Det er viktig at babyens flasker og smokker blir rengjort på riktig måte slik at alle deler blir helt rene og du unngår bakterievekst i små kriker og kroker som er på flaskene som f.eks. i gjengene på ringen som holder flaskesmokken på plass.

Det er også viktig at du rengjør utstyret når de er nye. Få flasker, flaskesmokker eller narresmokker kommer ferdig sterilisert, det er derfor alltid en god huskeregel å sterilisere disse før førstegangsbruk.

Når du vasker utstyret etter bruk er det viktig at du følger noen enkle regler;
Ta alle delene på flaskene og evt brystpumpe fra hverandre, dette for at alt skal bli helt rent. Morsmelken og morsmelkerstatningen inneholder proteiner og fett, for at du skal få flaskene og smokkene rent for disse må du først skylle alle delene i kaldt vann straks etter at de er tomme, deretter i varmt springvann. Deretter kan du vaske flaskene i varmt såpevann, bruk gjerne en flaskekost beregnet til tåteflasker til dette. Skyll delene rene for såpevann etter vask og la de lufttørke.

Tåteflasker og smokker (alt som brukes til å mate babyen) bør du ha en rutine på å sterilisere etter hver gangs bruk for å unngå bakterievekst. Etter hvert som babyen blir eldre kan du vaske delene i oppvaskmaskinen, men det anbefales likevel at du fortsatt steriliserer smokkene uansett barnets alder. Bruker du brystpumpe daglig bør utstyret til denne vaskes etter hver gang og steriliseres en gang daglig. Dersom du kun pumper deg en gang imellom bør du sterilisere delene til brystpumpen etter hver bruk.

God håndhygiene er viktig før du skal pumpe og mate babyen, men også før du steriliserer utstyret. Slik unngår du kontaktsmitte til de rene flaskene og smokkene etter steriliseringen.

Før steriliseringen er det viktig at alt utstyr er vasket som beskrevet over, grunnen til dette er at steriliseringen ikke fjerner protein-, fett- eller melkerester noe som kan gi bakterievekst etter steriliseringen.

Du kan sterilisere ved hjelp av en sterilisator, disse finnes til bruk i mikrobølgeovn eller som elektriske, eller ved å koke delene i en kjele med vann. Bruker du kjele må du bruke en kjele som er stor nok til alle delene (evt koke i flere omganger dersom du har mange deler), alle delene skal dekkes helt med vann og de skal kokes i 5 minutter. Etter at delene har kokt den tiden de skal flytter du de over på et rent kjøkkenhåndkle der de kan stå til tørk. Her kan det være lurt å bruke en stekepinsett eller en pølseklype til å løfte ut delene med slik at du slipper å ta på de varme delene. Når delene har tørket bør du pakke de ned i en tett boks eller lignende slik at det ligger beskyttet mot støv og annen forurensning før du skal bruke de neste gang.

Dersom du har en elektrisk sterilisator eller en sterilisator til bruk i mikrobølgeovn følger du bruksanvisningen i forhold til mengde vann, wattstyrke (til mikrobølgeovn) og hvor lang tid steriliseringen skal ta. Det er viktig at du skifter vannet i sterilisatoren mellom hver gang du bruker den for å unngå vekst av bakterier i denne, som kan gi uønsket bakterievekst i flasker og utstyr.

Kilder: ammehjelpen.no, babyverden.no,

 

Hva synes du om artikkelen?