Det er viktig med god tannhelse hos både barn og voksne. Det er lurt å starte tidlig med å gi barnet gode rutiner for tannpuss.

Sist oppdatert: 24. mars 2017

La gjerne barnet venne seg til tannbørsten allerede før de første tennene kommer slik at barnet kan oppleve tannpuss som en lek. Begynn med tannpuss med en gang den første tannen titter frem.

Det er du som forelder som har ansvaret for barnets tannhelse og legger du til rette for gode vaner fra barnet er lite er det lettere for barnet å fortsette med disse vanene når det vokser. La tannpussen være en fast rutine morgen og kveld og puss tennene med fluortannkrem for å unngå hull.

Når du skal hjelpe barnet med å pusse tenner er det viktig å bruke en tannbørste som er tilpasset barnets alder. Den bør ha et lite børstehode og myk bust.

 

Hvor mye tannkrem skal jeg bruke?
Bruk små mengder tannkrem til de minste barna da de ofte ikke klarer å spytte ut tannkremen. Det anbefales å bruke en så vidt synlig mengde tannkrem til barn fra 0-2 år, så økes mengden til tilsvarende barnets lillefingernegl fra barnet er 3-5 år. Når barnet blir 6 år kan man bruke en mengde som tilsvarer størrelsen til en ert.
Puss i et fast mønster med små bevegelser frem og tilbake, dette gjør at alle tannflater blir rengjort og barnet vil lære «rytmen» i tannpussen. Pass også på å pusse lenge nok, helsemyndighetene anbefaler å pusse tennene i 2 minutter. Bruk gjerne Jordans pussesang når du pusser barnets tenner.

De minste barna kan få sitte på fanget når tennene blir pusset, etter hvert kan barnet f.eks stå på en krakk så dere kommer i samme høyde. La gjerne barnet hjelpe til med tannpussen, men gå over alle tennene selv. Det kan være lurt å følge med på når jekslene bryter frem slik at de også blir godt rengjort. Det anbefales at man hjelper barnet med å pusse tennene til de er omtrent 10 år gamle.

Slik oppstår hull i tennene
Hull (eller karies) dannes når bakteriene i plakket får sukker tilført via kosten og produserer syre som over tid løser opp tannemaljen. Dette gjør emaljen porøs, overflaten bryter tilslutt sammen og det blir et hull i tannen. Melketenner kan også få hull, de har tynnere emalje enn de permanente tennene og er på den måten mer utsatt for karies.

 

Hvordan forebygge karies
Apotektekniker Inger Marie Søndreeng hos Farmasiet minner på at det er gunstig å unngå hyppige sukkerinntak ved småspising og sukkerholdig drikke og ikke minst å gi barna gode pussevaner og sunne, gode matvaner. Hold søtsakene til kun en dag i uken og la barnet heller få frukt eller grønnsaker som mellommåltider. Det er viktig å la barnet venne seg til vann som tørstedrikk i stedet for saft eller brus. Spyttet i munnen beskytter tennene mot karies, men om natten produseres mindre spytt enn på dagen og beskyttelsen blir derfor dårligere på natten. Av den grunn anbefales det at man reduserer nattlig amming til 2 ganger per natt når barnet når 1 års alder.

Hva synes du om artikkelen?