Sist oppdatert: 25. april 2006

Spørsmål:

Hei! Jeg har tidligere skrevet innlegg til deg ang for lite melk til jenta mi, men fikk ikke svar. Håper nå du kan svare meg på dette… Da jenta mi var 3 uker minka melkemengden, og hun gikk for lite opp i vekt. Begynte å gi henne litt tillegg etter dette, og har gjort det siden.
Jeg tror det er to grunner til at jeg mista melk; den ene er at vi dro hjem på ferie, noe som medførte mye stress for meg (trodde jo det skulle bli mer avslappende enn å være hjemme i og med at jeg kunne få mye hjelp av foreldre..). Mamma og svigermor ville jo selvsagt være så mye so mulig sammen med barnebarnet sitt, noe som resulterte i at jeg følte at jeg nesten ikke hadde henne noen ting og ikke fikk blitt godt kjent med henne.
I tillegg skulle de mene mye om det meste, og kom med henne til meg bare når hun skulle ha mat (følte hvert fall jeg…). Når jeg prøvde å si at jeg tror ikke hun får nok mat, og ingen ville høre på meg men sa skrikinga bare var mageknip, ble jeg enda mer stressa og fortvila. Hun ga tydelige tegn på at hun var misfornøyd ved puppen, og jeg kunne høre at melka ikke rant lenge.
Den andre grunnen er at hun har sovet natta rundt fra hun var født, og jeg fikk etter første uka beskjed om å ikke vekke henne om natta for i amme, noe jag da ikke gjorde. Innimellom våkna hun rundt fire, men ikke på langt nær hver natt. Sov gjerne seks timer uten mat.
Nå har jeg prøvd «alle triks i boka», etter råd fra lege, ammehjelp, helsesøster og jordmor. Produksjonen min er fortsatt ikke på topp, og jeg tror vel heller ikke at den vil bli det. Jeg samler opp det som lekker fra det brystet jeg ikke dier fra, og dette blir et helt måltid i løpet av et døgn.
Hun får dette (ca 100ml) på flaske i tillegg til 50-100ml mme pr døgn, så det er ikke så mye jeg mangler. Nå får hun også ett til to måltider pr natt (vekker henne for det første, hun våkner selv andre måltidet), og om natta og morgenen har jeg masse melk. Det er på ettermiddag og kveld hun må ha flaske, selv om jeg ammer hyppigere da. Hun har ikke blitt sugeforvirret i det hele tatt, men jeg ser du skriver i et annet innlegg at hjelpebryst går minsta utover egen produksjon. Gjelder dette selv om jeg alltid ammer før jeg gir flaske? Jeg ammer henne ca 8 ganger pr døgn.

 

Svar:

Hei!

Jeg beklager at jeg ikke svarte deg forrige gang. Jeg får svært mange spørsmål (og ofte kommer ” alle” på en gang) så det er ikke alt jeg rekker over. Dessverre. Men dette tror jeg at jeg skal klare å svare på:

Brevet ditt kan være en god veiledning for mødre som tror at det er lurt å dra hjem til mamma og svigermor. Det er det ikke. Det lureste man kan gjøre er å ta styring selv, og ikke involvere ”alle erfarne mødre” før amminga er veletablert.   – Unntaket er hederlige kvinner som forstår at babyens mor må ha styringa, men at de selv kan bistå med klesvask og annet kjedelig og tidskrevende husstell.

Du har kommet langt, tatt styringen selv og fått opp produksjonen. Det er kjempebra.

Når det gjelder økning så er det veldig fint at du har tatt innført nattamming. Den er viktig for å få i gang produksjonen og for å opprettholde denne. Mht kveldsmas – så er også det HELT vanlig. Vi ammer oftere og babyene maser mer om kvelden. Slik er det, og det er helt riktig. Jeg har skrevet en artikkel om dette, kan du ikke lese den? https://www.babyverden.no/templates/Article____12123.aspx

Så til ditt egentlige spørsmål: vil hjelpebryst bidra til økt produksjon/opprettholde produksjonen også for deg.

– Ja, det tror jeg. Fordelen er at babyen suger på brystet samtidig som det får tillegg/oppsamlet morsmelk. Dermed stimuleres produksjonen også under tilleggsmatingen.

Men – er det nødvendig for deg å innføre enda en ting, etter alt det du har vært gjennom? Det vet jeg ikke om det er. Det høres jo ut som om du har oppnådd fantastiske resultat allerede, kanskje du skal si deg fornøyd med det? Samtidig har du kanskje veldig lyst til å fullamme. Da kan kanskje hjelpebryst være løsningen.

Etter å ha lest artikkelen min om kveldsmat mas få finner du kanskje til og med ut at du ikke trenger å gi ekstra om kvelden?

Lykke til!

Hva synes du om artikkelen?