Myggestikk og vepsestikk kan være både ubehagelig og vondt for små barn. Her får du gode råd for å lindre plagene.

Sist oppdatert: 31. august 2017

Veps
Vepsestikk er smertefullt, men det er sjelden farlig siden det kun avgis små mengder gift i et stikk. Det kan være alvorlig dersom du blir stukket i munn eller hals, i og med at slimhinnene kan hovne opp og gi pustebesvær. Noen få mennesker kan bli svært syke av kun ett vepsestikk uansett hvor de stikkes på kroppen. Slike personer er overfølsomme for ett eller flere av stoffene som inngår i giften. Gjelder dette deg anbefaler vi deg å få ei adrenalinsprøyte/penn (virker som motgift) fra legen din. Husk å ha den tilgjengelig og vis familie og venner hvordan de skal bruke den i tilfelle du ikke klarer dette selv. Adrenalinsprøyte må settes umiddelbart etter et stikk for å unngå allergisjokk (anafylaktisk sjokk). Ved allergisjokk kan man bli bevisstløs etter få minutter, og halvparten av de som ikke overlever dør innen en halv time etter stikket.

Hvordan behandle et vepsestikk
Vepsen har glatt brodd og kan stikke flere ganger. Dersom brodden sitter igjen, så fjerner du den (obs! ikke klem rundt kjertelen som kan følge med brodden da det kan medføre at mer gift presses ut). Et ukomplisert stikk kan man behandle med et smertestillende middel/lokalbedøvende salve og et allergimiddel (antihistamin) som fås kjøpt på apotek. Å legge en isbit på stikkstedet vil også kunne lindre smertene. Får man større hevelser kan dette suppleres med et middel som inneholder kortikosteroid.

Når skal du kontakt lege:

  • er stukket i munn eller svelg/hals
  • er stukket i øyet
  • har fått mange stikk
  • får redusert allmenntilstand
  • utvikler en allergisk reaksjon
  • tidligere har reagert allergisk på insektstikk

 

Mygg
Myggen vil prøve å stikke alle, men det stemmer at noen har såkalt myggtekke og tiltrekker seg langt flere mygg enn andre. Vi vet at myggen foretrekker menn fremfor kvinner, og voksne fremfor barn. Det finnes mange måter å beskytte seg mot mygg på: myggolje, myggspray, myggspiral, eller myggnett.

Skal du kjøpe et myggmiddel så bør du velge et som egner seg for området du skal oppholde deg i.  I Norge og Europa har vi ikke mygg som overfører farlige sykdommer så du trenger ikke de sterkeste produktene for beskyttelse i noen kveldstimer. Et egnet familieprodukt er Mygga Spray som kan brukes på huden fra 2 år. For yngre barn kan man spraye litt på klærne.

I tropiske strøk finnes Malariamygg og flere andre myggarter. Skal du oppholde seg i slike områder, bør du velge myggprodukter som er mer konsentrert og har lengre virketid. Vi har produkter fra Mygga og Cactuz med 20 og 50 % DEET som er velegnet for slike områder.  Et godt råd er å dekke til huden så godt som mulig med klær. Sjekk med et vaksinasjonskontor hvilke reiseråd som gjelder dit du skal.

Hva skal jeg ha på hvis jeg har blitt stukket?

Mygga på stikket og lokalbedøvende krem demper kløe og hudirritasjon etter insektbitt og kan være smart å ha i beredskap.

Hva synes du om artikkelen?