Når du har fått en liten baby i hus, er det er par ting som kan være lurt å ha i medisinskapet.

Ta det med ro, det er ikke mye en trenger å ha i hus det første året. Få på plass det som er viktig i starten og komplementer heller etter hvert som barnet blir eldre og nye utfordringer melder seg.

Her får du forslag til hva vi i Farmasiet mener er viktig å ha i medisinskapet til barn 0-1 år.

 

 • Plaster

  Beskyttelse på såret så barnet ikke får infeksjoner i kutt, skrubbsår og andre sår i huden. Har du barn i huset går det alltid MYE plaster. Det kan være mye psykologi i et plaster. Men skulle et sår komme er det viktig å rense det godt og dekke det til med et plaster.

 • Sårrens

  I mange tilfeller holder det å vaske såret med rent vann fra springen. Det som er viktig er å vaske og rense såret med en gang med rent vann eller annen sårrens. Sårrens kan enten være væske eller servietter.

 • Febertermometer

  Et febertermometer er et svært nyttig hjelpemiddel for å måle febernivåer, spesielt hos barn som ofte ikke har samme evne som voksne når det gjelder å kommunisere hva de føler når de er syke. Kroppstemperatur over 38 grader regnes som feber.

 • Saltvannsdråper

  Saltvann kan brukes til å skylle bort eller fjerne slim og skorper i nesen. Hos mange babyer kan dette være nok til å lette på tetthet i nesen. Saltvannsdråper kan også brukes til å skylle øynene eller vaske småsår.

 • Saks og pinsett

  Det kan alltid være smart å ha saks og pinsett i et medisinskap. Det kan være at barnet får en flis i fingeren eller at du trenger klippe av en plasterbit om du har et større plaster.

 • Steristrips

  Veldig kjekt å ha etter hvert som barnet begynner å ferdes ute hvor «farene» blir større etter hvert som barnet utvider terreng. Steristrips brukes til lukking av mindre sår eller kutt. Steristrips vil dermed hindre at såret åpner seg og fremskynde sårhelningen. I tillegg vil stripsen redusere arr dannelsen.

 • Smertestillende

  Det er ikke uvanlig at barnet får feber og smerter. Barn får lettere feber enn voksne. 39-40°C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig syke. Det er alltid et spørsmål når en skal gi febernedsettende legemidler til barnet. Feber er positivt i seg selv, for da jobber kroppens eget forsvarssystem, så vær tilbakeholden med å gi legemidler for tidlig. Men bikker temperaturmåleren over 39 grader er det aktuelt å gi medisin. Anbefalte legemidler for barn 0-12 år er paracetamol og da helst i form av stikkpiller eller mikstur.

 • Febernedsettende og smertestillende

  Feber er et vanlig symptom hos barn. Vanligvis er det ikke nødvendig med febernedsettende til små barn, men det er viktig å holde øye med barnets temperatur med et termometer. Tempen bør måles i barnets endetarm for å få en så nøyaktig måling som mulig. Feber foreligger når temperaturen i endetarmen er høyere enn 38°C. Husk at feberen har en funksjon. Hvis ikke barnet lider av sin feber, er det neppe grunn til å behandle feberen. Like viktig som å følge med barnets feber er å følge med almenntilstanden til barnet. Anbefalt legemiddel er paracetamol som gis som stikkpiller eller som mikstur.

 • Medisinsk kull

  Spesialbehandlet kull i flytende form som kan være nyttig å gi ved forgiftningsuhell. Medisinsk kull binder til seg mange ulike stoffer, blant annet de fleste legemidler, sopp- og plantegifter. På denne måten kan kull redusere opptaket av giftige stoffer i kroppen. Det er viktig å gi kullet så raskt som mulig etter uhellet. Derfor bør alle med små barn ha medisinsk kull hjemme. Ved mistanke om forgiftning bør lege eller Giftinformasjonen informeres med det samme.

Hvor bør medisinskapet stå? 
Medisinskapet bør plasseres slik at innholdet ikke blir påvirket av høye temperaturer, fukt eller sollys. Badet er derfor ikke et egnet sted. Foreldrenes soverom kan være en egnet plassering (om de ikke er for kaldt til vinteren) eller så har mange i dag et eget toalett i nærheten av inngangsdøren hvor tilgjengeligheten er optimal. Uansett hvor du velger å sette medisinskapet så plassere det utenfor barns rekkevidde.

 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?