BabyFighteren Walker er blitt en stor gutt

Fighteren Walker er blitt en stor gutt

14 uker for tidlig kom lille Walker til verden. Nå er han to og et halvt år gammel, og en frisk og flott gutt. Foto: Capturing Hopes Photography og privat
Av Janet Molde Hollund. Artikkelen ble skrevet november 2016. 8474 Sist oppdatert 21.11.16

Walker var knapt 540 gram og 30 centimeter lang da han ble født. Foreldrene fikk ikke holde ham før han var fem dager, og først da han var ti dager gammel hørte de ham gråte. Men det gikk bra. Nå er Walker 2 1/2 år og storebror.

Bildet av nyfødte Walker viser en bitte liten gutt. Det er egentlig utrolig at den lille kjempen to og et halvt år senere er en frisk og flott gutt – som stort sett er lik andre jevnaldrende. Historien om Walker er en gladhistorie. Selv om han fikk en tidlig og tøff start.

Svangerskapsforgiftning gjorde at amerikanske Erica Walker Pruett fødte sitt første barn altfor tidlig. Hele 14 uker før termin kom lille Walker til verden.

– Det var veldig skummelt å høre at babyen min også var mye mindre enn han skulle være. Vi ba mye for ham, og la situasjonen i Guds hender – og visste at han ville beskytte vår lille baby, sier mamma Erica til Babyverden.

Selv om Walker var veldig liten, hadde mamma Erica alltid en følelse av at det ville gå bra.
Ifølge Babyverdens «Uke for uke» er et barn ved 26 uker cirka 900 gram og 31 centimeter lang. Med sine 539 gram var Walker langt mindre.

Bildene organisasjonen Capturing Hopes tok av den lille gutten, og hvordan han utviklet seg, gikk verden rundt.

Følte det ville gå bra
– Første gang jeg så Walker ble jeg umiddelbart forelsket, og hadde en følelse av at han kom til å klare seg. Du kunne merke at han var en liten fighter, og selv om det var skremmende å se en så liten gutt, visste vi at han var tøff og omgitt av bønner, sier Erica.

Som mamma syntes Erica det vanskeligste var å se barnet sitt streve – og bokstavlig talt kjempe for livet sitt.
– De første dagene og ukene var en prøvelse. Walker hadde pustehjelp og var tilkoblet intravenøse slanger, og det var flere monitorer og apparater som overvåket ham. Til tider kunne det være både skummelt og overveldende. Han gjorde framskritt, men fikk også tilbakefall. Det var hardt, men det  er en del av det å være foreldre til en prematur baby, forteller hun.

Ikke som alle andre foreldre
Erica syntes også det var tøft å ha Walker så lenge på sykehus.
– Det er nesten som du sørger over at du ikke får de vanlige opplevelsene de fleste får etter å ha født. Vi kunne ikke holde Walker de første fem dagene, og hørte ham ikke gråte før han var ti dager gammel. Det er veldig hardt for foreldre. Det var ekstremt vanskelig å forlate ham om natten for å gå til Ronald McDonald house, som var en annen fantastisk organisasjon som hjalp oss utrolig mye mens Walker var på nyfødtintensiven, sier Erica.
Da Walker var fem dager gammel kunne mamma Erica holde sønnen for første gang.
Hun forteller at de hadde et flott støtteapparat rundt seg. Sykepleiere og ansatte ved Forsyth NICU var som deres andre familie, så de visste hele tiden at Walker var i kjærlige hender.
– Vi fikk små beskjeder om morgenen, eller bilder av vår lille baby i løpet av natten – og vi kunne alltid ringe for å sjekke hvordan det gikk med ham, sier Erica.

Foreldrene følte hele tiden de hadde støtte fra folk rundt seg. De bor i en liten by, og selv før Walker ble født, hadde mange den lille babyen med i bønnene sine.
– Rett etter at Walker ble født startet jeg også en blogg, slik at alle kunne følge historien hans og se framgangen. Vi følte en strøm av kjærlighet og støtte fra venner og familie, og vi hadde ærlig talt alltid en følelse av fred – og at Walker kom til å bli bra, sier hun.

Etter 80 dager på sykehuset, fikk Walker komme hjem. Overveldende å komme hjem 
Etter 80 dager på sykehus, var Walker klar til å bli med hjem. Etter å ha vært på sykehuset med monitorer og konstant medisinsk overvåkning, var det en overveldende tanke for foreldrene å skulle ha med Walker uten noe av dette. Men samtidig var de også veldig glade for at de endelig skulle få være hjemme som en familie.

– Vi kjørte i 50 kilometer i timen hele veien hjem, og i flere dager så vi på ham hele tiden – inntil vi fikk på plass vår egen lille rutine. Med én gang vi kom hjem savnet vi virkelig familien vår på sykehuset, men vi holder fremdeles kontakt med dem og besøker dem så ofte vi kan, sier Erica.

Komplikasjoner
Da Walker dro hjem fra sykehuset, var det uten monitorer og ekstra oksygen. Men etter å ha vært hjemme i en ukes tid, måtte de tilbake til sykehuset for å operere et brokk. Walker måtte også legges inn på sykehus et par ganger til den første vinteren. Det var noen ting luftveiene til den lille kroppen ikke klarte å håndtere på egen hånd.

– Men alt i alt har det gått veldig bra, og han har vært ganske frisk, sier Erica.

Det er en del komplikasjoner som er vanlige for premature barn, som for eksempel hjerneblødninger, problemer med mating, syn og hørsel. Men mamma Erica forteller at de har vært veldig heldige, og Walker har hatt få komplikasjoner av å være født så tidlig.
– Han hadde litt trøbbel med hørselen, men har nylig hatt en operasjon hvor han fikk dren i ørene og fjernet polypper. Vi har sett en merkbar bedring i språket hans etter dette, sier hun.

Dette bildet ble tatt av Walker rett før ettårsdagen. Tema i hans første bursdag var nemlig cowboy og gård.
Walker var litt saktere i utviklingen på enkelte områder.
– Men når barnet blir født tidlig, får det en korrigert alder – slik at det får litt ekstra tid til å nå de ulike milepælene. Walker er nå 2 1/2 år, og utvikler seg stort sett som han skal i forhold til sin alder. Vi er veldig glade for at språket hans utvikler seg, og at vi kan ha gode samtaler med vår lille fighter, sier Erica.

Frisk gutt og storebror
Walker er i dag en lykkelig, frisk, vennlig og godt tilpasset gutt. Erica forteller at han elsker alt som er utendørs, og spesielt å kjøre firhjuling og å leke ved bekken.
– Han er virkelig en gutt, smiler Erica.

Ikke bare er han blitt større, han har også rukket å være storebror i noen måneder. 21 måneder etter at Walker ble født, kom lillebror Barret til verden.
– Walker er en veldig flink storebror, og han elsker å tulle og få lillebroren til å le. De er også veldig fornøyde når de får høre historier sammen om kvelden, sier Erica.

Lykkelige tobarnsforeldre. Det er bare 21 måneders aldersforskjell mellom brødrene Walker og Barret.

Stolt storebror Walker med Barret i armene.
Erica var spent på et nytt svangerskap etter å ha født så prematurt første gang.
– Vi var bekymret for at det ville bli komplikasjoner også med nummer to, slik at han ville bli født for tidlig. Det var en av grunnene til at vi valgte å få barna så tett. Jeg fikk svangerskapsforgiftning også med Barret, sier Erica.

At hun nok en gang fikk svangerskapsforgiftning, var først vanskelig å takle.
– Men jeg var kommet mye lenger enn med Walker, så jeg var ikke så veldig bekymret. Barret ble født ved 34 uker, etter at jeg hadde hatt tre uker sengeleie på sykehuset. Barret var bare 12 dager på nyfødtintensiven, og dette føltes veldig lite i forhold til Walkers 80 dager, sier Erica.

Nå er de en fin familie på fire. Walker er omgitt av både besteforeldre, oldeforeldre og nære venner som elsker ham.
– Det var så mange mennesker som fulgte oss og vår reise i tiden på nyfødtintensiven, og mange følger herlige Walker også i dag, sier hun.

Dette skoselige badebildet delte mamma Erica med sine Facebook-venner i slutten av oktober i år.

Takknemlig
Erica sier hun aldri kan få uttrykt godt bok hvor takknemlig hun er for organisasjonen Capturing Hopes og det de gjorde for familien.
– De fanget vår lille fighters historie så perfekt, og gjorde at vi fikk delt historien med millioner av mennesker rundt om i verden. Vi fikk satt søkelys på premature, og de små kjempene de er. Gjennom bildene de tar av de premature babyene gir de håp – selv i vanskelige tider. De kan fotografere et barn på nyfødtintensiven og få alle ledninger og slanger til å forsvinne, slik at du bare ser den nydelige babyen. Vi er så takknemlige for at de dokumenterte Walkers reise, og vi kan nesten ikke vente til han blir større – og vi kan dele det med ham. Da kan se hvor tøff han virkelig er, sier Erica.

Kjemp for babyen – men ikke glem deg selv
Til andre mødre til premature babyer har Erica følgende beskjed:
– Vær så snill å huske at det er DIN baby – og du vet hva som er best. Nei, det vil ikke alltid være lett, men det viktigste du kan gjøre for din baby er å være der og være barnets talsmann. Les for det, hold det så mye du kan hud mot hud – slik at du kan hjelpe barnet til å vokse og trives, sier hun.

Men samtidig ber hun deg ikke glemme deg selv.
– Finn en måte å få utløp på, enten det er en blogg, en venn å prate med, eller noen annet som fungerer best for deg. Husk at du ikke kan øse ut av en tom kopp – så sett av litt tid til å ta vare på deg selv også. Husk at Gud valgte deg til å være dette eksepsjonelle barnets mor, og Han vil aldri gi deg mer enn du kan takle, avslutter hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: