Sist oppdatert: 22. mars 2006

Spørsmål:

Hvordan hindrer jeg melken i å renne ut? Jeg opplever at i stedet for at melken hoper seg opp i melkegangene slik at melkemengden øker, renner den ut etter hvert. Jeg blir så fortvilet, for jeg ønsker å amme i stedet for å gi tillegg.

 

Svar:

Hei!

Det er HELT normalt at du lekker i starten og det er IKKE vanlig at melken hoper seg opp i melkegangene! Lekkingen fører ikke til at du mister melken.

Jeg forstår ikke helt hvorfor du er blitt fortvilet. Har du lite melk? Jeg får ikke det til å stemme med at du lekker, for når man lekker skyldes det at hormonene og produksjonen enda ikke helt har tilpasset seg barnets behov, slik at man inntil videre produserer for mye.

Den første perioden av ammingen – frem til barnet er ca 3 mnd (men dette varierer mye fra mor til mor!) er det vanlig å ha såpass mye melk at man lekker. Noen lekker så de blir våte på magen, andre merker det bare ved at de lekker på det ene brystet mens de gir fra det andre.

Dette går seg til etter hvert, du vil gradvis lekke mindre til du en dag plutselig oppdager at du ikke lekker i det hele tatt. Når du oppdager at du lekker mindre skal du ikke tro at du har mistet melken, dette er en helt naturlig tilpassing.

I mellomtiden anbefaler jeg at du passer på å holde brystene mest mulig tørre. Mens du lekker mye tror jeg ikke du kan regne med å holde dem helt tørre. Men pass på at du ikke ligger våt hele natten, og at du skifter på deg etter at du har ammet (da lekker vi gjerne ekstra mye).

Ammeinnlegg kan være ok, selv anbefaler jeg fra tid til annen at en bruker kluter, eller små håndklær, som ammeinnlegg (så sparer du de innleggene du kjøper til du skal ut og evt ha på deg litt stram genser).

Det aller beste er etter min mening gamle tøy-bleier. Dessverre er det ikke alle som har det lengre, men de er supre både som ammeinnlegg og gulpeklut (jeg var heldig og arvet en masse tøybleier nettopp til det bruket)!

Jeg anbefaler ikke at du sover med stram bh og ammeinnlegg om natten, min erfaring er at det enkleste og beste er å ligge på et stort håndkle. Ha en haug med rene håndklær i sengen og hiv de våte på gulvet etter hvert. Det blir litt ekstra klesvask, men foreløpig vasker du masse klær uansett. Og dette er ikke noe som varer hele ammeperrioden!

Lykke til!

Hva synes du om artikkelen?