Det finnes flere forskjellige brystpumper og hvilken skal du egentlig velge? Både Medela og Avent har manuelle og elektriske brystpumper.

Sist oppdatert: 5. mai 2017

Manuell eller enkel elektrisk pumpe passer for deg som kun trenger å pumpe for å gi barnet mat fra flaske 2 ganger i uken eller sjeldnere. Skal du gi barnet mat fra flaske oftere anbefales elektrisk pumpe som pumper fra begge puppene samtidig, dette fordi det da blir lettere å holde melkeproduksjonen i gang.

De elektriske pumpene er utformet så du kan sitte komfortabelt og avslappet mens du pumper, dette er viktig for å få en god flyt i utdrivningen. Den elektriske delen er adskilt fra brystskjold og flaske. Brystskjoldet er designet slik at puppen blir massert under pumpingen og vil skånsomt stimulere melkeflyten. Du kan velge mellom forskjellige innstillinger på pumpen og få den styrken på vakuumet som passer best for deg, velg det høyeste vakuumet som du føler er komfortabelt – det skal aldri gjøre vondt.

Hva bør jeg passe på når jeg skal pumpe?
Ta deg god tid når du skal pumpe. Det er lettere å få til en god utdriving når man er avslappet, opplever du smerter eller ubehag kan det gjøre utdrivningen vanskeligere.  Bruk gjerne puste- eller avslapningsøvelser for å slappe godt av før du begynner. Å sette av en fast tid på dagen kan også være lurt, at pumpingen blir en rutine vil hjelpe kroppen til å være forberedt på at det skal produseres mer melk.

Pass på at du har alt du trenger innen rekkevidde slik at du ikke blir avbrutt, sitt gjerne på et rolig sted der du slipper å bli distrahert. Sitt i en stilling der du klarer å slappe av i skuldre og at armer og rygg støttes godt.

Det kan hjelpe på utdrivingen hvis du legger varme kompresser på puppene før du skal pumpe. For noen kan det også hjelpe på utdrivingen å massere puppene, du kan også massere forsiktig mens du pumper.

Hold brysttrakten til pumpen mellom tommel og pekefinger, støtt puppen med resten av hånden, da vil du få en god forsegling mellom brysttrakten og pupp uten at kantene på brysttrakten vil presse mot brystet og blokkere melkegangene.

Pumper du en pupp av gangen er det lurt å bytte side flere ganger.

Tips! Mange blir tørste når de pumper eller ammer det kan være lurt å ha en flaske vann lett tilgjengelig.

Husk! Brystpumpen vil ikke stimulere de samme følelsene til utdriving som det barnet ditt gjør da pumpen er en maskin.  Det vil bli lettere å sette i gang utdrivingen med pumping etter en stund. Gi deg tid og vær tålmodig med deg selv.

Rengjøring:
Før første gangs bruk skal delene kokes.

Det er viktig å være nøye med rengjøringen for å unngå at rester av morsmelken tørker i delene til brystpumpen. Dette er for å unngå bakterievekst og kalkavleiringer.

Etter bruk tas alle delene fra hverandre og kontrolleres for skade, ved første tegn til skade må delen kastes og erstattes. Skyll delene i rent vann som holder 20°C. Vask i mildt såpevann med 30°C og skyll av alle såperester med rent vann (20°C) i 10-15 sekunder. Pass på å vaske de små delene inne i flasken også f.eks den lille ventilen til Medelas pumper.

Etter vask kan delene stå og lufttørke eller tørkes med et rent håndkle. 

Delene kan også vaskes i oppvaskmaskin da legger du delene i øvre skuff eller i bestikk-kurven. Rengjøring i mikrobølgeovn anbefales ikke.

1 gang daglig koker du delene til pumpen i en kjele. Pass på å dekke alle delene med vann og la de koke i 5 minutter før du setter de til tørk på et rent håndkle.

Tips! Tilsetter du 1 teskje sitronsyre i vannet vil dette forebygge kalkavleiringer.

Lagring av morsmelk
Holdbarheten på morsmelken er:

I romtemperatur (16°-26°C) holder morsmelken opptil 6 timer

I kjøleskap (4°C) opp til 5 dager

I fryser (-18° til -20° C) Opptil 6 måneder ideelt, maksimalt 12 måneder.

Opptint morsmelk; Ved opptining i romtemperatur må den brukes innen 4 timer

Ved opptining i kjøleskap innen 24 timer.

OBS! Opptint morsmelk må ikke fryses på nytt!

Sett morsmelken i den kaldeste delen i kjøleskapet (gjerne bakerst i hyllen over grønnsaksskuffen) når du oppbevarer den i kjøleskap, da unngår du å utsette melken for mye temperaturforandringer.

Bruk gjerne melkeflasker, frysebeger eller pump-and-save poser når du fryser ned melken, husk å kun fylle de ¾ fulle da melken utvider seg når den fryser.

Merk beholderne du fryser morsmelken i med datoen melken ble pumpet.

Hva synes du om artikkelen?