BabyFotograf tok bilder av premature Walker hver dag i 80 dager

Fotograf tok bilder av premature Walker hver dag i 80 dager

Erica Pruett var 26 uker på vei da lille Walker ble født. Fotograf Deneen Bryan tok bilder av ham daglig til han ble utskrevet fra sykehuset. Alle foto er hentet med tillatelse fra nettsidene til Capturing Hopes Photography.
Av Janet Molde Hollund 7153 Sist oppdatert 03.09.14

Lille Walker kom til verden 14 uker for tidlig. En fotograf fulgte den premature gutten på nyfødtintensiven fra dag én til han var frisk nok til å skrives ut fra sykehuset. Se bildene av Walkers utrolige utvikling.

Walker Colt Pruett var knapt 540 gram og rundt 30 centimeter lang da han ble født 25. april 2014. Hele 80 dager skulle det ta før foreldrene Erica og Jared kunne ta med seg en frisk Walker hjem fra sykehuset. Samtidig fikk de også en unik film av sin lille hjerteknuser. Gjennom prosjektet Capturing Hopes Photography hadde en fotograf tatt bilder hver dag fra Walker kom til verden, og til han var sterk og frisk nok til å komme hjem.

Et annet barn fotografert på nyfødtintensiven, Bridget Jordan, to uker gammel.Fotografen heter Deneen Bryan, og hun tar daglig bilder av premature babyer på sykehuset Forsyth Medical Center i Winston Salem i den amerikanske delstaten Nord-Carolina. Bryan vet at foreldre setter utrolig stor pris på bildene.
– De er enormt verdifulle for familiene. Siden det ikke koster noe, kan alle familier dra nytte av det gratis tilbudet fra våre profesjonelle fotografer, sier Bryan til Babyverden.

Les også:
Nikolai var 44 prosent mindre enn gjennomsnittet 

Adrian ble født i uke 23: Krevde å bli satset på

Mange frivillige fotografer
Med seg har hun mer enn 150 frivillige fotografer i USA og Canada. Hver andre uke tar de bilder av barna på nyfødtintensiven, og det er også et tilbud om familiefotografering når de er utskrevet fra sykehuset.

– Foreldre kan se tilbake på bildene vi tok for to uker siden, og sammenligne dem med dem vi tok i dag. På den måten kan de forstå hvor langt babyen deres har kommet, og hvor mye den har vokst. Vi ønsker alle å gi familier håp, og det er det vi gjør.


Les også:
Amandaprosjektet gir varme til små kropper

Det premature barnet

Se barnet og magen vokse

Mistet selv et barn
Bryan vet selv hvor mye det betyr å ha minner fra tiden på sykehuset. I 1998 mistet hun sin seks måneder gamle datter Christina etter en levertransplantasjon.
– Hun var ikke på nyfødtintensiven, men tilbragte flere måneder på sykehus. En fotograf meldte seg frivillig til å ta bilder både av Christina og flere andre barn. Da jeg fikk bildene, var datteren min allerede død. Bildene betyr alt for meg. Jeg ønsker å gjøre det samme for andre familier som denne fotografen gjorde for meg da jeg trengte det. Resultatet ble Capturing Hopes Photography, forteller Bryan.

I gjennomsnitt 100 dager på sykehus
Bryan har tatt bilder av premature på nyfødtintensiven siden 2011. I løpet av årene som har gått, har hun sett at babyer som blir født mye for tidlig er på sykehuset i gjennomsnitt 100 dager før de kan dra hjem.

– For å følge utviklingen deres litt tettere, fikk jeg ideen til «Project: 100 Days, sier Bryan.

Walkers utvikling
Det var nettopp dette prosjektet lille Walker ble en del av. Gjennom bildeserien kan foreldrene blant annet se tilbake på tiden da sønnen var både på og av respirator, hvor stor han var da de fikk holde ham for første gang, første gang han fikk på klær og da han kunne legges i åpen seng.

– Da han ble født var han så utrolig liten og sårbar. Han brukte respirator. Han var bare så utrolig liten. Du kunne ikke holde ham. Du kunne ikke stryke på ham. Du måtte bare klappe ham på huden, for huden var så skjør… Det tok fem dager før vi kunne holde ham, sa Walkers mamma Erica til avisen Martinsville Bulletin.

Nyfødte Walker var knapt 540 gram og rundt 30 centimeter lang.

Walker fem dager gammel. Nå kunne foreldrene holde ham for første gang.


Her er Walker blitt fire uker gammel.

 

Walker 44 dager gammel. Denne dagen ammet mamma ham for første gang.

54 dager gammel.

64 dager gammel. Walker ligger i åpen seng.

74 dager gammel.

80 dager gammel. Walker er klar til å reise hjem med mamma og pappa.

 

Walker sammen med foreldrene sine.

Her er alle bildene av Walker satt sammen til en bildeserie.

Fram til Walker var 19 uker, og  skrev moren ukentlig blogg om sønnens utvikling.

Mange følelser også for fotografene
Å komme så tett på mange familiers liv kan være en påkjenning for fotografene.
– Dessverre overlever ikke alle babyene. Men det flotte med tilbudet vårt er at når en baby dør, har de alle bildene vi har tatt av babyen deres sette pris og ta vare på for alltid. Det er veldig viktig for disse familiene, sier Deneen Bryan.

Det som har overrasket meg mest er hvor spennende de sykehusansatte på nyfødtintensivene synes prosjektet deres er.
– De elsker når vi kommer og fanger disse øyeblikkene og søte små fingre og tær for familiene. De er virkelig våre største supportere, og vi kunne ikke klart dette uten dem, sier hun.

Oppfordring til foreldre i hele verden
Prosjektet holder på fortsatt, og vil gjøre det også i framtiden.
– Vi vil gjerne oppfordre familier med premature barn rundt om i verden til å starte sitt eget «Project: 100 Days» og ta bilde av babyene deres hver dag mens de er på sykehuset, sier Bryan.

Hvordan gikk det videre med lille Walker? Les oppfølgeren som ble skrevet i november 2016, da Walker var 2 1/2 år gammel.


– Ikke hørt om lignende i Norge

– Dette hørtes spennende ut. Vi har ikke noe slikt tilbud på nyfødtintensiven ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS), og jeg har heller ikke hørt at det eksisterer andre steder i Norge, sier seksjonsoverlege Siren Rettedal ved nyfødtintensivavdelingen ved SUS.

Hun forteller at de ved SUS lager en liten bok med bilder tatt av personalet gjennom oppholdet til de som ligger inne lenge, eller kritisk syke nyfødte.
– Dette setter foreldrene veldig pris på som minne. I tillegg synes barnet selv det er spennende å se når de blir store nok. Noen foreldre har hatt profesjonelle fotografer i avdelingen, men det er på eget initiativ, ikke hele behandlingsløp, sier Rettedal.

– Ville det vært greit om profesjonelle kom inn på denne måten, eller kan det virke forstyrrende?
– Vi prøver å begrense besøkende av hensyn til smitte, ro for de nyfødte og privatlivet til foreldrene. Foreldres ønsker prøver vi likevel alltid å imøtekomme, avslutter Rettedal.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: