BabyUfrivillig barnløs fikk tre barn på rappen!

Ufrivillig barnløs fikk tre barn på rappen!

Alle fem samlet. Nå er Adelina 3 år, Emre 2 år og Sienna 1 år. Alle foto: Privat
Av Maren Eriksen 4087 Sist oppdatert 25.05.12

Førstemann kom etter to års prøving og et prøverørsforsøk. Så kom de to neste på rappen på naturlig måte. Lisa gikk fra å være ufrivillig barnløs til å være trebarnsmor i løpet av 2 ½ år.

Lisa og mannen hadde vært sammen i ett år og da bestemte de seg for å prøve å bli gravide. Lisa visste at noen i hennes slekt hadde slitt med å bli gravide, og tok det ikke som noen selvfølge at det skulle klaffe med én gang.

Les også: Hvor lang tid tar det vanligvis å bli gravid?

De ble gravide én gang, men mistet. Etter ett år oppsøkte paret en gynekolog for utredning. Gynekologen fant ingenting galt med noen av dem, og ville prøve hormonbehandling. Da det ikke virket, fikk Lisa beskjed om å slanke seg. Paret var skuffet over oppfølgingen hos gynekologen, og søkte etter hvert hjelp fra Klinikk Hausken i Haugesund.

– Der oppdaget de problemet med én gang. Det var PCOS (Polycystisk ovariesyndrom). Vi fikk beskjed om at vi ville få prøverørsforsøk, men først skulle jeg gå på p-piller og metformin (diabetesmedisin som også gis til kvinner med PCOS fordi man antar at det bedrer sjansene for å bli gravid) i tre måneder.

Lisa og mannen har vært åpne om at de trengte hjelp for å bli gravide med førstemann.

Lisa forteller at de opplevde at å snakke om prøverør fremdeles er tabubelagt.

– Det burde det ikke være. Det skal jo være naturlig å få barn, og man føler seg litt mislykket når man ikke får det til, forteller hun.

Men paret fikk god hjelp på klinikken; 14 egg ble høstet, men bare to ble befruktet. Begge ble satt inn. Noen uker senere viste ultralydundersøkelsen tvillingsvangerskap, men at bare den ene levde. Adelina ble født i september 2008.

Les også: Hausken: – Jeg er imponert over hva vi får til!

Ønsket søsken til Adelina
Lisa er enebarn og har alltid vært klar på at hun ønsket at Adelina skulle få søsken.

– Men vi hadde ingen egg igjen fra prøverørsforsøket, og vi bestemte oss for å prøve selv fram til hun var ett år, før vi tok kontakt med klinikken for et nytt prøverørsforsøk, forteller hun.

For sikkerhets skyld gikk hun på metformin også mens de prøvde selv. Da Adelina var åtte måneder gammel, ble Lisa gravid igjen.

– Jeg hadde prøvd å være positivt innstilt til at vi kunne klare det selv. Gynekologen på klinikken hadde sagt at det ofte er lettere å bli gravid etter et svangerskap og fødsel, men jeg hadde aldri trodd at det skulle gå så fort, sier Lisa.

I februar 2010 kom vesle Emre til verden. Og selv om han kom bare 17 måneder etter storesøster Adelina, visste Lisa og mannen at det kunne ta tid å bli gravide igjen. Og de ønsket seg ett barn til før søskenflokken var komplett. Første gangen tok det jo to år og et prøverørsforsøk.

Les også: Aldersforskjell mellom søsken


Adelina og Emre forteller nyheten om tredjemann!

Dermed bestemte de seg for at de bare skulle begynne å prøve igjen på tredjemann – de visste jo at det kunne ta tid å bli gravid.

– Men det gjorde det ikke. Da Emre var fem måneder, ble jeg gravid igjen, forteller hun.

Da Sienna ble født i april 2011 var storebror Emre bare 14 måneder gammel og storesøster Adelina 2 år og 7 måneder gammel.

Føler seg utrolig heldig
Lisa er fremdeles overrasket over hvor tett barna kom, særlig ettersom mannen jobber i Nordsjøen og det dermed er mye som skal klaffe med hensyn til syklus og eggløsningstidspunkt.

– Jeg ble veldig paff da jeg ble gravid med Sienna. Tror folk rundt meg også fikk litt sjokk, og kanskje mente ungene kom vel tett, sier Lisa.

Men hun er tydelig på at de selv har valgt det og ikke skal klage over hvor travelt det er.

– Jeg er veldig glad og takknemlig for at vi har vært så heldige. Det hadde jeg aldri trodd. Det går i 110, men ungene har mye glede av hverandre, og vi er begge veldig glad i unger. Det er mer kos enn travelt, sier hun.

Hvorfor de klarte å bli gravide selv så fort etter å ha vært gjennom prøverørsforsøk med førstemann, vet Lisa ikke sikkert.

– Men det har nok litt med stress også. Det er lettere sagt enn gjort å ikke tenke på ønsket om barn hele tiden mens man prøver å bli gravid. Men jeg ønsket jo sterkt at Adelina skulle gå søsken også, så jeg vet ikke helt, sier hun.

Fant god hjelp på forumet
Da Lisa prøvde å bli gravid første gang, fant hun fram til Babyverdens forum og var aktiv på Før svangerskapet, senere på Assistert befruktning, og etter hvert på flere terminklubber.

– Jeg har fått god hjelp på forumet, og funnet mye nyttig informasjon. Det var kjekt å høre om folk som hadde lyktes, sier hun.

I dag er hun glad for å selv kunne være til hjelp på forumene, og har en klar oppfordring til dem som sliter med å bli gravide:

– Aldri gi opp! Og tenk positivt, råder hun.

Men flere barn blir det ikke på Lisa.

– Nei, vi skal ikke ha flere nå. Ungene skal jo opp og fram også, sier hun.


Adelina (3)Emre (2)Sienna (1)

De fleste som får prøverør kan få barn selv
– Det er vanlig at par får barn naturlig etter prøverørsforsøk. Hos de fleste som oppsøker klinikken, finner vi ikke noe spesielt galt, og de kan sannsynligvis bli gravide naturlig, men siden det har vist seg å ta tid, så tilbyr vi gjerne hjelp. At de har hatt ett prøverørsforsøk betyr ikke nødvendigvis at de må ha flere om de ønsker seg flere barn, sier overlege Jon Hausken som driver Klinikk Hausken i Haugesund.

Les også: Husk å ta folat!

Unntaket er parene der kvinnen har svært skadde eller tette eggledere, eller har måttet fjerne dem. Tidligere var svært dårlig sædkvalitet også en årsak til at man sa til par at de aldri ville kunne få barn.

– Der har jeg måttet spise ordene mine flere ganger, så akkurat det sier jeg ikke lenger. Selv ved elendig sædkvalitet har par blitt gravide naturlig. Mange par har fått beskjed om at de aldri kunne få barn, og så blir de gravide likevel, sier han.

Han forteller også at en del kvinner som sannsynligvis har tette eggledere, viser seg å ikke ha det likevel.

Les også: Det meste du trenger å vite om sædkvalitet

Prøve mer eller prøverør?
Hausken mener at de fleste ville klare å bli gravide på egen hånd i løpet av noen år.

– Man kan si til unge par med småproblemer som PCO (poly cystic ovaries, cyster på eggstokkene) at det er rimelig sjanse for at de ville klare å unnfange naturlig om de prøvde ett års tid til, men parene er selv med på å bestemme om de ønsker prøverør nå i stedet for å vente. Er man 38 år, kan man kanskje ikke gi prøvingen ett år eller to til, og er man 42 år, bør man søke hjelp før man har prøvd i ett år. Ingen vet om det ville klaffet på neste syklus, men sjansene ved prøverør er høyere enn ved samleie. Så du kan si at vi hjelper til at det klaffer fortere, sier han.

Les om hva PCO og PCOS er

Men selv om sjansen er større ved prøverørsforsøk, er det også et større inngrep.

– Og selv om sjansene for unnfangelse bare er 1-2 prosent hver måned, så er det jo likevel noen som klarer det, og samleier kan du jo ha så ofte du vil, sier Hausken.

Men at du har blitt gravid naturlig tidligere, betyr ikke nødvendigvis at du aldri vil slite med å bli gravid igjen.

– Kanskje var forutsetningene for paret egentlig ikke gode, men ble gravide på første forsøk. Det kan ha vært et lykketreff som ikke skjer igjen med det første. Da kan prøverør bli løsningen. Jeg har sett hundrevis av slike eksempler, sier han.

Les også: 10 kjappe - infertilitet og IVF

Fertiliteten svinger
Over tid svinger fertiliteten vår – og påvirkes av mange faktorer. Hos kvinner med PCOS svinger det gjerne spesielt mye.

– Dette er et klassisk eksempel på en situasjon hvor sjansene for å bli gravid er gode om man bare gir det litt tid. Graden av PCOS påvirkes både av alder, vekt og hvordan kvinnen har det. Stress hjelper naturligvis ikke. Etter et svangerskap og fødsel fungerer PCOS kvinner ofte bedre hormonelt og det er lettere å bli gravid, sier Hausken.

Han forteller at sædkvaliteten endrer seg nesten fra gang til gang, men at det sjelden er snakk om store svingninger.

– Er sædkvaliteten dårlig, svinger man rundt dårlige tall og blir ikke plutselig supermann, sier han.

Han legger til at en del menn tror de er supermann fordi de har både tre og fire barn unnfanget på naturlig vis. Men så kan de i stedet være så heldige å ha møtt på en superkvinne.

– Er hun superfertil, så ordner hun opp i et eventuelt problem med lav sædkvalitet. Skal man ha barn naturlig, og har dårlig sædkvalitet, er man avhengig av en god kvinne, sier Hausken.

Ofte trekker paret hverandre ned. Har begge små problemer som litt dårlig sædkvalitet og en PCO variant, forteller Hausken at de ofte får problemer med å bli gravide.

– Men så svinger det gjerne, og hun blir bedre, så løser det seg, sier han.

At par får barn etter prøverørsforsøk kan ifølge Hausken være tilfeldig og skyldes flaks, eller det kan være at fertiliteten har endret seg.

Les alt om å prøve å bli gravid

Les også: Prøvd å bli gravid i sju år

Les også: Sofie kom etter 10 IVF-forsøk

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: