets første levemåneder.

– Men med observante foreldre som er flinke til å tolke barnets signaler, kan nok dette la seg gjøre, sier hun.

Les også: Bæsjer til langt oppover ryggen

Elin forklarer at noen babyer er veldig regelmessige i sine toalettvaner tidlig, mens andre bæsjer til ulike tider, og gjerne flere ganger daglig.

– Mange barn gjør på seg i forbindelse med amming. Da er det viktigere å prioritere ammingen og den gode kontakten mellom mor og barn, mener helsesøster Elin.

De aller fleste tenker ikke på pottetrening før barnet er mellom ett og tre år gammelt.

– Det viktigste blir å følge barnets initiativ og signaler. Dersom både barn og foreldre er komfortable med pottetrening, kan jeg ikke se at dette kan være skadelig, sier hun.

Men barnet må være modent både fysisk og mentalt for å kunne kontrollere urin og avføring.

– Vær imidlertid ytterst forsiktig med å knytte belønning til pottetrening før man er helt sikker på at barnet har en forutsetning til å mestre dette selv. Før den tid bør pottetrening være lek og lystbetont, mener helsesøster Elin.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?