Pollenallergi er den vanligste allergiformen blant barn, og rundt 20 prosent av alle barn i Norge har symptomer på sykdommen. Heldigvis finnes det nå gode behandlingsmuligheter, slik at barna kan slippe unødvendige plager.

Sist oppdatert: 7. april 2017

Pollenallergi, tidligere også kalt høysnue, er en sykdom som vanligvis debuterer ved to-treårsalder. I enkelte tilfeller kan den debutere allerede ved ettårsalder. Det vanligste pollenet som barn kan reagere på er bjørke- og gresspollen. Allergilignende symptomer før ettårsalder er sjelden allergisk betinget, men er vanligvis en virusreaksjon. Det sier  Farmasøyt Kari Sivertsen ved Farmasiet

Symptomer på pollenallergi
Allergi oppstår når kroppen reagerer på ufarlige stoffer som finnes naturlig rundt oss. Disse stoffene kalles allergener, og de vanligste allergenene er pollen fra gress og trær, husstøvmidd, muggsopp, pelsdyr og næringsmidler.

Pollenallergi er et resultat av at immunforsvaret overreagerer på pollen i luften og danner antistoffer som fester seg på såkalte mastceller i slimhinnene i nese, luftrør og øyne. Mastcellene inneholder histamin og andre irriterende stoffer som frigjøres når pollenkorn kommer inn i kroppen, noe som fører til allergiske symptomer. Pollenallergi kan iblant forveksles med en langvarig forkjølelse fordi symptomene kan være like, men det finnes også viktige forskjeller.

Allergikere kan oppleve hodepine og trøtthet når det er mye pollen i luften. En del får dessuten hoste og irritasjon i luftveiene, noe som kan tyde på at man har astma. Ved mistanke om astma er det ekstra viktig å søke legehjelp for å få bukt med symptomene, da ubehandlet astma kan føre til langvarige plager i luftveiene. En tredjedel av alle pollenallergikere utvikler astma i løpet av pollensesongen. Astmaplagene blir som oftest verre de dagene det er mye pollen i luften. Har barnet atopisk eksem bør foreldrene være ekstra på vakt, da en ofte ser en sammenheng med at disse barna utvikler pollenallergi.

Kryssallergi
Hvis man har pollenallergi, er det vanlig at man også blir overfølsom mot enkelte matvarer, som epler, steinfrukter, jordbær, selleri og nøtter. Dette kalles for kryssallergi. Vanlige symptomer ved kryssallergi er at leppene kan hovne opp og at det klør i halsen. Det er ikke alle pollenallergikere som får disse kryssreaksjonene, men det kan likevel være lurt å kjenne til dem.

Det er f.eks vanlig at bjørkeallergikere reagerer på nøtter, epler, steinfrukter og kiwi. Gressallergikere kan reagere på korn, erter og bønner. Burotallergikere kan reagere på urter og forskjellige krydder. Det finnes også mange andre kryssreaksjoner.

Heldigvis er det ikke slik at man som pollenallergiker må ha disse allergiene i tillegg. Derfor bør barnet ha et så normalt kosthold som mulig hvis man ikke merker at det får ubehag ved inntak av matvarer som kan tenkes å gi kryssallergi. Det som er verdt å vite er, når de samme matvarene blir bearbeidet, for eksempel kokt eller stekt, vil de stort sett ikke utløse en allergisk reaksjon. De fleste tåler matvarene bedre hvis de er kokt, stekt eller hermetisert, og noen tåler skrelt frukt og grønnsaker bedre enn rå.

Typiske symptomer på kryssreaksjoner:
– Kløe og hevelse i munn og svelg, nese og lepper
– Kløe – helt ut til ørene
– Utbrudd av eksem
– Elveblest
– Astmaanfall
– Mageproblemer

Hvordan stille diagnose?
Vanligvis kan fastlegen avklarer om du har pollenallergi ut fra de symptomene du har, og eventuelt supplere med en prikktest eller blodprøve. Det er viktig å beskrive de ulike symptomer og eventuelt årstidsvariasjoner i detalj under legetimen. Bjørka blomster som regel i mai, og da vil det ikke være bjørkepollen som er problemet dersom barnet ditt blir tett og klør i september. Man kan også sjekke for pollenallergi og forskjellige matvareallergier både ved hjelp av en blodprøve og ved en prikktest i huden.

Dessverre er ikke disse testene 100 prosent pålitelige, slik at barnet kan få utslag på testene uten å være allergiske og omvendt. Man må således tolke disse sammen med sykehistorien. Dette er det en leges oppgave å finne ut av.

Behandling ved pollenallergi
Den medisinske behandlingen består av lokal behandling med nesedråper og øyedråper, i tillegg til behandling med allergimedisiner, inhalasjonsmedisiner og sprøyter. Med lokal behandling menes at man behandler det området som reagerer overfor pollen. Er det øyne som klør og er røde, er det disse som behandles med øyedråper. Er det nesen som klør og barnet nyser, ja da er det nesespray som er tingen. Allergimedisiner må brukes hver dag under hele pollensesongen

Bruk saltsvannsspray eller saltvannspipetter til nese og øyne for å fjerne pollen som ellers kunne gitt irritasjon. Bruker du lokale allergilegemidler i øyne og nese, bruker du saltvann først, for deretter å bruke legemiddelet etter noen minutter. Da får du «vasket» slik at legemidlet kommer mere aktivt til.

Alle medisinene virker best hvis man begynner å ta dem før symptomene oppstår. Behandlingen bør helst starte én til to uker før forventet pollensesong. Dette er hvis du har fått bekreftet at det er pollen barnet ditt reagerer på.

Ingen av medisinene fjerner allergien, men de kan lindre symptomene. Dersom barnet har mer alvorlige plager, anbefales det å oppsøke lege for å få best mulig behandling og eventuelt medisiner på resept.

Pollenallergi er den vanligste allergiformen blant barn, og vi antar at 20 prosent av alle barn har symptomer av sykdommen. Heldigvis finnes det nå gode behandlingsmuligheter, slik at barna skal slippe unødvendige plager.

Kan pollenallergi forebygges?
Følg med på pollenvarsel i aviser, radio og på Internett og fjernsyn. Begynn med allergimedisiner to uker før forventet pollenspredning. Pollenutslippet er størst om morgenen og litt utover dagen, så det lønner seg å lufte huset, henge klær til tørk og lignende om kvelden. God solavskjerming, både hjemme, på jobb og skole er smart. Det reduseres temperaturen og behovet for lufting.

Installer pollenfilter i bilen. Dusj og vask barnets hår før det legger seg for å fjerne klebrig pollen. Skyll nesen ofte med saltvannsspray. La barnet sove med lukket vindu eller dekk det med flere lag tynne gardiner eller pollennett, og bytt putevar ofte. Ta gjerne en ekstra rengjøringsrunde i pollensesongen.

Utendørs bør barnets øyne beskyttes med solbriller når det er mye pollen i lufta og sterk vind. Utsett barnet for minst mulig andre slimhinneirriterende stoffer, som for eksempel sigarettrøyk.

Hvis du er ekstra sterkt plaget kan det være nødvendig å reise til steder med mindre pollenspredning, for eksempel høyfjellet, ute ved kysten eller områder i landet hvor sesongen enten ikke er i gang eller er avsluttet. Dette kan du sjekke på Pollenvarsel.no

Hva synes du om artikkelen?