Sist oppdatert: 22. mars 2006

Spørsmål:

Jeg har ei datter på 4 mnd. Hun virker frisk, blid og glad og er veldig aktiv. Er allerede blitt dreven i å snu seg fra mage til rygg og tilbake, og hun vokser og legger på seg normalt. Jeg har fullammet henne til nå, og jeg har nok melk. Problemet er at det begynner å bli vanskeligere og vanskeligere å få henne til å ta puppen om dagen. Om natten spiser hun som bare det, og vil helst ha pupp hver 2-3 time.
Om dagen derimot begynner hun å hyle når jeg legger henne til puppen. Jeg har lurt på om det kan ha sammenheng med at hun er så aktiv, og at hun synes det er kjedelig å ligge og suge pupp når hun heller vil leke. Jeg har forsøkt både å gi henne pupp før hun er skikkelig sulten og å vente til hun er både sulten og trett uten at noe hjelper. Har også forsøkt å bære henne på armen for å roe henne godt ned før mating, det har heller ikke hjulpet. Ofte begynner hun da faktisk å grine i det jeg skal til å sette meg ned der jeg bruker å amme. (Har selvsagt også forsøkt å amme et helt annet sted.) Dersom jeg tar tak i puppen og spruter litt inn i munnen hennes mens hun griner, hender det at hun får smaken på melk og tar et par sugetak, men blir aldri liggende å suge lenge. Dersom jeg får henne til å ta puppen om dagen suger hun som regel i 2-3 min. om natten gjerne i 20-30 min.
Jeg merker det også tydelig på bleiene at hun tisser mye mer om natten enn om dagen, og hun bæsjer rikelig om morgenen. Må skifte tissebleie en gang om natten ellers lekker det. Har forsøkt å la pappaen trøste henne når hun våkner på natten slik at hun bare får mat hver 4 time, men hun spiser ikke mer dagen etter likevel.
Problemet blir bare verre og verre, og de siste dagene er den eneste måten jeg har fått i henne mat om dagen på ved å gi henne pupp på soverommet i forbindelse med formiddagsluren. Vi har også forsøkt å mate henne med flaske (det vil hun ikke ha) og kopp (det blir alltid forferdelig mye søl og jeg er usikker på om hun får i deg noe særlig). Har lurt på om jeg burde begynne å gi henne litt fast føde. Har latt henne få smake på litt fruktmos, og det virket som hun syntes var veldig godt. I den forbindelse tok jeg kontakt med helsestasjonen for å få råd om hvor mye og hva jeg bør gi henne, men der mente de at siden jeg har nok melk bør jeg fortsette å fullamme. Har også tatt henne med til legen, som konstaterte at hun var sunn og frisk. Begynner å bli veldig fortvilet.

 

Svar:

Hei! Forstår frustrasjonen din!
Jeg tror at du har helt rett når du sier at det at hun ikke er interessert i puppen på dagtid, henger sammen med at hun er aktiv og engasjert. Det er ikke uvanlig at babyer i den alderen har det så travelt med å se seg rundt og å få med seg alt som foregår, at de mister interessen for puppen. Som tross alt er kjent verden! Men – jeg kan love deg at det pleier å la seg løse.
Min første tanke er at hun spiser såpass mye om natten at jeg rett og slett ikke tror hun trenger mer mat i løpet av døgnet. Når jeg leser brevet ditt tenker jeg at her er ei jente som enkelt og greit har flyttet spisingen til natten.
Du sier at du har forsøkt å kutte ned på nattammingen, men at det ikke hjalp. Hvor mange døgn forsøkte du? 2? 4? 7? Du kan ikke vente endringer etter et par tre dager, dette vil ta litt tid.
Så mitt første råd blir at du må gi mindre om natten, et måltid er nok. Hun vil komme til å protestere, men hun må spise mer om dagen og langt mindre om natten, og det er ikke andre måter å gjøre det på.
Når det gjelder mat på dagen så er du inne på gode løsninger ifht det også. Hun bør spise i et rom hvor det overhode ikke finnes mulighet for forstyrrelser. Dvs soverom. Og mat henne gjerne i forbindelse med søvnperioder. Hvis hun sover regelmessig kan du faktisk vekke henne 15 minutter før hun pleier å våkne, eller du kan vokte henne nøye når det nærmer seg ”våknetid” slik at du får gitt henne mens hun enda er halvvegs sovende.
Jeg anbefaler også at du forsøker å gjøre minst mulig ut av måltidet. Nå høres det ut som om dere kaver skrekkelig, det kan gjøre vondt verre.
Hvis hun virkelig ikke vil ha mat synes jeg det er bedre å vente en halv time og forsøke igjen, enn å stresse og stresse.
Jeg anbefaler ikke flaske eller kopp. Rett og slett fordi jeg tror at problemet ikke er puppen, jeg tror problemet er at hun er mett og uinteressert i mat. Derfor er det lurt av deg å pumpe frem litt melk, og friste henne med denne.
Når hun ikke får (eller bare får lite) om natten, vil hun bli mer sulten om dagen. – Det vil ta tid før dere får snudd dette, men det er ikke sikkert det går så skrekkelig mange dager. Ikke vær redd for at hun kommer til å bli syk av matmangel. Jenta har matvett, og kommer ikke til å sulte seg. Hun er frisk, sterk, aktiv og spiser når hun blir sulten nok. Men pass på at hun ikke spiser seg mett om natta …
Vedr fruktmos osv – hun liker nok det, men det betyr ikke at det er det hun skal ha. Jeg er glad for at helsestasjonen oppfordrer til fortsatt fullamming. Melken er langt bedre næring enn fruktmos, og det er den hun trenger som mat. Fruktmos kan hun få som dessert når hun blir eldre.
Jeg tror dette vil løse seg for dere jeg. – og vet du – selv barn som nesten har sluttet å amme kan plutselig finne ut av at de vil ha mer pupp. Min yngste er 15 måneder, det er lenge siden hun forkastet kveldsmåltidet, og de siste 4 månedene har hun fått morsmelk bare til frokost. Men nå vil hun plutselig ha pupp til kvelds igjen!
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?