BabyNær kvalt av ledning til babycall

Nær kvalt av ledning til babycall

Av av Karine Næss Frafjord 1084 Sist oppdatert 18.07.12

Da Carina Juliussen skulle vekke sin ni måneder gamle sønn, Phillip, fant hun ham liggende med ledningen surret to ganger rundt halsen. - Bare flaks gjorde at jeg fikk beholde ham. Nå advarer hun andre foreldre.

Det har gått seks år, men Carina Juliussen fra Oslo glemmer aldri den morgenen hun fant sønnen liggende i sengen, kveilet inn i ledningen til babycallen.

– Det gikk kaldt nedover ryggen på meg! Jeg hadde jo kjøpt babycall som en sikkerhet for at noe ikke skulle skje barnet mitt. Og så er det nettopp den som nesten forårsaker en katastrofe, sier hun.

Les også: Sju barn kvalt av ledninger til babycall i USA

Phillip lå helt stille med ledningen to ganger rundt halsen. Heldigvis gikk det bra, men det kunne fort ha gått verre.
– Hvis han hadde snudd seg eller beveget seg tør jeg ikke tenke på hva som hadde skjedd, sier Carina.

Ledningen hengte på veggen over sengen
Babycallen var hengt på veggen over sengen, etter forskriftene. Ledningen var festet til veggen med en stift – likevel greide små nysgjerrige fingre å få tak i den.

– I ettertid har jeg tenkt at produktet også bør inneholde trygt og sikkert oppheng for ledningen. Enten listverk eller lim. Små barn klarer å pirke løs stiftene. Helst bør ledningen være så langt unna at barn ikke får tak i den. Men ingen fortalte meg at dette produktet kunne være farlig for barnet mitt.

Les: Slik sikrer du hjemmet ditt!

Carina fortalte om historien, både i barselgruppen og på helsestasjonen. Men ble møtt med samme reaksjon overalt: "Det hadde jeg ikke tenkt på".


Og derfor advarer hun andre småbarnsforeldre.


Flere dødsfall etter kvelning
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har ikke hørt om dødsfall ved bruk av babycall i Norge. Men det har vært flere tilfeller hvor barn er kvelt av andre typer ledninger og snorer.


Les også: Samuel ble nær kvalt av persiennesnor


- Barn har dødd etter å ha viklet seg inn i snorer til persienner, ledning til støvsugere og så videre. Det er svært viktig at foreldre er oppmerksomme på farer, og tilrettelegger slik at barna ikke kommer i kontakt med gjenstander som er forbundet med risiko. Det sier seniorrådgiver Berit Jaritz.


I USA oppfordrer myndighetene foreldre til å plassere babycall minst én meter unna barnas seng. Noen slike retningslinjer finnes ikke i Norge.

- Barn er ulike og det er vanskelig å si noe generelt om hvor langt unna en babycall bør plasseres. Foreldrene må selv vurdere avstanden, sier Jaritz.


Les også: Tre babyer døde i bæreslynge


Størst fare for 2-åringer
I følge en rapport fra EU-kommisjonen skjer de fleste ulykkene med barn i alderen 16-36 måneder. I halvparten av tilfellene som er registrert i EU-land var barna 23 måneder gamle. Disse barna er mobile, men har likevel vanskeligheter med å komme seg løs dersom de vikles inn i ledninger eller snorer.


Etter en rekke dødsfall hvor barn ble kvalt av snorer på rullegardiner og persienner, kom EU-kommisjonen i 2011 med nye sikkerhetskrav.


Aldri mer babycall
Seks år etter den skremmende hendelsen er Phillip en stolt storebror til ettåringen Kristian. Men Carina har ikke babycall for å overvåke lillebror.


- Nei, det er uaktuelt!
 


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: