BabyHistoriens merkeligste prevensjonsmetoder

Historiens merkeligste prevensjonsmetoder

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Jarkko Uro, først publisert på Babyverdens finske søsterside, vau.fi 2252 Sist oppdatert 17.02.14

Før nåtidens prevensjonsmetoder ble oppfunnet, forsøkte folk likevel å forhindre svangerskap. Kunne du tenke deg å forsøke noen av de gamle prevensjonsmetodene?

1. Krokodillebæsj
I det gamle Egypt brukte man den svampete krokodillebæsjen som prevensjonsmiddel. Den ble plassert i kvinnens vagina og skulle drepe sæden. Bæsjen skulle også forhindre sæden i å nå egget. Forskning har vist at bæsjen faktisk fungerer godt som prevensjonsmiddel.

2. Spark i baken
Fysikeren Hippokrates mente at legestanden kun skulle fremme liv, og frarådet bruk av pessar og ulike drikker han mente kunne skade kvinnen. Han anbefalte heller at kvinnen like etter samleiet skulle hoppe opp i luften og sparke i rompen med sine egne bein. Da ville sæden renne ut. Det ble også hevdet at spretthoppet med spark i baken kunne gjøres sju dager etter samleiet, og dersom det kom et smell, ville det skyldes at fosteret løsnet fra livmorveggen.

Tips: Spark deg selv i baken etter samleie.

Les også:

Kroppen i fjerde trimester

Underlivet ble ikke det samme etter fødselen

Vær stolt av de puppene du har

3. Coca-cola
På 1950- og 60-tallet i USA fikk colagiganten et nytt bruksområde. Ryktene ville ha det til at brusen effektivt tok knekken på sædcellene. Brusen var på dette tidspunktet ikke så lett å få tak i. Flaskene gjorde det også enkelt å helle brusen inn i kvinnens vagina. Senere forskning har vist at brusen faktisk har en sæddrepende effekt. Men Cola-Cola anbefaler ikke brusen som prevensjonsmiddel. Brusen skal ikke ha sæddrepende effekt når den drikkes.

4. Amulett rundt halsen
I middelalderen var det dårlig med medisinske hjelpemidler. Det samme gjaldt prevensjonsmidler. Amuletter av ulike typer var populære prevensjonsmidler. Alternativt kunne man binde et bein fra en svart katt hardt rundt låret mens man hadde sex. Det skulle også forhindre graviditet. Naturlig nok er det lite hold i disse prevensjonsmetodene.

Les også:

Slutte med prevensjon?

Kan man påvirke barnets kjønn?

20 tips som gjør det lettere å bli gravid

5. Holde pusten
Legen Soranus i Romerriket anbefalte kvinner å holde pusten og trekke seg bort mot slutten av samleiet, slik at mannens penis ikke kom for langt inn. Hun burde også reise seg opp og nøye tørke bort sæden. Om dette ikke skulle være nok, anbefalte Soranus å drikke et stort glass kaldt vann. Som om det skulle forhindre svangerskap.

Tips: Et stort glass kaldt vann etter samleie.

6. Nektaren til en utdødd plante
I Romerriket kunne man bruke nektaren til en plante ved navn Silphuim perfolatum i etterkant av samleiet for å unngå graviditet. Planten, som er i slekt med fenikkel, ble antatt å ha en abortfremkallende effekt. Historien viser tydelig at den ble mye brukt, og skulle ha virkning. Men siden planten nå er utdødd, er det vanskelig å forske på den preventive virkningen.

Tidligere trodde man også at det gikk an å bestemme barnets kjønn ved å skjære bort testikkelen som produserte sæd med ”feil kjønn”. Men det er en annen historie…

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: