BabyForeldre – men også kjærester

Foreldre – men også kjærester

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Bjørk Matheasdatter og Eiel Holten 2140 Sist oppdatert 21.05.08

Hverdagen for småbarnsforeldre kan være hektisk, og fokus ligger ofte på hvordan døgnets timer skal strekke til i forhold til alle oppgaver som må gjøres. Å være et team som får arbeidet unna, gir en god opplevelse. Men hvor blir det av romantikken?

At begge deltar aktivt i de oppgavene familien har behov for, er i seg selv en forsikring for å bevare kjærligheten. En far kalte familien for ”AS styr og stell”. De praktiske oppgavene tok nesten all oppmerksomhet. Romantikken og de varme følelsene ble det mindre av, og det var et savn hos dem begge.

 
Kjærligheten kan tåle mye. Det er mange par som har gått gjennom store påkjenninger, men som likevel har klart å bevare kjærligheten og gleden over hverandre. Felles for disse parene er at de midt oppe i alt det vanskelige har husket å ta vare på paret sitt.
 
Kjærligheten kan tåle mye, men den tåler ikke å bli oversett. Det som ikke vannes, vil lett visne, og slik er det også med kjærligheten. For å gi dere litt inspirasjon til å utdype kjæresteforholdet vil vi i denne artikkelen beskrive noen typiske kjennetegn ved par som har det bra!
 
Tre kjennetegn
Noen par er ikke bare sammen lenge – de er til og med svært fornøyde med parforholdet sitt! Det er mange måter å ha det bra på, men forskningen viser at disse parene har noe felles: De er hverandres gode venner, de småprater, og de praktiserer ”husker du”- samtaler.
 
Å være hver andres venner
Spør deg selv hva det vil si å være en god venn, eller hvordan du ønsker at en god venn skal være. Når vi spør par på samlivskurs hva som kjennetegner en god venn, får vi ofte svar som dette:
 
• En god venn unner deg alt godt.
• En god venn er oppriktig interessert i hva du gjør og hva du tenker.
• En god venn kan du stole på.
• En god venn prøver å forstå deg.
• En god venn er interessert i din livshistorie.
• En god venn kjenner både dine gode og dårlige sider, men liker deg likevel.
• En god venn vil gjøre noe sammen med deg.
• En god venn gir deg ros og motstand – alt etter hva du trenger.
• En god venn støtter og trøster deg.
• Et godt vennskap er preget av likeverdighet, og at begge gir og tar.
 
Det er ikke så dumt å av og til stille seg spørsmålet: Oppfører jeg meg som en god venn overfor kjæresten min nå? Vi kan godt være venner uten å være kjærester, men i lengden er det vanskelig å være kjærester uten å være venner.
 
”Husker du”-samtaler
Snakk jevnlig om de gode tingene dere har opplevd sammen. Slik lager dere fortellingen om forholdet deres og holder den levende for dere begge. Ta frem fotoalbumet og se på gamle bilder, lytt til musikk som minner dere om gode opplevelser. Spesielt viktig er det å snakke om forelskelsestiden. Hva var det som gjorde at dere festet dere ved hverandre? Hvorfor ble akkurat dere et par?
 
Småprat
”Vi snakker ikke sammen mer” er en vanlig klage fra mange som har levd lenge sammen. Det er vanskelig å ta opp tråden når samtalen har dødd ut, så et viktig råd er: Hold praten i gang! Sørg for å holde forbindelsen til din kjære varm. På engelsk brukes uttrykket ”to keep in touch”. Om dere er borte fra hverandre, så bruk telefon, tekstmeldinger, e-post osv.
 
Vis interesse for den andre ved å spørre og lytte, ved å huske ting den andre har fortalt, og spørre hvordan det går. Inviter den andre inn i din verden ved å fortelle fra ditt liv, ved å dele dine betraktninger, tanker og opplevelser. På denne måten forteller dere hverandre at ”du er viktig for meg, jeg er interessert i deg og din verden, og jeg vil at du skal
være i min”.

Løft hverandre!
Noen mennesker lever etter budet om at ”intet nytt er godt nytt”. De skjønner ikke helt at det er viktig å gjøre noe for å vise sin kjærlighet. Jeg er jo her hos deg – det er vel nok? Men vi mennesker trenger bekreftelse, vi trenger å kjenne at vi betyr noe, at vi er bra.

 

Både i jobb og på fritiden kan vi møte nok av mennesker som ikke er positivt innstilt eller vil vårt beste. Vi kan oppleve trøblete dager og slitsomme konflikter. Slike utfordringer er det lettere å bære hvis du kan komme hjem til en kjæreste som løfter deg, en som leter etter dine gode sider, som lytter, som vil være med på noe moro, som trøster og heier. Prøv om du kan være en slik kjæreste!

 

Hvordan viser vi hverandre kjærlighet?
Vi tenker kanskje at det er så store ting som skal til for å vise hverandre kjærlighet, at vi må reise til Praha sammen eller kjøpe en diamantring. Slike ting er vel og bra, men uten at de små kjærlighetsbevisene er til stede i hverdagen, betyr det lite.

 

Å se den andres bidrag og si takk – det gjør godt. Et stryk over kinnet – det varmer. Å gå ut i gangen og hilse den andre med et kyss – det koster lite, men betyr mye. En nydusjet kjæreste i rene sengeklær – det kan være en kjærlighetserklæring for mange. Å si hvor du skal og når du kommer tilbake – det viser at du respekterer den andre. Med slike enkle ting kan vi styrke parforholdet. Vi viser i praksis at vi elsker hverandre, og at vi er der for hverandre.

 Glem heller ikke å vise kjærligheten utad; gå hånd i hånd på gata eller kyss hverandre i butikken. Snakk pent om hverandre. Det er godt å få en kompliment av den du er glad i, men kanskje enda bedre å høre noen si at de har hørt kjæresten din si noe bra om deg. Når vi viser hverandre kjærlighet, løfter vi hverandre.

 

Sørg for overskudd av gode følelser
I kjærlighetsforhold trenger vi også trygghet for at den andre elsker oss og vil være hos oss. Å vise at vi bryr oss om den andre, er en måte å gi denne tryggheten på. Vi har tidligere beskrevet de følelsene dere har overfor hverandre i parforholdet som en følelsesmessig konto. Alle forhold er utsatt for negative episoder; vi krangler, vi glemmer, vi sier sårende ting til hverandre. Har vi satt inn noe positivt på den følelsesmessige kontoen, vil dette være lettere å takle.

 

Den anerkjente familieterapeuten og parforskeren John Gottmann har funnet ut at for at det skal være balanse i forholdet, må det være fem positive hendelser mellom paret for hver negativ. For at parene skal oppleve forholdet som overveiende positivt, må det være ni positive hendelser mellom paret for hver negativ. Ved å hele tiden sette inn litt positivt på kontoen, går den ikke så lett i minus når det kommer grå og svarte stunder. Derfor er små, daglige positive hendelser viktige bidrag til et godt parforhold.

 

Kjærlighetens språk
Den følelsesmessige bankkontoen kan fylles opp på ulike måter. Det som er viktig for meg, kan bety mindre for deg. Gary Chapman har skrevet en bok om kjærlighetens språk. Den handler om hvordan vi viser hverandre kjærlighet. Han deler kjærlighetsuttrykkene inn i fem kategorier: anerkjennende ord, tid for hverandre, tjenester, gaver og fysisk nærhet.

 

Noen av oss har lett for å si de gode ordene, vi strør dem lett som sukker over grøten. Andre kan føle like mye kjærlighet overfor hverandre selv om de aldri sier ”jeg elsker deg”. Dersom verken du eller kjæresten din har så stort behov for å høre gode ord, kan dere leve lykkelig uten at det brukes mange anerkjennende ord i forholdet. Kanskje viser dere hverandre kjærlighet på en annen måte. Men dersom den du lever med, har et annet kjærlighetsspråk enn deg selv, kan det by på noen utfordringer. Du opplever kanskje at du får det du trenger for sjelden, og du legger kanskje ikke merke til alt det gode som blir gjort for deg. Det viktige er ikke å være like, men at vi er bevisste, tydelige og forsøker å strekke oss litt.

 


Kjærlighetsspråk:

Anerkjennende ord
Det tar ikke lang tid å si noen gode ord, men det kan bety mye og gjøre stor forskjell. Gode ord som vi gir den andre, kan være komplimenter, kjærlighetserklæringer, ros, støttende ord osv. For eksempel: ”Den middagen du laget i går var kjempegod”, ”Takk for at du handlet!”, ”Så vakre øyne du har”, ”Jeg vil alltid være hos deg”, ”Takk for at du lyttet til meg”, ”Det klarer du, jeg heier på deg”.

Tid for hverandre
I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å finne tid til hverandre. Kanskje er det også lett å nedprioritere kjæresten fordi han eller hun alltids kan vente til i morgen. Tenker dere slik lenge nok, er det etter en tid ikke igjen noe forhold å prioritere bort ... Tid for hverandre kan være å spise middag sammen, lytte til hverandre, å gå en liten tur, reise på ferie sammen – det viktige er at dere gjør noe som løfter akkurat det paret dere er.

Tjenester
Det ligger mye kjærlighet og omtanke i det å gjøre tjenester for hverandre. Selv om det er hverdagslige ting: Ikke ta tjenestene som en selvfølge. Si takk! Tjenester kan for eksempel være å stå tidlig opp med barna så den andre får sove, å handle noe for den andre, å male
en kommode, å hjelpe den andre med en oppgave, å bære inn ved osv.

Gaver
Gaver kan være å kjøpe med seg en liten ting hjem, å klippe ut en artikkel av avisen som du vet hun vil lese, å plukke en blomsterbukett, å gi den andre en kveld fri, å bli med på noe du vet den andre liker, og mye, mye mer. Det viktige med gaver er ikke hva de koster, men at de viser at du ser kjæresten din, at du finner noe som den andre vil sette pris på. En kvinne, sa at den fineste gaven hun hadde fått, var et gavekort på treningstime hver torsdag, inkludert i gaven var at hun skulle komme hjem til nyvasket hus. En mann, sa at den fineste gaven han hadde fått, var at hun hadde kjøpt nye fiskefluer til ham, og at hun ble med på tur og bare satt der og så på at han fisket.


Fysisk nærhet
I denne måten å vise kjærlighet på ligger alt fra de små berøringene til det å ligge sammen. Mens det å ligge sammen krever tid og sted, er de små kjærtegnene enkle å få plass til. De tar liten tid, de koster ingenting, de kan gjøres i full offentlighet, og de betyr mye. Det kan være å stryke på den andre når du går forbi, å sitte i armkroken og se på TV, å gi en klem, å dele et kyss, å leie hverandre osv.


Fra Kjærlighetens språk av Gary Chapman 

Vil du lese mer om samliv og parforholdet? Artikkelen fortsetter på denne siden.

 

Denne artikkelen er hentet fra boken "Samliv - når kjærester blir foreldre" utgitt av Sandvik AS. Boken er skrevet av Bjørk Matheasdatter og Eiel Holten ved Duo parutvikling.

 


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: