AnnonsørinnholdMelk.noAmmer du? Da trenger du ekstra mye av dette næringsstoffet

Ammer du? Da trenger du ekstra mye av dette næringsstoffet

Av Melk.no 267 Sist oppdatert 27.06.22
Da du var gravid hadde du et høyere anbefalt inntak for mineralet jod enn før du ble gravid. Men visste du at anbefalt inntak er enda høyere nå som du ammer? Slik får du i deg nok.

Mange gravide og ammende i Norge får ikke i seg sitt daglige anbefalte inntak av jod. Det er viktig at du som ammer får i deg nok jod fra kostholdet, slik at barnet ditt også får i seg nok. Jod bidrar blant annet til normal vekst hos barn.

Jod finnes i svært få matvarer, noe som bidrar til at mange kan ha utfordringer med å få i seg nok. Faktisk er det stort sett melk, meieriprodukter og hvit fisk som bidrar med jod i kostholdet vårt. Egg og andre matvarer bidrar også noe, men monner lite hver for seg. Mange har kanskje hørt at salt er en kilde til jod, men ettersom det kun er lov å tilsette små mengder jod til saltet i Norge, bidrar dette med svært lite jod.

3 om dagen gir påfyll av jod og kalsium  
Dersom du spiser lite fisk eller meieriprodukter, eller drikke lite melk, kan du stå i fare for å ikke få i deg nok jod. Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd et daglig inntak av 3 porsjoner magre meieriprodukter hver dag. 2 av disse 3 er anbefalt å være melk, yoghurt eller syrnet melk, da dette er gode kilder til jod. Også brunosten er en god kilde til jod.

Du som ammer anbefales også et høyere daglig inntak av kalsium, som vi også finner i meieriprodukter. 3 om dagen vil bidra til at du får i deg nok jod og kalsium. I tillegg er det viktig å få i seg jod fra hvit fisk, og ellers ha et sunt og variert kosthold. Helsedirektoratet anbefaler fisk til middag 2-3 ganger i uken og som pålegg. Husk at det er i hvit fisk som torsk, sei, hyse og lyr vi finner jod.

Hvordan vet jeg om jeg trenger mer jod?
Jod måles ikke på noen enkel prøve hos fastlegen. Det enkleste er å sjekke om du regelmessig spiser matvarer som er rike på jod. Dette kan du gjøre ved å bruke Jodkalkulatoren.

Dersom du får et resultat som indikerer at du ikke får i deg nok jod, kan du vurdere å øke inntaket ditt av melk, meieriprodukter og hvit fisk. Husk at melk i kaffen og matlaging også vil gi deg noe jod.

Dersom du ikke ønsker eller klarer å øke inntaket av disse matvarene bør du ta et kosttilskudd i samråd med fastlege eller jordmor.

Melk.no finner du mange inspirerende oppskrifter med både fisk, melk og meieriprodukter. Du finner også flere artikler om kosthold for ammende. 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: