I Kina har alle barn født i samme år likt stjernetegn. Finn ut hva det kinesiske horoskopet sier om deg og ditt barns personlighet!

2021 er oksens år. 2020 var rottens år, 2019 var grisens år, 2018 var hundens år og 2017 var hanens år ifølge kinesisk astrologi. Barn født mellom 1. februar 2022 og 21. januar 2023 vil bli født i tigerens år.

Vil helst føde i dragens år
Det kinesiske horoskopet baserer seg på 12 dyretegn, og går i sykluser på like mange år. Å bli født i dragens år betyr stor lykke, og mange kinesere planla derfor å få et barn mellom 23. januar 2012 og 9. februar 2013.

Dragen regnes for å være det beste stjernetegnet. Neste mulighet for å føde en liten drage er i 2024.

Dragen – det beste stjernetegnet
Dragen i det kinesiske horoskopet består av flere dyr. Den har et kamellignende ansikt og djevelens øyne, men ikke i negativ betydning. Dragen har også fiskekropp med fiskeskjell, ørneklør og tigerlignende tenner og munn.

Selv om dragen kan se skummel ut fra vestlig ståsted, er den i det kinesiske systemet bare hyggelig og betyr lykke og hell.

Her er stjernetegnene for i år og de neste årene:
2021: oksens år
2022: tigerens år
2023: harens år
2024: dragens år
2025: slangens år
2026: hestens år

Fest hos Buddha
Bakgrunnen for de 12 dyretegnene går langt tilbake i tid. I år 500 før Kristus skal Buddha ha sendt en invitasjon til alle dyrene i sitt rike til å komme og feire nyttår sammen med ham. Av en eller annen grunn som kun dyrene selv kunne forklare, møtte bare 12 dyr opp til festen.

De kom i denne rekkefølgen: Rotte, okse, tiger, hare, drage, slange, hest, geit, ape, hane, hund og gris. Det er i denne rekkefølgen syklusen på 12 går, og alle dyrene har bestemte egenskaper.

Slik beskriver Henning Hai Lee Yang de 12 ulike dyrene:

Rotten: Smart og sjarmerende.

Oksen:
Viljesterk, ambisiøs, bestemt og sta. Liker å jobbe mye, og er ledertyper. Henning Hai Lee Yang Yang er selv okse.

Tigeren:
Modig, eventyrlig, generøs og impulsiv. En erobrer, litt mer frampå enn andre og har masse energi. – Petter Stordalen er tiger. Også min far var tiger, og hadde masse energi: fem koner – samtidig, sier Yang.

Haren:
Fredselskende og stillferdig. Men likevel – man vet aldri hvor haren hopper.

Dragen:
Står for suksess, er fargerik og perfeksjonistisk. Er også et symbol for Kina og keiser. Tone Damli Aaberge er drage.

Slangen: Klok, tankefull og voktende. Filosofisk og glad i musikk.

Hesten:
Er som en sirkushest, liker fart og spenning. Trond Giske er hest.

Geiten:
Hjemmekjær, artistisk og glad i mennesker.

Apen:
Rampete og morsom. Av og til kan det bli litt for mye. Men apen er smart og klarer seg alltid.

Hanen:
Metodisk, effektiv, stolt. Fargerik, trofast og kunstnerisk. Yang sier at sønnen hans er hane, han er designer og veldig kunstnerisk.

Hunden:
Trofast, liker at ting skjer på den riktige måten. Kjell Inge Røkke er hund.

Grisen:
Oppriktig, sosial, driftig og sta. Nesten som heldiggrisen – de får det stort sett som de vil, og kan være veldig intense.
– Norge har blitt styrt av griser: Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg, sier Yang.

Men er det slik at alle som er født i det samme året har de samme egenskapene?
– Alle født samme år vil ha mange av de karakteristiske egenskapene. Men kinesiske horoskop er også veldig allsidige. For å lage et fullstendig kinesisk horoskop må vi ha åtte verdier: to for året, to for måneden, to for dagen og to for timen. Dersom vi har året og dagen kan vi definere mye om hvordan livet og framtiden din blir, sier Yang.

Er det noen stjernetegn som ikke bør være sammen?
– Det kan være lurt å «snakke samme språk», men skal vi snakke om hvem som passer sammen og ikke, kan vi lage en hel bok. Men mennesker med mellomrom på fire, åtte eller 12 år er kompatible. Rotte og drage har fire års mellomrom, og er derfor en god match. Det kan være vanskelig å få noen med seks eller ni år mellom til å passe sammen, sier Yang.

DEN KINESISKE KALENDER
Den kinesiske kalenderen er en månekalender, som ser på månen i forhold til jorden. Hver syklus består av 12 måneder, pluss en trettende – som ofte kommer i dragens år. På grunn av at antall måneder varierer, kommer kinesisk nyttår aldri på samme tid. Men det er aldri før 20. januar, og aldri senere enn 20. februar.

I tillegg til de 12 dyretegnene, er det også fem elementer som sier noe om hvem du er:

Ild: Er noe oppfarende, brenner, som regel raske – men tålmodige og framgangsfulle.

Tre: Vokser og ekspandere. Har filosofiske egenskaper og mye lærdom.

Metall: Litt kaldt, skjærer gjennom alt. Kloke mennesker med mye forstand. Flinke til å ordne, får ofte gjennomslag for det de vil.

Vann: Litt mer flytende, ekspanderende. Mye og fredelige mennesker. Men vann kan også skade, som i en flom eller tsunami. Samtidig er vann kilden til alt liv.

Jord: Gir næring til tre og planter. Betegner også eiendom, hus og bygninger – verdifulle ting.

Disse fem elementene går også i sykluser.

Det er gjerne slik at ikke alle kombinasjoner går like godt sammen. Vann kan skape problem for ild og omvendt. Ild kan smelte metall. Metall kan gå gjennom tre. Tre gir problemer for jord, og det kan bli for mange trær. Vann kan gi trøbbel med jord, de kan lage diker. Jord kan forårsake problemer.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?