Sommertid er for de fleste sol, sommer og bading. Men med sommeren følger også enkelte ubehageligheter. Ikke alle sommergjester er like velkomne.

Sist oppdatert: 22. juni 2017

Brennmaneter
Forbrenninger med brennmaneter forekommer relativt ofte om sommeren, men de «norske» brennmanetartene gir sjelden alvorlige forbrenninger. I varmere farvann lever det mange forskjellige brennmanetarter som kan gi alvorlige symptomer ved forbrenning, og i verste fall livstruende reaksjoner.

Dersom du har blitt brent vil du kunne kjenne en umiddelbar brennende smerte, kløe samt hudirritasjon. Røde, hovne striper på huden vil også kunne utvikle seg til blærer eller sår. Andre tegn på forbrenning er kvalme, muskelsmerter, tungpustethet. Allergiske- eller overfølsomhetsreaksjoner kan forekomme, men er mer sjeldne.Hva gjør jeg dersom jeg blir brent av brennmanet?

Kontakt lege dersom et lite barn er brent over store deler av kroppen, huden er svært rød og smertefull eller ved allergiske reaksjoner.

Andre tips og råd:

  • Skyll med rikelig mengder sjøvann, da er det lettere å fjerner trådene. Bruk gjerne pinsett eller hansker hansker slik at du slipper å få giftstoffet på fingrene også.
  • Om trådene er vanskelige å få bort, kan det å gni sand (evt. blandet med sjøvann) på det brente området være effektivt.
  • Fjern eventuelle gjenværende brenntråder, uten å gni eller skrubbe. Dette presser bare giften dypere ned i huden og spre den over et større område, slik at «forbrenningen» blir verre.
  • For generell smertelindring kan du så raskt som mulig senke den brente kroppsdelen ned i varmt vann (40-45 C). Sjekk temperaturen med en frisk kroppsdel først (for å unngå skoldeskader). Fortsett behandlingen til smerten gir seg (inntil 20 min)
  • Lokalbedøvende salve forverrer plagene dersom det fortsatt finnes manet-tråder på huden, men kan lindre plager når alle trådene er fjernet. Mygga På stikket er en insekstsgel som også kan brukes til dette.
  • Kortisonholdige kremer kan lindre kløe og allergisk reaksjon, men bør ikke brukes ved sårdanning eller tegn til infeksjon.
  • Har du ikke egnet salve eller krem for hånden, kan du dempe svien ved å legge et håndkle dynket i kaldt sjøvann over de brente områdene.
  • Dersom du har blitt brent på øyet så skyll det med lunkent, rennende vann i myk stråle i 20 min, og kontakt deretter lege.

Brennesle
Brenneslen er både nyttig og allsidig, men de fleste av oss har lært den og kjenne gjennom litt utrivelige møter – sviende og kløende utslett etter kontakt.

Om reaksjonene på kontakt med brennesler ikke lar seg «skylle bort» med en dusj og litt såpevann, kan litt lokalbedøvende salve være til hjelp. Det finnes også en rekke kjærringråd for å lindre plagene fra brennesle-forbrenning. Et eksempel er påføring av plantesaft fra annen plante (løvetann, groblad eller rabarbra). Du kan for eksempel gni et løvetannblad mot «forbrenningen». Mygga På stikket er en insekstsgel som også kan brukes på det kløende utslettet.

Hva synes du om artikkelen?