En mor i Australia mener å ha knekt babygråt-koden og har stor suksess verden over med sin oppdagelse. I følge Priscilla Dunstan har babyer verden over fem universelle lyder - som kan tolkes!

Sist oppdatert: 17. september 2009

Priscilla Dunstan oppdaget tidlig at hun hadde en evne som ikke mange andre har. Som femåring kunne hun blant annet spille et Mozart-stykke tone for tone feilfritt, etter å ha hørt det bare èn gang. Priscillas far, Dr. Max Dunstan, fant ut at hun hadde et fotografisk minne for lyder. Hun kunne på en måte høre mønstre i lydene som ingen andre hørte.

– Begynte å forstå hva sønnen «sa»
Hun utdannet seg i sang og ble mezzosopran. Da hun i 1998 ble mamma til Tom, fikk hun igjen bruk for sine spesielle evner. Sønnen var bare noen få uker gammel, da Priscilla oppdaget at det fantes gjentakende mønstre i babyens lyder, og hun begynte å forstå hva sønnen prøvde å ”si”.

– Det er jo det alle foreldre prøver på. Å finne frem til det som gjør barnet fornøyd, sier Priscilla Dunstan, i sin egen presentasjon lagt ut på nettstedet Youtube.
– Da jeg fikk Tom, mente jeg at all gråt måtte ha en grunn, og begynte å avkode lydene.

Ni år med research og undersøkelser
Priscilla Dunstan fant ut at hun ville bevise at avkodingen hun hadde kommet frem til gjelder alle barn – og uavhengig av hvilket språk foreldrene snakker. De neste ni årene brukte Priscilla til å få gjort undersøkelser av mer enn 1000 babyer, i sju land og med mer enn 30 nasjonaliteter. Også flere uavhengige undersøkelser er gjort. Foreldre verden over kan nå kjøpe hennes DVD og lære hvordan de kan forstå barnet sitt ut ifra hvilke lyder de lager når de gråter, og Priscilla har kalt programmet Dunstan Baby Language.

Programmet bygger på at alle babyer fra de er født til de er tre måneder har fem bestemte lyder som uttrykker fem ulike behov; sult, tretthet, rapetrang, luft i magen, utilpasshet.

«Neh» betyr «Jeg er sulten!»
– Når du har lært eksakt hva barnet ditt prøver å si, vet du raskt hva du trenger å gjøre. Detter er ikke et lært språk, men den naturlige måten alle babyer uttrykker sine fysiske behov.

Som et eksempel forteller og viser Priscilla i presentasjonsvideoen at ordet ”neh” er det ordet barnet bruker for å uttrykke sult. ”Owh” betyr at barnet er trøtt og ”eh” at barnet må rape.

Kilde: Dunstan Baby Language

Se bakgrunnshistorien og litt fra videoen på Youtube.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?