Sist oppdatert: 20. april 2005

Spørsmål:

Jeg har en datter på 7 mndr som begynte med grøt da hun var 4,5 mndr. Jeg har jobbet de siste to månedene og pumpet på jobb (som hun har fått på flaske av pappaen dagen etter). Jeg hadde veldig mye melk i starten og hun har aldri hatt behov for nattemåltid. Men da jeg begynte med pumping gikk produksjonen veldig ned. De første ukene fikk jeg ut 1,3 dl hver gang jeg pumpet mens jeg på slutten måtte slite med å få ut 10-30 ml hver gang. Nå har jeg gått tilbake til permisjon men syns ikke produksjonen tar seg noe opp…
Nå får hun morsmelk ca kl 6, grøt kl 9, morsmelk kl 11, grøt kl 13, morsmelk kl 15, middag kl 16-17, grøt og morsmelk kl 19.
Hun er ofte veldig urolig under morsmelk-måltidene og jeg tror ikke hun får i seg mye bortsett fra det første måltidet der hun virker fornøyd. Fordi hun er så urolig og ikke vil suge så lenge går heller ikke produksjonen opp. Jeg har prøvd å gi henne oftere, men da blir hun bare enda mer sinna.
Tror du hun får nok melk eller bør vi gi henne noe morsmelkerstatning i tillegg? Er det riktig å legge opp måltidene slik (det er jo veldig hyppig) eller bør jeg gi henne morsmelk samtidig med den andre maten? Er det for mye med fire måltider mat hver dag (hun spiser alltid opp alt og virker alltid sulten når vi gir henne)? Det er litt vanskelig dette! (hun er 72 cm og veier 7600gram).

 

Svar:

Jeg synes du har gjort en fantastisk jobb med å amme, pumpe deg å gå på jobb og fortsatt stå på for ammingen.
Nå som du er hjemme er det en ny situasjon for både deg og datteren din som det tar litt tid å finne en god rytme på. Det er derfor viktig at ikke ammingen blir stress for verken deg eller datteren din.
Jeg vil foreslå slik du gjør selv, med å kombinere amming med grøtmåltidene og middagen, for da blir det ikke så mye avbrekk i løpet av dagen. Noen ganger er det naturlig å amme før måltidet, andre etterpå. Det er vanlig å gi fire måltider om dagen slik du foreslår.
Fra 6 mnd. alderen trenger datteren din ca. 6 dl melk totalt, og da regner du med det som hun får i grøten også, så jeg tror absolutt hun får den melken hun skal ha.
Dersom du heller kan tenke på ammingen som noe avslappende og koselig enn bare næring, vil nok også datteren din slappe mer av. Det er jo ei flott lang og slank jente du har, som ligger på 90 percentilen, det tyder på at hun får den næringen hun trenger.
Hilsen Ebba
Hva synes du om artikkelen?