En graviditetstest måler hormonet HCG (Humant Chorionic Gonadotrophin). Hormonet produseres i morkaken og er derfor kun tilstede i kroppen når du er gravid.

Sist oppdatert: 24. mai 2019

Hormonet skilles ut i urinen og ved hjelp av en graviditetstest viser det om hormonet er tilstede i kroppen din, er det tilstede får du et positivt svar på testen, som betyr at du er gravid.

Hvordan vises resultatet?
Dersom det finnes HCG-hormon i urinen vil dette vise seg i avlesningsvinduet på graviditetstesten som en farget strek eller ved bokstaver som det er på de digitale testene.

Om du får en test med en skyggestrek kommer nok denne skyggen av at papiret i testen blir fuktig. Det er alltid to striper i testen, en som reagerer på fukt (kontrollstreken) og en som reagerer på HCG-hormonet (altså som indikerer om man er gravid eller ikke). Kontrollstreken skal alltid bli farget da den reagerer på at testen blir fuktig, men det som mest sannsynlig gjør at man synes man ser en skyggestrek i det andre vinduet er fordi testen blir fuktig av urin, da blir lysrefleksjonen i testen litt endret og man kan derfor se antydning til at stripen er der. Dette er da ikke et positivt resultat, det er rett og slett bare at teststreken også er fuktig. På grunn av endret lysrefleksjon så den blir mer synlig.

Mange produsenter av graviditetstester har «tidligtester» altså tester du kan ta flere dager før du forventer menstruasjonen. Dersom du tar en «tidlig»-test og får et negativt resultat anbefales det at man venter til man forventer menstruasjon og kanskje et par dager etter du forventer denne før du tar en ny. Tar du en ny test hver dag kan nok dette for mange bli et veldig stressmoment, og stress er ikke ønskelig når man er i prøveperioden.

Det finnes også digitale graviditetstester som viser deg hvor langt du er på vei, dette er kun en indikasjon og ikke et garantert resultat. Et nyttig tips til f.eks. ClearBlue graviditetstest med ukeindikator er at denne testen viser hvor lenge det er siden egget ble befruktet, mens vi ellers teller fra første dag i siste menstruasjon ved utregning av en graviditet.

Når på dagen bør jeg teste?
Tidligere var anbefalingen at man testet i morgenurin siden den er mer konsentrert, og da kan ha et høyere innhold av HCG. Men HCG produseres først når egget har festet seg og deretter dobler mengden HCG i kroppen seg for hvert døgn.
Testen skal derfor ikke vise forskjellig resultat ettersom hvor mye HCG man har i urinen,
produserer du HCG hormonet vil testen bli positiv uansett.
Det har derfor ikke noe å si når på dagen du tester deg.

Det kan skje at man får en positiv test og noen dager senere får en negativ test, da kan årsaken være at man har hatt en tidlig spontanabort.

Er testen positiv skal dette vises (ifølge Clearblue sin informasjon) som et klart «+» tegn, eller 2 klare streker. Får du et positivt resultat så skal det ikke være nødvendig å ta flere tester hjemme.
Kontakt legen din og be om å få utført en test der. Er denne også positiv vil du bli satt i gang med svangerskapskontroller i regi av legekontoret.

Dersom du ikke har brukt folsyre før du ble gravid bør du begynne med dette nå.

Kilder: Jegvilhabarn.no

 

Hva synes du om artikkelen?