Tørr hud er et av de vanligste hudproblemene vi i apotek møter. Tørr hud er ikke en sykdom, det er en tilstand som kan være plagsom.

Sist oppdatert: 15. oktober 2017

Den tørre huden kan føles stram, flasse og den klør. Plagene er ofte verre om vinteren enn resten av året. Hvor mye fuktighet huden inneholder og hvor mye talg som dannes, avgjør om huden er tørr eller ikke. Plages babyen din med eksem kan dette lett blusse opp hvis babyens hud blir tørr.

Hvorfor blir huden tørr?
Huden vår er dekket av et naturlig fettlag med viktige fettstoffer og oljer. Disse forhindrer at huden blir dehydrert. Når disse fettstoffene tas bort reduseres hudens evne til å holde på fuktighet og blir tørr.

Mange ting kan få huden til å klø. Såper er en vanlig årsak til tørrhet. Såper fungerer spesielt ved å fjerne fettstoffer i huden, og ved overdreven bruk kan såpe skade hudens naturlige barriere. Kald luft er en annen årsak som kan gi tørr hud. Det kalde klimaet vi har i Norge om vinteren gjør derfor at tørrhet er mer vanlig på denne årstiden.

Symptomer
Det viktigste symptomet på tørr hud er kløe. Ved undersøkelse av huden ser man ofte områder med rødhet, ru hud og skjelling. Disse forandringene er spesielt vanlig på leggene og underarmene.

Kløe kan også være symptom på forskjellige plager. Både tørr hud, eksem og elveblest kan forårsake kløe over hele kroppen. Kontakteksem kan være en annen årsak til kløe over det hele. Dette kan skje dersom huden har vært i kontakt med stoffer som irriterer den, eksempler på slike stoffer kan være konsentrerte vaskemiddel eller en body lotion.

Oppleves kløen kun på ett bestemt sted på kroppen kan det skyldes insektbitt, hudinfeksjoner som ringorm (sopp), allergi mot planter eller mot metall som nikkel i smykker.

Hva gjør jeg hvis babyen min får tørr hud?
Luften kan ha mye å si for huden, har babyen din tørr hud bør du unngå at inneluften blir for tørr slik at barnets tilstand ikke forverres. Hvilken såpe du bruker har også noe å si. Det er lurt å bruke en såpe som inneholder få ingredienser og allergener, f.eks ikke farge eller parfyme som kan irritere barnets hud. For noen kan bytte av vaskemiddel gjøre at kløen lindres. Skyllemiddel er i mange tilfeller ikke nødvendig å bruke på klær. La heller vaskemaskinen skylle klærne en ekstra gang i håp om å redusere irritasjon fra klærne mot babyens hud. Bruker du tørketrommel er det et godt alternativ til skyllemiddel.

Noen klær kan irritere huden og fremprovosere kløe. Dette kan skyldes selve stoffet, for eksempel ull som kan irritere og trekke til seg væske fra huden, kunstfiber som inneholder grove fibre eller fargestoff og tilsetting som irriterer (for eksempel skyllemidler).

Sømmer og irriterende merkelapper kan også være en plage for huden. Klær inntil kroppen kan vrenges og merkelapper klippes vekk. De fleste tolererer hvit, ubleket bomull inn mot kroppen. Det samme gjelder silke, fleece og ull med fine fibre og av god kvalitet. La barnet bruke løse og romslige plagg.

Behandling
Fuktighetskrem virker bra for tørr hud. Det beste er å få en myk, smidig og motstandsdyktig hud. Fuktighetskremer komme i mange varianter, de tyntflytende som inneholder lite fett og mye vann (lotion, melk) de halvflytende bløte kremene og de halvfaste salvene med høyt innhold av fett. Fordelen med lotion eller lette kremer er at de er enkle å smøre på og ikke føles fete på huden. Ulempen er at siden de inneholder lite fett bidrar de dårlig til å forhindre vanntap fra huden. Huden kan tvert om bli tørrere. De fete kremene og salvene vil danne en fettfilm på huden slik at den bevarer fuktigheten bedre.

Har babyen din en tørr hud som må behandles bør du derfor velge en fettrik krem. Kremen kan gjerne inneholde fuktighetsbindende stoffer som for eksempel glyserol, karbamid (urea), melkesyre eller propylenglykol. Fettrike hudkremer kan kjennes klissete og bruker litt tid for å trekke inn i huden. Vent gjerne 5 minutter før man tar på klær etter påføring av fete hudkremer. Fuktighetskremer kan påføres ofte, gjerne flere ganger daglig. Dersom huden er tørr med sprekker kan fuktighetskremene som inneholder karbamid (urea), melkesyre eller propylenglykol gi en forbigående og ufarlig svie.

Fuktighetskremer bør være uten stoffer som kan fremkalle allergi, som parfyme og parabener. Utover dette må man prøve seg fram for å finne en fuktighetskrem som gir bedring av den tørre huden og samtidig har en konsistens som er akseptabel

Bruk tiden til å smøre babyen som en tid for kos, der du og babyen får tid sammen og babyen får en liten stund med velvære og nærhet til deg mens du smører.

Bader barnet ofte? Dette kan også påvirke huden og gjøre den tørr. Babyer trenger ikke bade like ofte som voksne. Bruk gjerne babyolje i stedet for såpe, denne vil hindre uttørring av huden. Voksne kan gjerne bruke dusjolje.

Mat som inneholder omega-3 fettsyrer kan hjelpe til å myke opp huden ved å holde bedre på fuktigheten, dette får barnet i seg dersom det får tran. For voksne som har tørr hud kan noen gode råd være å sørge for å drikke nok vann og at kroppen får nok fett. Mat som inneholder f.eks fiskefett, linfrø, avacado og nøtter er gode kilder. Vitamin A og Vitamin E er også viktig for en sunn hud med antioksidanter som vi enkelt kan tilføre gjennom å spise for eksempel appelsin, gulrøtter, eller brokkoli. Evt finnes det omega-3 tilskudd for de litt større barna og voksne.

Hva synes du om artikkelen?