Gravide har god nytte av å bruke kompresjonsstrømper. Vektøkning er helt naturlig i svangerskapet og gir et betydelig økt trykk på venene i bena, noe som igjen kan gi hovne ben og åreknuter.

Å være gravid er en fantastisk tid hvor nytt liv blir til. Mange gravide opplever underveis i svangerskapet hormonelle forandringer som gir kvalme, sult, ømme bryst. I tillegg påvirker også svangerskapet venesystemet ditt, hvor den gravide kan få problemer med tunge, trette og hovne ben.

Når man er gravid forandres kroppen på mange måter. Vektøkning er en naturlig forandring gjennom hele svangerskapet. Det vil bli økt belastning og ekstra trykk på venene i bena. Ekstra belastning for venene betyr at det er vanlig at åreknuter oppstår i forbindelse med graviditet.

Etter hvert som du kommer lenger i graviditeten og livmoren og fosteret vokser, øker også presset på venene i bekkenet som igjen kan redusere blodsirkulasjonen som går tilbake til hjertet. Kroppen øker mengden blod i kroppen din under graviditeten, dette er for at fosteret skal få nok blod i tillegg blir blodet tykkere noe som også øker presset på venene.

Kompresjonsstrømper, godt for føttene


Under graviditeten endres hormonene i kroppen. Hormonpåvirkningen gjør at bindevevet blir slappere, dette er positivt når du skal føde men det påvirker venene i bena dine negativt. Den ekstra belastningen venene utsettes for gjør at det er vanlig at åreknuter oppstår i forbindelse med graviditet. Når du er gravid kan du forebygge hovne bein og åreknuter ved å bruke kompresjonsstrømper. Kompresjonsstrømper finnes i flere klasser; 1, 2, 3, og 4. For den gravide er det tilstrekkelig å bruke strømper i kompresjonsklasse 1.

Bestill kompresjonsstrømper på farmasiet.no og få varene levert hjem på døren.

Hvilken type støttestrømper bør jeg velge når jeg er gravid?


De første plagene man opplever som gravid er gjerne hevelser i føtter og ankler. Da holder det som oftest med vanlige knestrømper som fins i nylon og bomull.

Mange opplever å få åreknuter under svangerskapet. Et vanlig sted det kan dukke opp åreknuter er ved kneet eller i lyskeområdet. Da er det som oftest ikke lenger tilstrekkelig å bruke knestrømper, og vi anbefaler da at du går over til støttestrømpebukser.

Hos farmasiet.no kan du finne flere forskjellige varianter og velge den som passer deg best.

Hvordan får jeg riktig mål for strømpene?

Felles for alle støttestrømper er at de tilpasses etter ankel -og leggomkretsen for knestrømper. Kompresjonen i strømpen går ut fra ankelmålet. Bruk et målebånd og mål omkretsen rundt ankelen der den er tynnest og leggen der den er tykkest. Bruk disse målene og finn frem den riktig størrelsen i tabellen til den enkelte strømpeprodusenten. En støttestrømpe skal slutte omtrent 2 cm under kneskålen. Skal du ha vanlige støttestrømper, behøver du ikke å måle lengden på benet.

Ankelmålet er det viktigste målet, deretter leggmålet som skal være innenfor måltallene i tabellen.
For tilpassing av lårstrømper må du i tillegg måle omkretsen på låret. Er du usikker du på hva du skal velge av knestrømper, lår eller strømpebukse? Behandlingen vil være den samme mht kompresjon da muskel/venepumpen sitter i ankel og leggen og det er her kompresjonen er størst. Velg derfor den strømpen som passer best for deg og ditt behov.

Hvordan ta best vare på dine strømper?
For best mulig effekt av støttestrømpene tas de på om morgenen og av om kvelden.

Dersom du synes det er vanskelig å få støttestrømpene på, er det ulike hjelpemidler du kan benytte. Gummihansker som eks. oppvaskhansker vil gi deg et bedre grep, samtidig som de vil beskytte strømpene mot fingernegler slik at de ikke revner. Alternativt finnes egne strømpepåtrekkere.

Kilde: Norsk helseinformatikk, leverandørinfo

 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?