Et vanlig sykdomstegn ved forkjølelse er tett og rennende nese. Tett nese er først og fremst ubehagelig, men gjør også barnet mer utsatt for å få øre- eller bihulebetennelse. Dette er grunnen til at det viktig å holde luftveiene åpne når barnet er forkjølet.

Spedbarn har liten evne til å puste gjennom munnen. Tettes nesen igjen av snørr eller slim er det derfor svært plagsomt. Farmasøyt Kari Sivertsen minner på at det er viktig å vite at forkjølelse som regel er en ufarlig tilstand som går over av seg selv. Det viktigste dere som foreldre kan gjøre er å følge med på barnets almenntilstand, passe på at barnet får i seg tilstrekkelig med væske og sjekke at barnet har normal pust.

Årsak til forkjølelse
Forkjølelsen kommer av en øvre luftveisinfeksjon forårsaket av et virus. Øvre luftveisinfeksjon er betennelsesforandringer i nese, svelg og luftrør.

Det tar fra noen dager til rundt en uke før kroppen har bygget opp et forsvar mot et nytt virus og sykdommen er helbredet.

Symptomer
Det finnes ingen medisiner som behandler en slik infeksjon, og heller ikke vaksiner som kan forebygge disse vanlige infeksjonene. Derfor vil barnet oppleve de vanlige symptomene som nedsatt matlyst, slapphet, feber, vondt i kroppen, snørr, sår hals og eventuelt pustevansker de dagene kroppens naturlige forsvar trenger til å utrydde infeksjonen. Generelt kan du oppleve at barnet er utilpass og at søvnen heller ikke er på sitt beste pga nesetetthet.

Så godt som hele befolkningen rammes av forkjølelse en eller flere ganger i løpet av året. Barn har 7-9 forkjølelser i året, mens voksne har ca. 1-2 forkjølelser per år. Dette fordi barna fortsatt har et immunforsvar som er under utvikling og ikke har alle de samme motstandsstoffene som voksne har.  Barn fra et halvt til 3 år rammes spesielt ofte. Forkjølelse hos spedbarn (under 6 måneder) forekommer sjeldent.

En vanlig forkjølelse går som oftest over av seg selv etter en ukes tid. Siden det ikke finnes medisiner som kurerer forkjølelse retter behandlingen seg derfor mot å lindre eventuelle plager

 

Behandling
Behandling av forkjølelse går som nevnt ut på å lindre symptomene. Heldigvis blir ikke spedbarn så ofte forkjølet, men når de blir det er det nok særlig nesetettheten som er plagsom. Spedbarn har liten evne til å klare å puste gjennom munnen, og når nesen da tettes igjen av snørr eller slim er dette svært plagsomt for spedbarnet.

Enkelte ganger kan det til og med være farlig fordi det ikke får puste ordentlig. Tett nese hos spedbarn kan også skyldes annet enn forkjølelse. Blir barnet så tett i nesen at spising blir et problem, anbefaler farmasøyten å bruke saltvannsdråper som du drypper i nesen. Dette vil løse opp slimet, som du så tørker bort. Du kan også bruke en nesesuger eller neserenser etter å ha dryppet med saltvannsdråper for å fjerne slim. Et lite tips kan være å gjøre dette før barnet skal spise eller sove.

Saltvann er førstevalget til barn under 2 år. Du kan dryppe eller sprute inn saltvann i nesen. Drypp eller spray en side om gangen, og la barnet puste litt imellom.

Saltvannet gir en rensende effekt i nesen og er helt ufarlig. Det gjør at du kan bruke det så lenge dere selv synes det er nødvendig. Hvis du ammer, er det et gammelt og velprøvd kjerringråd å sprute morsmelk inn i nesen direkte fra brystet istedenfor saltvann.

Dersom barnet er over 2 år kan det bli aktuelt å bruke slimhinneavsvellende legemiddel. De virker ved at stoffet i dråpene får blodårene i neseslimhinnen til å trekke seg sammen slik at hevelsen blir mindre. De slimhinneavsvellende legemidlene fjerner derimot ikke slim. Det er derfor lurt å bruke saltvann først for å fjerne slimet. Bruker dere legemiddel til barnet er det viktig å lese bruksanvisningen godt, medisinen må ikke brukes lengre enn 7-10 dager.

 Konkrete tips/råd til dere foreldre når babyen er forkjølet

  • Den beste måten å forebygge forkjølelse er å ha god håndhygiene. Gode håndvaskrutiner kan derfor redusere antall forkjølelser. Har babyen eldre søsken kan det være fint å hjelpe de med håndhygienen til du ser at de også får en god rutine.
  • Gi hodeenden i sengen et lite løft. For å gjøre det enklest mulig for babyen å få puste ordentlig når han er forkjølet, kan du legge noe under hodeenden av madrassen slik at hodet og brystet kommer litt høyere opp. Du kan for eksempel bruke håndklær til å støtte oppunder madrassen. Bruk aldri løse puter direkte i sengen.
  • Barn får lett feber. Har barnet feber kan dere la barnet være lett påkledd og senke temperaturen i soverommet. Har barnet mer enn 39° grader og almenntilstanden til barnet er nedsatt, anbefales det å gi febernedsettende.
  • Gi barnet rikelig med drikke, da økt væskeinntak gjør snørr mere tyntflytende og lettere å få ut.
  • Ikke utsett barnet for passiv røyking.
  • Tenk over hva du pusser/tørker nesen til barnet med. Bruk en myk klut eller lommetørkle som inneholder balsam så unngår du at nesen til barnet blir rød og sår.

Det viktigste forebyggende tiltak er å ha god håndhygiene. Forkjølelse smitter fra menneske til menneske, og i de fleste tilfeller skjer dette ved at viruset smitter fra hånd til hånd. Håndvask er det viktigste forebyggende du kan gjøre! Har dere ikke håndvask tilstede kan Antibac servietter være et svært godt alternativ.

Kle på barnet etter været. Et barn som fryser eller blir våt, er mer utsatt for forkjølelse.

Kilde: Helsenett og Norsk helseinformatikk

 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?