13 måneder

Av Babyverden 46733

Om barnet: Lek og fortell!

Nå begynner de første ordene å komme. Snakk med barnet om hva dere gjør og hva dere skal gjøre. Sett ord på de tingene som omgir barnet. Lenge før barn sier noe selv, begynner de å forstå hva den voksne sier, og kan forholde seg til det.

De liker for eksempel å vinke, klappe og vise hvor store de er, når de blir bedt om det. Sanger med bevegelser til blir spennende, og de viser stor glede over rim og regler med bevegelser som “Det kom en liten mus” eller “Tommeltott, slikkepott”. Finn gjerne på dine egne regler som passer for ditt barn. Barn elsker sanger og regler hvor deres eget navn blir nevnt.

Bildebøkene dere ser på sammen, kan nå gjerne ha mer tekst. Enkle handlinger som barnet kan kjenne seg igjen i, er populært. Barnet kan også lettere bla i bøkene selv nå og liker det. La barnet få lære at noen bøker må behandles med forsiktighet, mens andre tåler røff behandling. Album med foto av familie, venner og kjente ting blir også godt likt.

Når barnet begynner å gå, kan det bli så oppslukt av det at nesten ingenting annet er interessant. Men en vogn å skyve foran seg eller leker å trekke etter seg kan være aktuelle nå. Etter hvert vil vognen bli fylt med de utroligste ting som skal fraktes rundt i huset. Du vil oppdage at barnet ditt har en utrolig energi og utholdenhet i leken.

Gjemmelek

Gjemmelek og “løpe etter og fange”-lek er leker barn elsker i denne alderen. Bruk tid på å lete etter barnet inni skap, oppå hyller og lignende selv om du ser at det er under bordet. For barnet er det en frydefull opplevelse å bli funnet og fanget. Det gir en følelse av å være elsket.

De fleste barn liker vann. La barnet sitte i badekar eller balje og plaske sprute, helle og tømme. Eller la det stå på en krakk ved kjøkkenvasken og leke med vann der.

Late som

I denne alderen begynner barn med “late-som-lek”. De imiterer de voksnes aktiviteter, snakker i telefonen, lager mat, skjenker kaffe, steller dukker og kjører biler. Delta ieken sammen med barnet, men gi barnet også mulighet til å leke for seg selv. Når du leker med barnet, så lek noe du selv liker. Barnet gjennomskuer deg raskt hvis du ikke er med med hele deg. Like viktig som at du leker med barnet, er det at barnet får delta i dagliglivets aktiviteter sammen med deg. Det kan være å putte tøy i vaskemaskinen, dekke bordet, vaske bilen og lignende.

Dette er en alder hvor barnet får et økende behov for å gjøre ting selv for å vise både seg selv og andre hvem det er og hva det kan. La barnet få prøve seg, selv om det kan ta lang tid med av- og påkledningen og det kan bli mye søl når barnet spiser selv. Det er viktig for barnets selvfølelse at det opplever mestring, og at det blir satt pris på av deg.

Til mor og far: Ole lukkøye

Å se på et lite barn som sover søtt er noe av det beste vi som foreldre opplever. Søvn er et tema alle foreldre er opptatt av. En god natts søvn gir energi og overskudd både for store og små, og tilsvarende kan mangel på søvn gjøre døgnene mer krevende.

Noen synes leggingen er vanskelig, andre synes at morgenen starter for tidlig. Noen vil ha barnet i sin egen seng, andre la dem tidlig inn på eget rom. Noen ammer på natten i flere måneder, andre sluttet med det mens barnet var noen måneder. Noen velger å vente med å gå inn til barnet om natten, og ønsker at barnet skal prøve å finne roen selv. Andre går inn når så snart de hører klynk eller gråt.

Det finnes svært mange teorier om hvordan man skal få en god døgnrytme og et godt sovemønster. I tillegg er det ofte et tema småbarnsforeldre diskuterer seg i mellom. Det kan være godt å høre at andre sliter med det samme som dere eller at folk velger svært ulikt. Det viktigste er at det fungerer godt for den lille familien deres.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: