Å ha med baby på reise kan være utfordrende. Men det er mye du kan gjøre for å unngå reisesyke, oppkast, solforbrenning og diaré. Om fremkomstmiddelet for ferien er bil eller fly, her er tipsene som kan være gode å ha med seg på veien.

Sist oppdatert: 22. juni 2017

Norske småbarnsfamilier er glade i å reise, og familiens små blir tidlig reisevante. Det blir stadig mer populært å velge eksotiske reisemål i permisjonstiden. Farmasøyt Kari Sivertsen i Farmasiet anbefaler deg å forberede reisefølget, store som små, før du legger ut på tur.

Unngå reisesyke
Mange små blir kvalme på reisen, og oppkast er ingen god start på turen. Reisesyketabletter må du vente med til barnet er fylt 6 år, men det finnes heldigvis hjelp til de minste også. Sea Band ser ut som svettearmbånd og er behagelige å ha på. Armbåndet trykkmasserer et akupunkturpunkt (P6) som skal motvirke kvalme og oppkast. For best mulig effekt må armbåndene kjøpes i rett størrelse og brukes på begge armer samtidig.

Flyturen
En kortere flytur kan bli lang dersom de små ikke trives. Flere barn plages av luftrykk i øret og har problemer med å utligne dette. Dersom ammer fortsatt, anbefales det å amme både ved take-off og landing evt gi drikke i flaske det fungerer også fint. Begge deler gir i tillegg til utligning av trykk, en ro til barnet og fokuset fjernes fra lyder og annet ukjent rundt i flyet.

Det er typisk at pilotens stemme dundrer over høyttaleranleggets kort tid etter at barnet endelig har sovnet.  Med ørepropper for barn eller hodetelefoner fjerner du en del støy og mulige lyder som kan forstyrre søvnen. Det blir mye stillesitting for de voksne spesielt hvis barnet sover i armene dine. Med reisestrømper unngå du ubehagelig prikking i beina, at armen sovner kan vi dessverre ikke hjelpe til med.

Huskeliste for flyturen

Bestill sete med bassinett-seng for babyer hvis mulig
– Sjekk inn i god tid
– Pakk smokk, ekstra bleier, stellematte, klesskift
– Gi pupp eller flaske til ammebarn på vei opp og ned.
– Ta med tepper til å regulere ved temperaturforandring.
– Øreklokker til større barn og fulladet nettbrett.
–  Det er lov å ta med babymat for reisen gjennom sikkerhetskontrollen

Solferie? Husk å beskytt familien på solferie
Små barn skal ikke oppholde seg lenge ute i sterk sol, og barn under 6 måneder bør som ifølge Kreftforeningens anbefalinger oppholdes i skyggen. Når de små likevel skal nyte av deilig badevann i sydligere strøk, er solbeskyttelse et must.

Barna lærer av oss voksne, og det er en viktig læring at også familiens voksne smører seg hyppig med solkrem. Barn skal smøres rikelig (rikelig er èn håndfull til den som skal smøres, en voksen håndfull til voksen og barnehåndfull til barnet) og med høy faktor, ca. 20 minutter før de skal ut i solen, og med ny påføring hver 3. time. I tillegg er det viktig å huske at selv om de fleste solkremer tåler bading bør du se hvor lenge solkremen holder når man bader. Solkremer merket som «vannresistent» tåler 2×20 minutter med bading og solkremer merket «ekstra vannresistent» tåler 4×20 minutter med bading før solfaktoren er betydelig redusert. Det er ikke alltid lett å få barna opp av vannet for smøring, det kan da være lurt å kjøpe UV-drakt for å minske sjansen for solbrente barn.

Husk solbriller
Det holder ikke bare med solhatt for de minste. Solbriller er øyets solfaktor, og det er viktig å kjøpe briller med godkjente glass og god UV-beskyttelse. For aktive og små barn kan en brillemodell med strikk være et godt valg for å holde brillen på plass under lek.

Hva om barnet blir sykt?
Selv om man tar forhåndsregler kan det likevel hende at barnet ditt blir sykt på reisen. Det kan derfor være lurt å velge reisemål med en velfungerende helsetjeneste, der du kan kommunisere med ansatte dersom uhellet er ute. I tillegg bør du alltid kontrollere at helsetrygdkortet (det blå) er med på reisen, og at reiseforsikringen dekker ditt reisemål.

Ved oppkast og diaré
God håndhygiene og bruk av håndsprit er essensielt for å unngå smitte til andre familiemedlemmer når det oppstår magetrøbbel. Sørg for å gi barnet tilstrekkelig med væske, og hold den lille avkjølt med skygge, aircondition og evt tilstrekkelig luft ved soving i vogn. Ved lenger sykdomsperiode, kan du gi barnet væske tilsatt GEM-pulver, som med væsken fyller på tapt glukose og elektrolytter.

Reis på barnas premisser
Folkehelseinstituttet fraråder å ta med små barn på reise til tropiske og subtropiske reisemål uten at dette er strengt nødvendig. Årsaken er at immunforsvaret er ikke ferdig utviklet før barnet er fire år. Risikoen for sykdom er med dette ni ganger så stor for et barn under 5 år enn for barn over. Når det gjelder populære reisemål i Asia, som Thailand, anbefaler FHI å vente til barnet har begynt med vaksinasjonsprogrammet og at de reisende bør ha sterk fokus på god hygiene.

Er du usikker på medisinering av norske medbrakte medisiner? Hør med legen eller et apotek for gode råd.

Huskeliste for reise til varmere strøk

– Solkrem med høy faktor og solbriller.
– UV-drakt og solhatter
– Xylocain og Aloe Vera mot solbrenthet, insektsstikk og lignende.
– Plaster, gjerne vanntette.
– GEM-pulver mot væsketap/dehydrering, også med fruktsmak for de yngre.
– Idoform finnes med tropisk smak (NB! Må ikke gis til barn under 3 år).
– Sea Band reisearmbånd mot reisesyke.
– Reisesyketabletter (for større barn)

Hva synes du om artikkelen?