28 måneder

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 19292
Grensene og reglene du lager de første årene, vil legge grunnlaget for god atferd i årene som kommer. Eksperter er enige om at den beste måten å lære barnet ditt god atferd på, er å være et godt eksempel selv.

Om barnet: Skap forutsigbarhet

Hvis du skriker opp og reagerer voldsomt i situasjoner som ikke er slik du ønsker de skal være, vil barnet lære å gjøre det samme.

Det er viktig å være konsekvent og finne forutsigbare rutiner. Hvis du én dag forteller barnet at det ikke er lov å ha leker ved middagsbordet, må du heller ikke la det få lov neste dag.

Det er viktig at barnet vet hva det kan forvente seg, og når du forventer at det skal oppføre seg på en bestemt måte. Det er lurt å belønne ønsket atferd. Hvis barnet ser at det får oppmerksomhet når det gjør ting riktig, er det mindre grunn til å oppføre seg dårlig for å få oppmerksomhet.

Les også: – Foreldre uten grenser kan skade barna

Oppdragelse 2-åring
Illustrasjonsfoto: iStock
Til mor og far: Mange og sterke følelser


Barn er ofte svært tydelige i sitt uttrykk. De viser hele følelsesspekteret og gjerne fra den ene siden av ”skalaen” til den andre siden i løpet av ett minutt. Nå ser dere nok tydeligere personligheten til barnet deres.

Kanskje oppfatter dere barnet ulikt? Og dermed tilnærmer dere det ulikt? Det kan være godt å være enige om hvilken tilbakemelding barnet skal få, hva som skal være tillatt, samme regler i forhold til når barnet skal få snop og for hvilken servicegrad dere skal ha når barnet spør på en sutrete måte. Dette gir forutsigbarhet og trygghet både for dere og barnet.

Men det er ikke alltid like lett i praksis. Selv om dere sikkert kan oppfatte det slik av og til, så er ikke barnet ute etter å erte dere eller være ondskapsfulle. Dersom dere prøver å finne ut hva barnet er opptatt av, så kan det være lettere å la være å bli irritert.

Når barnet dere har kastet ned skiven med prim for fjerde gang, så kan det jo være at barnet synes det er kjekt å kaste, ikke mat, men simpelthen å kaste ned fra bordet. Når barnet velter vannglasset, så kan det være at det er interessert i å se hvordan vannet beveger seg. Kanskje moro og leker i badekaret kan være løsningen?

Les også: 7 ting du ikke bør gjøre når barnet er sint

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: