AnnonsørinnholdKIWIDette er de mest stilte spørsmålene om bleier

Dette er de mest stilte spørsmålene om bleier

Illustrasjonsfoto: iStock
Av KIWI 15960

En helt ny verden åpner seg opp for nybakte foreldre og det mye som skal læres. Nye spørsmål dukker opp hver eneste dag. Vi har funnet frem til svarene på de mest stilte spørsmålene om bleier.

1. Hvor mange våte bleier skal barnet ha i løpet av et døgn? Og hvor ofte er det vanlig å bytte bleie?

Får barnet nok melk, har det minst 5-6 godt våte (tunge) bleier i døgnet, ifølge Ammehjelpen.no. Det betyr at alt mellom 5 til 8-9 bleieskift i døgnet er helt innenfor normalen. Hvor ofte det har avføring kommer litt an på alder, og her kan du lese mer om det.

KIWI lanserer lavprisbleiene LilleGo’  

2. Hvor mange timer kan det gå på natta før man skifter bleier?
Du trenger ikke skifte om natta. Smør heller barnet med vannavstøtende salve, for eksempel sinksalve, om barnet har lett for å få bleieutslett. Det rådet gir Nina Misvær, helsesøster, høyskolelektor og forfatter, ifølge ABC Nyheter.

– Spedbarnsavføring er som salve på huden dersom barnet bare spiser morsmelk. Om babyens hud er fin, trenger du ikke vekke den for å skifte bleie. Eldre barn som har begynt med annen føde, og som har avføring som lukter, må selvsagt få ny bleie så fort som mulig, sier Misvær.

3. Billige vs. dyre (merke)bleier – hvilke er best?
TV 2 Hjelper deg gikk i 2012 gjennom en rekke kvalitetstester på bleier. Konklusjonen var at billigbleiene kom bra ut i de fleste testene, og at de tekniske egenskapene kunne være like bra som hos Libero og Pampers.

Småbarnsforeldre testet KIWIs lavprisbleier LilleGo’. Se hvordan det gikk her.

KIWI HAR NORGES TØFFESTE BLEIEAVTALE

I 2000 lanserte KIWI bleieavtalen, som i dag gir deg hver andre bleiepakke fra Pampers, Libero eller LilleGo’ gratis. Samtidig som bleieavtalen ble etablert startet vi en priskrig på bleier som har ført til at Norge er det landet som kanskje har verdens aller laveste bleiepriser!

Det betyr at du kan være trygg på at du alltid får den beste bleiehandelen hos KIWI, enten du foretrekker Pampers, Libero eller LilleGo.

Har du ikke hørt om bleieavtalen? Spør etter et elektronisk bleiekort i din nærmeste KIWI-butikk. Gjelder kun private husholdninger og kjøp av maks 4 pk. pr. gang.

4. Hvor er det riktig å kaste bleiene?
Det er faktisk et spørsmål som det ikke finnes ett enkelt svar på. Det er nemlig helt ulik praksis i flere kommuner, ifølge Grønt Punkt. Vanlige barnebleier skal i de aller fleste kommuner kastes i restavfall. Men noen steder skal barnebleier faktisk kastes i matavfall, det som også kalles våtorganisk avfall og biosøppel – ikke i restavfall. Sjekk www.sortere.no for hvordan du skal kildesortere i din kommune.

Les mer om hvorfor man i noen kommuner kan kaste bleiene i matavfallet her.

5. Bør jeg ta med bleier fra Norge når vi skal på ferie i utlandet?
I utgangspunktet tar man ingen store risikoer ved å kjøpe bleiene på feriested i utlandet. Utfordringer kan være forskjeller i størrelse og kvalitet. I tillegg kan du spare gode penger på å fylle kofferten med bleier. I land som Hellas og Spania kan kjente bleiemerker koste det dobbelte, sier jordmor Mette Thoresen i Libero til News Wire.

– Mange utenlandske bleier inneholder tilsetningsstoffer som ikke brukes i norske bleier. Det er dumt å få ødelagt ferien på grunn av bleieutslett. Det lureste er å prøve ut nye bleier i vante omgivelser hjemme og ikke på ferie i helt nye omgivelser, sier Thoresen.

Slik unngår du bleieutslett:

  • Skift bleie ofte slik at barnets hud holdes tørr. 6-10 ganger i døgnet er vanlig.
  • Skift bleien med en gang når barnet har hatt avføring, særlig ved diaré. Om natten skiftes bleien kun hvis det er avføring i bleien, med mindre barnet allerede har hudproblemer.
  • Rengjør huden med vann, olje eller en mild babysåpe som skylles vekk etterpå. Unngå å vaske med sterk såpe eller spritholdige våtservietter som kan virke uttørrende på huden.
  • Tørk huden godt før du tar på bleien igjen. Pass spesielt godt på hudfoldene ved låret. Det beste er å klappe (ikke gni) forsiktig med en myk klut først og så la huden lufttørke slik at den blir helt tørr.
  • La barnet lufte stumpen uten bleie i perioder

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: