BabyNår kan barnet starte med godteri?

Når kan barnet starte med godteri?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 19802

Når er det egentlig greit at barna får smake på kaker og snop? Forumbrukerne på Babyverden har ulikt syn på når debuten bør skje.

«Jeg er av den typen som ikke synes det er nødvendig med sukker og godteri før de vet hva det er og kan spørre selv» (Forumbruker)

«At de får smake litt kake eller is når kroppen tåler melk og lignende er da virkelig ikke avgjørende om de blir «sukkerunger» eller ikke. Det er hverdagskosten som avgjør.»

«Jeg må jo være tidenes verste mor. Datteren vår er 2 år og 8 mnd, og har fått godteri 1 gang. det var forrige helg, fordi hun fikk godtepose av nissen.»

Lettest med førstemann
– Det finnes ikke et bestemt tidspunkt som er mer gunstig enn andre for å starte med godteri. Det er noe som tvinger seg fram etter hvert, sier klinisk ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping.
– Kroppen har ikke vondt av å vente. Men etter hvert som du får flere barn, er det kanskje vanskeligere å holde minsten borte fra snopet, sier hun.

Leserne på Babyverden har ulike erfaringer.

«Førstemann fikk ikke smake noe søtt utenom mariekjeks før han fylte 1år. Lørdagsgodt fikk han ikke før han 2,5år. Var lett å holde han unna, da han ikke skjønte helt hva det var heller..  2.mann fikk heller ikke noe særlig før 1års alder, men da hun skjønte at broren fikk etter fylte 1år - så måtte jo henne få og. Helt annerledes med 1. og 2.mann gitt.»

«Vil ikke si det ble slappere med nr 2..eller 3..eller 4..og heller ikke med nr 5.»

Artikkelen fortsetter under pollen. 

Naturlig forhold
Oddveig Fossdal Drøpping mener søt mat og godteri er en naturlig del av et variert og sunt kosthold.
– For mye er ikke bra, men det skal tillates. Jeg synes supersunt kosthold bikker over og høres usunt ut, og har ikke tro på å være asketisk. Dersom barna aldri får godteri, vil de i alle fall ha. Særlig når de blir eldre og kan styre mer selv. Og da er det kanskje de som forsyner seg mest når de er hos andre, sier ernæringsfysiologen.

Les mer: Tenner og tannhelse

Drøpping mener det er viktig å begrense mengden av godteri, helst til en gang i uken.
– Mengden av tilsatt sukker bør ikke utgjøre mer enn 10 prosent av energiinntaket i løpet av en dag, så de bør ikke få store mengder. Og de minste bør ikke få like mye som de største, sier hun.

Oddveig Drøpping sier at det også går an å være obs på når på døgnet du gir barnet godteri. For treåringen er det kanskje naturlig å gi til barne-tv, men lillebror på ett ser kanskje ikke barnet-tv ennå – og trenger ikke å være sammen med storesøsknene når de får godteri. Men etter hvert kan det bli vanskeligere å skille dette.

«Har ikke introdusert jentene for søtt før de sjøl har bedt om det. Og større søsken har fått spise sitt lørdagsgodteri enten når de minste har sovet eller nede i tv-stua.»

Foreldre er forbilder
Også foreldre kan være bevisst på hvilket forhold til selv har til godteri. Et barn som stadig vekk tar mamma og pappa på fersken mens de knasker søtsaker og chips, vil ikke nødvendigvis ta foreldrenes strenge regler på alvor.

– Vi kan også se på foreldrenes holdninger for eksempel i bursdager. Hvor mye søtt må egentlig barna ha? Er godteposen nødvendig? Og hvis vi går inn for å ha den, hvor full må den være? spør Drøpping.

Hvis foreldre blir enige om slike kjøreregler på forhånd, vil det ikke skapes så store forventninger hos barna heller.
– Hadde de ikke visst at godteposen eksisterte, ville de helle ikke spurt etter den, sier Drøpping.

«Jeg ser ikke hvorfor vi skal lære barna våre at snop er godt, før det er nødvendig. Jeg føler vi overfører våre egne lyster og behov til barna, når de absolutt skal smake på snop så tidlig som mulig nesten. At jentungen ikke har fått snop betyr ikke at hun ikke har fått smake på mange nye ting, det finnes nemlig en hel verden der ute av gode smaker, som ikke er snop! ;)»

Ikke bare godteri som er godt
Og det er ikke bare snop og slikkerier som er godteri.
– Fruktspyd er ofte like populært blant barna som kaker og søtt. Også frosne bær kan være søtt og godt, sier Drøpping. Og får støtte fra mange av foreldrene på forumet.

Les mer: Sunn matglede – få inspirasjon av ernæringsfysiolog Drøpping

«Det er jo så mye frukt og grønt vi kan dele opp i en skål og vann, det er det sunneste :)»

«Jeg synes ikke at det er "grusomt" eller "slemt" å prøve å unngå de store sukkerbombene. Min egen og mannens familie syntes at vi var uhyrlige når hun ikke fikk kake i sin egen ettårsdag. Men hun koste seg sånn med druer og ananas, at jeg ikke følte meg noe slem i det hele tatt faktisk!»

Lytt til podcast: Slik lager du babymat hjemme


 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: