32 måneder

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 11114
Barn i denne alderen setter stor pris på å bli lest for. Hvis du leser på en bra måte, vil barnet ha stor glede av å bli lest for også etter at det har lært å lese selv.

Om barnet: Skal vi lese?

Velg et tidspunkt på dagen når barnet er i den rette stemningen, men ikke når barnet er overtrett. Velg en bok som passer til barnets humør. Hvis barnet er oppspilt, kan det være lurt å velge en bok som oppfordrer til bevegelse eller fysisk deltakelse, som for eksempel en bok med luker eller bevegelige deler.

Hvis barnet er i ferd med å roe seg, bør du velge bøker med tekst som går på rim. Legg lesingen til et fast tidspunkt, for eksempel etter lunsj, før formiddagshvilen eller ved leggetid på kvelden.

Små barn er mest mottakelige i vante og forutsigbare omgivelser. Velg et sted der det er hyggelig å være, og der det er mange spennende og lærerike bøker å velge mellom. Sørg for at dere ikke forstyrres av støy og andre ting som virker distraherende. Sett dere så godt til rette. Barnet vil nok helst sitte på fanget ditt.

Les også: Les med toåringen

La det være gøy!
Velg gjerne bøker du tror det er morsomt å lese fra, da vil resten gå av seg selv. Bli kjent med skuespilleren i deg, og husk at alle gode skuespillere må øve. Les gjerne gjennom boken dere skal lese på forhånd. Gå inn i rollen! Det kan være at du føler deg litt dum, men det virker faktisk!

Bruk forskjellige stemmer for hver rollefigur. Øyne og øyenbryn fungerer godt som “rekvisita”, bruk dem til å vise overraskelse, sjokk, humor og spenning. Pass på at dere har øyenkontakt med jevne mellomrom, for eksempel for å illustrere at noe er ekstra spennende eller dramatisk. Slik bidrar du til å holde barnets oppmerksomhet.

Bruk kroppen til å vise mer tydelig hva som skjer i fortellingen. Gjør noe morsomt ut av det, syng teksten eller erstatt navnet på hovedpersonen med navnet på barnet eller kjæledyret. Erstatt noen av ordene i teksten med tøyseord. Dikt opp en annen slutt på fortellingen sammen. “Og så levde de lykkelig i alle sine dager” er på langt nær så morsomt som “Og så levde de opp ned i alle sine dager.”

Gi barnet enkle befalinger som “Raut som en ku!”, “Kil babyen under føttene!” eller “Kyss katten!” Du vil oppdage at barnet raskt lar seg rive med. Barn synes det er morsomt å delta ved å lage dyrelyder og klappe i hendene. Hvis du ler av deg selv, vil barnet le sammen med deg. Sagt på en enkel måte: Barn lærer best når de har det morsomt.

Les mer: 10 tips til lesing i hverdagen

32 måneder
Illustrasjonsfoto: iStockTil mor og far: Flere hjerter som banker i takt

Kanskje opplever dere at dere har fått mer tid sammen nå? Dersom barnet legger seg greit om kvelden, er det en del timer dere har som voksentid. Det er ikke alltid like lett å planlegge, av og til er en trøtt og vil helst ligge på sofaen.

Andre ganger er det fint med besøk. Det er viktig at dere kan gjøre litt sammen og litt hver for dere. Det er godt med fellesopplevelser og godt med litt pusterom.

Finn ut hva dere vil bruke tiden på, hvilke aktiviteter dere skal gjøre sammen, hvordan dere liker å tilbringe tiden sammen. Det er klart at mengden husholdningsaktiviteter øker, klær som skal vaskes, matpakker som skal gjøres klar øker. Deres lille familie er et eget lite verdifellesskap, og det er gjennom handlingene deres dere viser hva dere står for.

Les også: Heller litt støv i krokene og en fornøyd partnerFølg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: