Soppinfeksjon i underlivet er svært vanlig og de fleste kvinner opplever å få underlivssopp en eller flere ganger i livet.

Sist oppdatert: 20. juni 2019

Faktisk oppstår soppinfeksjon hos opptil 20 % av gravide. Typiske kjennetegn er: Luktfri utflod som er tynn og klar, eller hvit og klumpete. Det klør og svir i underlivet. Soppinfeksjonen er vanligvis lett å bli kvitt.

Om sopp i underlivet
Soppinfeksjon skyldes vanligvis en gjærsopp som kalles Candida albicans. Candida er vanligvis ufarlig og den lever naturlig på kroppen. Av og til kan den normale bakteriefloraen i underlivet forstyrres, slik at soppen får mulighet til å formere seg og føre til infeksjon. En soppinfeksjon i underlivet er ikke farlig. Sopp kan være plagsomt og føre til ubehag, noe som gjør at de fleste vil behandle den.

Soppinfeksjon
Endret normalflora i skjeden øker risikoen for soppinfeksjon. Vanlige årsaker til infeksjon kan være i menstruasjon, etter antibiotikabruk, nedsatt immunforsvar (ved sykdom eller bruk av visse legemidler), overdreven vask av underlivet, varme, fuktighet og tette klær. Ved diabetes og endring i hormonbalansen som ved graviditet, bruk av p-piller, hormonbehandling.

Årsaken for at en er ekstra disponibel under svangerskap skyldes det høye østrogennivået som øker sukkermengden lokalt og gir god næring til soppen. Soppen liker fuktighet, og skjeden er fuktig under graviditeten.

Typiske symptomer på soppinfeksjon i underlivet er:
Kløe, svie og luktfri utflod som er tynn og klar, eller hvit og klumpete konsistens («cottage cheese» aktig). Andre symptomer kan være røde, tørre og hovne slimhinner, smerter ved vannlating og ved samleie.

Hvordan behandles soppinfeksjon i underlivet?
Generelt for å unngå soppinfeksjon bør en bruke såpe med lav pH verdi, som feks Aco intimsåpe eller Lactacyd, og vask aldri opp i skjeden. Videre er det viktig at en ikke vasker seg for ofte.

Førstevalg under graviditet er Canesten kombinasjonsbehandling med vagitorie og krem. Alternativt kan en bruke Pevaryl kombinasjonsbehandling, men da ikke i 1.trimester. Vagitorien føres inn i skjeden om kvelden, kremen smøres rundt skjedeåpningen 2-3 ganger daglig i 1-2 uker. Bruker man vagitorie mot sluttet av svangerskapet skal en ikke bruke innføringshylsteret som følger med. Bruk finger og dytt vagitorien opp i skjeden. Vi anbefaler å sette inn vagitorien i skjedeåpningen etter at du har lagt deg for natten. Da behøver du ikke tenke på at de faller ut.

Egenbehandling og nyttige tips for deg som er hyppig plaget
Det kan tenkes at pH-balansen er forstyrret. Har du illeluktende utflod og irritasjon kan det være aktuelt å benytte melkesyrebakterier f.eks Lactal Balance eller Vivag for å gjenopprette pH-verdien til normalt nivå.

Øvrige råd om hvordan de verste symptomene kan lindres vil være å unngå syntetisk undertøy og unngå ettersittende klær som trange bukser. Bruk bomullsundertøy som kan vaskes ved høy temperatur og unngå overdreven vasking av underlivet. Vask deg ikke oftere enn en gang daglig, uten overdreven såpebruk. Unngå truseinnlegg, eller reduser bruken av de. Skift heller oftere truse. Noen ganger er partneren også nødt til å behandles, selv om han ikke skulle ha symptomer.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelAthena
Neste artikkelTermin i mars 2020
DEL